Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krásný den, maminky,
také se potýkáte s problémem jaké chůvě svěřit své dítě, co od ní očekáváte, co by měla umět, jaké by měla mít zkušenosti?
To je osobni dotaz nebo pruzkum trhu?
jinak dost zalezi dite jakeho veku. u miminka bych mela jine naroky nez u predskolaka.
To je tak hrozně individuální! Každé dítě a každá rodina potřebuje něco jiného, záleží na věku dítěte, na rozsahu hlídání (jiné požadavky budou na chůvu, která dítě vyzvedne ze školky a zavede na kroužek a jiné na tu, která bude hlídat 10 hodin denně), na výchovném stylu a vůbec nastavení rodiny, v neposlední řadě i na financích a na tom, zda rodina chce chůvu kvalifikovanou s pojištěním nebo paní z lidu s platbou na černo.
Já pracuju jako chůva a současně využívám chůvy pro vlastní dítě, takže zkušeností s tímto mám plno, ale takhle obecně to opravdu nelze říct, vždy platí, že ta důvěra mezi chůvou a rodinou se buduje postupně a takové to souznění tam buď je nebo není. Je potřeba si každou chůvu nejen prověřit, ale sledovat jak působí na mně jako rodiče, jak na dítě a podle toho se rozhodovat.