Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám 3 měsíčního syna a skoro pokaždé se vzteká a křičí při uspávání. Je zvyklý usínat na rukou. Někdy usne jen s malým vztekem, kdy se třeba minutku kroutí a pak usne, ale jindy se celý kroutí a křičí a někdy trvá i hodinu než usne. Je to tak skoro od narození. Je kojený + dle potřeby dávám UM (má od narození stejnou). Zkoušela jsem už snad vše. Měnit polohy na rukou, houpat, pohopkávat, zavinovačku (to řve ještě víc), houpátko, nosítko (taky se řev stupňuje), autosedačku, kočárek (tam nikdy neusl sám od sebe) a prso taky nezabírá. Zkoušela jsem uspat, dřív než jsem viděla, že je unavený a taky nic. Jakoby bojoval s usínáním. Nakonec teda nějak usne a pak spinká krásně a klidně. Jinak mu zkouším i zpívat a dělat „ššš“ a dudlík plive obloukem, už jsem zkoušela snad 4 druhy a žádný nechce. Nevíte někdo proč to tak dělá, popřípadě něco doporučit, co pomáhá vám?
Ahoj.me to malý taky dělá. Uspavam na rukách na balónu. Je to tak pokaždé. Jinak mi neusne. Doctoho rve jako pavian.. asi každý mimino je jiný a je zvyklý na jiný uspavani, ale bohužel naše jsou taková. Malý má skoro 5.mesicu a každý den takhle bojuju…
Sice jsem ti nepomohla, ale aby jsi věděla, že v tom nejsi sama..
Takže já se tady připnu a jsem zvedava na tipy od ostatních..
@Kateřina19955 pomohla jsi mi, je fajn vědět, že to tak má i někdo jiný 😊
@Tarjei tak s tím si já dovolím nesouhlasit. Malý mi tohle dělá pokaždé při usínání už několik měsíců a pochybuji, že ho pokaždé bolí břicho. A spát ho dávám jak kdy někdy dřív než by měl, někdy cekam až začne knourat nebo si zase drit oči… takže já zkoušela tak nejak všechno..
Jo malý měl též takové podobné období. Ale u nás to byly nejspíš zuby… vždy se uklidnil, jskmile mu namažu dásně. Pak pustím na telefonu bílý šum, přivinu ho k sobě a on hned usne. Nemohly by to taky být zuby?
@Barevné klubíčko přesně. Dudlík je kámoš. Díky bohu za něj
![]()
@Barevné klubíčko řekla bych, že by se vztekal i normálně, kdyby to byly zuby, ale on se vzteká zrovna když ho začnu uspávat.
@Mikesek77 píše: Více
No nevím… Neslintá víc? Necpe si všechno do pusy? Náš malý se vážně vzteká hlavně u usínání… Asi i jak už je unavený. A najednou si nehraje. Tak mu asi dojde, že ho to bolí. Začne si nervně kousat ruku a pomůže až gel a dudlík. Jestli má tvůj syn nějaké příznaky na růst zubů, může to být klidně ono.
@Barevné klubíčko je fakt, že si dost cucá pěstičku a kolikrát to dělá i u toho uspávání a mám poslintané cele tričko.
@Barevné klubíčko a můžu se zeptat jaký to je gel kdyztak? Ať vím do budoucna?