Jak vybíráte kroužek pro dítě?

4
25.8.26 16:09

Jak vybíráte kroužek pro dítě

Ahoj maminky,

Už jsem řešila zklamání z příměstských táborů a teď by mě zajímalo, jak vybíráte zájmové kroužky. Nemyslím tím konkrétně tanec, kreslení.. nebo jeden určitý kroužek, ale spíš obecně - co je pro vás při výběru nejdůležitější?

Co očekáváte od vedoucího nebo lektora a od hodin kroužku? Podle čeho poznáte, že je kroužek kvalitní? Je pro vás důležité, aby se dítě něco konkrétního naučilo a rozvíjelo své schopnosti, nebo je hlavní, aby ho kroužek bavil a chodilo tam rádo?

Ptám se i proto, že třeba v DDM může kroužek vést prakticky kdokoliv – stačí, když „zaklepe na dveře“ (samozřejmě trochu s nadsázkou). 😄 A pak člověk vidí například taneční kroužek na vystoupení a říká si, že to úplně nevypadá tak, jak by od takového kroužku očekával. Na druhou stranu – je to vlastně důležité, nebo jde především o to, že dítě někam chodí, baví ho to a je spokojené?

Jaké máte zkušenosti vy? Co máte na kroužcích rádi a co vám naopak vadí? Jaké kroužky vaše děti navštěvují a jste s nimi spokojení? Budu moc ráda za vaše názory. ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11994
25.8.26 16:33

Mě děti zatím žádné kroužky nenavštěvují. U nás pro skolkove děti nic není a jet z prace z vedlejsiho města vyzvednout děti ze školky a jet s nimi zpět do vedlejšího města na kroužek jen aby nějaký měli mi připadá nesmyslne… Ani nevím jestli bysme nějaký časově stihali..koncim v práci cca ve 3, než bych je vyzvedla a dovezla případně na kroužek bylo by nejmíň půl 5. Počítám že v tomhle věku (4 a 5) se navic vyžaduje asistence rodiče což jeden rodič se dvěma dětmi asi stejně nedá…Nicméně když jsem byla dítě tak mi rodiče nechávali v podstatě volnou ruku ve výběru…hlavně aby me to bavilo. Vím že by bývali rádi abych hrála na nějaký nástroj a že ředitel školy mamku přesvědčoval aby mě dala na zpěv (učil zpěv a vedl sbor a viděl ve mě talent) ale já davala spise přednost sportovnímu kroužku který se sborem kolidoval časově…

Příspěvek upraven 25.08.26 v 17:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.26 16:34

Nevybíráme v ddm, ale podle referencí a kam už chodily kamarádky od dcery…dcera v necelých 7letech začne třetí sezonu závodního sportu, kde trenérky jsou úžasné a úžasný byl i příměstský tábor, plus přidáváme Zuš…loni byla i angličtina za 12500, ale tu letos ještě řešíme plus bude mít dítko kroužky ve družině, stejně jako je mělo ve školce …

• Citovat
  • Upravit
9301
25.8.26 16:53

Ja chci, at maji deti smysluplnou vypln volného casu. Vybíráme tedy to, co je bavi. Vybírají si tedy sami, ja schvaluju, koriguju. Nepotrebuju, aby se tam něco naučili, chci, aby si to užili, aby nesedeli doma. To, ze se v něčem rozvíjí je samozrejme plus. A krouzky, kam chodí dlouhodobě, maji pri časovém presu přednost před těmi novými. Právě kvuli kontinuite, rozvoji dane dovednosti, sounalezitosti s komunitou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25539
25.8.26 17:27
@madona373 píše: Více

nevybírala jsem je Já, ale děti samy pro sebe.. odjakživa..
dala jsem jim jen nabídku z SVČ, školy, Zušky… vybraly si samy..

Je mi líto dětí, které jejich extrémně ambiciozní rodiče nacpou po školce a škole ještě každý den na náročný sport, nástroj a angličtinu… často se pak časem diví, co je špatně… Špatně je to, projektovat si své vlastní ambice do dítěte…
typicky jsem to viděla u klavíru a u baletu a ty holčičky to obrečely a v pubertě s tím stejně sekly a nenávidí to dodnes..
takže kroužky ANO, ale s rozumem a respektem k dítěti a JEHO zájmům a nadáním…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
580
25.8.26 17:28
@Anonymní píše: Více

Ta informace o tom, kolik staly anglictina, je podstatná, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
580
25.8.26 17:32
@madona373 píše: Více

Vybírám společně s dětmi. Aby je to bavilo, aby to bylo logisticky zvladnutelne, aby nebyl tlak na výkon, aby netlacili děti do vyšších úrovni. A aby byl v předškolním věku max. jeden mimo školku. A ocekavam, ze se tam dítě bude cítit dobře, nebude srovnáváno s jinými dětmi apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32116
25.8.26 17:36

Deti si vymyslely, co chteji delat. A ja pak patrala, kde by se to dalo vubec delat. Nastesti jsme v Praze, kde je skoro vsechno. Celkove jsme meli stesti, protoze ve finale to bylo hodne o tom, zda vubec sezenu takovou podivnost v dojezdove vzdalenosti. Jeste s nicim deti neprestaly kvuli nespokojenosti s kvalitou ci vedenim. I kdyz novy ucitel na klavir je o 100% lepsi nez puvodni ucitelka, co odesla do ciziny - takze to bylo uplne maximalni stesti. Nespokojene jsou deti jen s hudebni naukou v ZUS, ale to asi vsechny :mrgreen:, co tak posloucham, pro vsechny evidentne nutne zlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32116
25.8.26 17:39

Vlastne omouvam se za mystifikaci - vyzkouseli jsme jeste s nejstrasi dcerou dva krouzky ve druzine a to bylo oboje dost silene - oba vedly ucitelky a velmi se to rozchazelo s avizovanym programem. Tam jsme ukoncovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16384
25.8.26 17:44

Vybírají děti, s tím, že jsme sledovali i logistiku (jak je to dostupné, jak je to časově zvládnutelné a rozvrhem a obědem apod.) a kdo je vede.
A nám zrovna ty DDM vyhovujou, protože děti třeba chtějí umět hrát na kytaru, ale nebaví je nauka a nechtějí dělat přehrávky a talentovky, tak se naučí akordy a zahrajou si. Nebo chtějí hrát pinćes nebo softball, ale pro radost, tak si zahrají, a nepilují jeden typ úderu měsíc. To, co od takového kroužku děti chtějí (zlepšit se, ale neaspirovat na profesionála), to ty kroužky většinou plní. Ne každý chce sportovní kroužek, který znamená zabité všechny víkendy a taxikaření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5373
25.8.26 17:49

Já tedy asi všechno dohromady. Základem je že to dítě musí bavit a chtít to dělat. Čili ukážu možnosti a dítě si vybere a to klidně od nízkého věku.
A pak tedy koukám i na kvalitu kroužku a co jako člověk od toho očekávám.
Takže dítě ne/dám na sport pod DDM, protože úroveň tam nebude valná, ale zajistím mu kvalitní klub. Ale i u toho klubu budu koukat na zkušenosti ostatních, jak působí na mě, nechám dítě si ten sport vyzkoušet, bude mě zajímat zda je ok s trenéry (a oni s ním). Určitě ho tam nevrazím protože klub.
A to tedy od školky, minim přípravka je od 4 let u nás.
A taky samozřejmě záleží na možnostech dítěte. Dítě které neumí mluvit nebudu rvát do recitačního kroužku pokud jsem si jistá, že ani s podporou rodičů a prostředí to nezvládne.
Takže mám dítě, které začalo v naprosto nic neříkajíc klubu kde mu bylo dobře a prostředí a nechtělo ze začátku tlak na výkon a byl super a věkem se zlepšovalo a dralo se dál a dál do klubů, kdy už tlak a zlepšování chtělo a makalo o 106.
A pak mám dítě, které ten tlak unese od mala a mohlo rovnou nastoupit a jít.
Syn takhle chodil třeba i na skauta pro nejmenší. Dávalo nám to smysl, byli tam super vedoucí, dítěti to něco dalo… Pak návazně pokračuje ve starších.
No a že člověk vozí, no tak to logicky ano.
Naše školka žádné kroužky neměla.
A mám divné děti, protože naše děti měly rády kroužky už od mala, ať to byl Sokol, nebo přípravka nebo skaut nebo něco úplně jiného. Dceru jsem takhle ve školce vozila přes část Prahy do dramatáku, protože tam chtěla chodit a jinde pro tak malé děti tehdy (nevím jak dnes) nebyl.
Nějak nevidím důvod dítěti nedopřát kroužek už ve školce pokud ho chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24993
25.8.26 17:59

Vybírá si syn z nabídky, kterou mame v místě bydliště, tak aby šla zajistit logistika. Od kroužku očekávám, že ho bude bavit a bude tam chtít chodit, je to odpočinková aktivita.
Neočekávam od toho nějaké „výkony “.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25376
25.8.26 18:04

Chci, aby to deti hlavně bavilo a to i na naprosto „nízké urovni“. Za me je super skaut. Kolektiv, příroda a deti se nauci hromadu praktických veci. Vedoucí skautu bývají zapálení a baví je to.

Ja mam naopak problem, kdyz se sport pres nevoli dítěte začne stávat velkým drilem.

A úplně se mi nelíbí male deti u PC. Známý koupili klukovi v 8 letech počítač a tvrdili, ze ho to baví a ze bude jednou ajtak. Mozna bude… ale aktuálně je na tom závislý a morbidne obézní.

Očekávám, ze se nebude nudit a male deti to posune nekam dal, aby se vyprofilovaly.

Ale je to dite od dítěte. Úplně jiný kroužek bude bavit introverta, jiný extroverta,… atd.

Nejhorší je, když si rodiče na dětech plní svoje nesplněné sny. Sama jsem trenérka jednoho sportu a tohle je nekdy síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5373
25.8.26 18:08
@Hobitka píše: Více

Zase super že vůbec nějaké kroužky máte. U nás všechny zajišťuje DDM, škola v podstatě žádné kromě keramiky. Školka zajišťovala kroužky pouze pro předškoláky, vedly je učitelky. Už to zrušily, zájem byl, ale asi to bylo pro ně časově náročné. Takže školka žádné neměla. Navíc školka se zapisovala systém papír na nástěnce a kdo přišel a zapsal měl kroužek. Takže pokud dítě bylo třeba nemocné tak bylo klidně bez kroužku (ty žádané byly hned pryč). Vtipné bylo, že jsme měli 1 spádovou MŠ dle TB, takže jinam do školky jsi měla šanci dítě přehlásit až jako předškolák. Zkoušela jsem to a bez TB a bez předškoláka mi dítě spadlo v nespádové oblasti na 30. místo pod čáru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9301
25.8.26 18:13

@zrcadlo naprosto souhlasím, mam problem v okoli vybrat sport tak, aby to nebylo 3× tydne, vikendy zapasy, postupy do ligy, na zápasy výběr nejlepších, mesic pilovani jednoho druhu úderu, rivalita, výkon, výkon a výkon… mame v DDM neco jako sokol, ale jen do 9 let, pak gymnathlon do 11 let a pak konec. Je tu spousta sportu, ale viz výše, tam svoje deti nikdy nedám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová