Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám otázku. Jak vše stíháte s miminkem. Mám doma 6 týdenní holčičku a od té doby co jsme z porodnice, tak nic nestíhám. Malá přes den moc nenaspí, když už spí, tak cca 15-20 minut víc ani omylem. Za tu dobu toho moc nestihnu. V lehátku být nechce, v autosedačce, šátku a postýlce taky ne. Mám jí v ruce a jakmile jí položím začne brečet. Teď před Vánoci jsem nešťastná, nemám uklizeno, peču cukroví po částech
a na sebe nemàm čas už vůbec
no a jen tak tak se věnuji taky manželovi.
Klobouk dolů těm co to stíhají a zvládají ![]()
@Kačka9543 píše: Více
Prvně by sis měla uvědomit, že nic stíhat nemusíš
Tvoje práce je nyní miminko, vše navíc je nadstandard
Na cukroví se letos vyprdni, na úklid můžete jednorázově pozvat výpomoc a na sebe a partnera si holt musíš zkusit najít ten čas v době, kdy malá spí. Ona věčně nebude spát 15-20 minut a taky nebude věčně neodložitelná, neboj.
No, tak nějak si myslim, že to je naprosto normální..
Není potřeba nic stíhat, užij si miminko a každou chvilku oddychu. Miminko napečené cukroví ani úklid neocení a manžel bude spokojenější s pohodovou ženou, než vystreslou a utahanou… tady snad u ten tvůj
![]()
Proč pečeš?
Úklid jen základní, obědy nechat vozit, chlapa pořádně zapojit a nedělat zbytečný věci.
Dítě máme prosincové. Nikam jsem se teda neznala. Chlap uklidil, uvařil, nakoupil.kdyz mimino spalo tak jsem něco uklidila třeba koupelnu, kuchyň, prach, hodila věci do pračky. Všechno jsem dělala když se spalo. Mě teda přijde, že s miminem jsem měla toho času tak nějak víc. S batoletem už to bylo horší. Úklid bývá sisifovska práce už tuplem.
To je naprosto normální hlavně u prvního dítěte
nic si z toho nedělej. Zkus si to ulehčit nejvíc jak to jde. Já si vše kolem Vánoc chystám od září
prostě bych to s dětmi během adventu nestihla a stejně nestíhám
s dětmi nejde mít naklizeno, vše stíhat. Já hrozně ráda peču, ale teď už dva roky si beru cukroví od babičky. Je to ohromná pomoc
doma upeču jen něco málo pro radost.
Nechtěj ze sebe udělat superženu, supermatku, supermanželku a superhospodyňku v jednom. Z toho se akorát zblázníš, uhoníš a zničíš. Pokud potřebujete cukroví, ať ho obstará manžel, to samé úklid, vaření a vše, na co ti nezbývají síly. Ono mu pak ani nebude vadit, že večer nenaběhneš načesaná v punčoškách k manželským hrátkám, protože bude taky padat na hubu. Mateřská dovolená je celkem dobrý oxymoron. ![]()
Uz par let nic z toho co píšeš nestiham. A nervy mi to netrhá
ale dobre je zapojit tatínka, jen to nemusi byt pouze na dobu úklidu a pečení.
Ja začínám reálně stíhat své plány a sny až teď a to jen díky tomu, ze 2,5 leta chodí od září do školky a ja mam menší úvazek, tak mi zbývá pár hodin týdne jen pro sebe bez deti.
Mám podobné staré dítě, spi vždy tak 2.5-3 hodiny, což je krása ve srovnání s tebou a tedy nepeču. Dopoledne, když dítě spi, tak spím s ním
, pak oběd, buď nějaká minutka, nebo vařím na vice dni večer, když je s miminem manžel a šup do mrazáku. Uklízím každý den trošku, peru taky průběžně. Jo, občas někde vidim nepořádek, ale ma psychická pohoda a spánek je na prvním místě.
Bylo mi to jedno
cukroví se ten první rok koupilo, možná jsem něco jeden večer dělala s mladší. Na úklid jsem měla už od těhotenství pomoc. Navíc co vyšuíluješ, Vánoce jsou za 3 týdny nebo kolik, to stejně žádný uklízeno nevydrží
Pro koho jiného než pro sebe pečeš? A kolik toho napekl manžel? Proč se kvůli něčemu, co se má dělat pro radost, jako je vánoční pečení, stresuješ? ![]()