V jakém věku dítě pochopí, že něco nesmí?

Elenentka
23.8.15 18:19

V jakem veku pochopi, ze nesmi?

Ahoj damy, vim ze na to casem stejne prijdu sama :-) ale moc by me zajimalo, kdy uz dite rozumove pobere ze neco nesmi, a zaroven je schopno to resektovat?
Me to napadlo kvuli kvetinacum ktere jsou na podlaze, a je mi jasne ze az se dracic d rozleze tak budoumuset zmizet :lol: ale ono je toho vic zejo - zasuvky, kabely, horke nadobi…
Odkdy byva tak asi bezpecno polozit zas kytky na podlahu atd.? :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
23.8.15 18:21

V roce moc dobře věděla, že ne je ne a na co sahat nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.8.15 18:22

@Elenentka kytky jsem nikdy před klukem neuklizela. Jediný zabezpečení bytu byly zaslepky do zásuvek a sundání ubrusu (ten jsem vracela kolem 2. roku)

• Citovat
  • Upravit
56326
23.8.15 18:24

@Elenentka každé dítě jindy.. dcera v roce dobře věděla, co nesmí, syn sice taky věděl, nicméně nedbal ještě mnohem déle :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
23.8.15 18:24

Tak pochopí to obvykle brzy, kolem toho roku, když se náležitě ozveš. S tím respektem je to horší, pokušení hlodá. Asi jak kdo, některé batole je disciplinované, jiné Ti bude rozvrtávat květináč i kolem tří let. Syn mi takhle kdysi zlikvidoval nabíječku do mobilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
23.8.15 18:31

Magické a důrazné NE chápe určitě roční…jde spíš o tebe, jak u toho budeš důsledná :mrgreen: osobní zkušenost je taková, že když jsem fakt unavená, mám toho za celej den plný brejle, tak mi jasi tolik věcí už nevadí, jako když jsem svěží :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2811
23.8.15 18:49

V roce to rozhodně chápal, ale až nedávno začal respektovat. On je i přes mou důslednost hodně vytrvalý a navíc kaskadér, takže v devíti měsících lezl po jídelním stole a skákal z gauče a to jsem ho mohla zabavovat, sundavat,… Kolem toho roka jsem snad celý den říkala jen NE a jemu to bylo šumák. Teď už se s ním celkem domluvim. Ale kombinace vytrvalého, vzteklého kaskadéra je někdy opravdu vražedná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
23.8.15 18:53

Ja si budu do smrti pamatovat, jak moji patnactileti spoluzaci strkali delobuchy do elektricke zasuvky a odpalovali je. Takze je fakt otazka, jestli vubec nekdy pochopi :lol:

Kolem roku pochopili ledacos, ale to jeste neznamena, ze je na ne spoleh. Celkem se to dalo kolem 2 let, ale treba horke napoje stavim az ke zdi na lince do ted, to staci blba nahoda a nestesti je na svete. Zalezi na temperamentu a vydrzi ditete a matky. Ja jsem musela nekolik mesicu zavirat zidle na zachod, aby mi treti syn neraboval kuchynskou linku, to bylo mezi 1 a 1,5 rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
23.8.15 19:40

@Elenentka nikdy jsme nic nelepili a ani nezabezpecovali..ditku se od malinkeho batoliciho veku rikalo ze ne, ze pali, ze auuu…nestalo se, ze by sahl na troubu, strkal prsty do zasuvek..nenasilnou formou se mu to vstepovalo od totalniho mrnete, takze dnes na 2,5 roku staci rict ne a vysvetlit proc a nedela to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Thesis
23.8.15 19:40

Starší až kolem dvou let začal poslouchat, mladší už v roce.

• Citovat
  • Upravit
1045
23.8.15 19:47

Syn v 8 měsících věděl, co ne znamená, když se řeklo ne, začal se vztekat a přestal dělat to co se zakázalo. To že to zkouší dál a dál a dál je už jiná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
23.8.15 19:50

Moje roční dcera chápe Ne, ale neposlechne, naopak čím důraznější ne tím víc ji zakázaná věc zajíma. Kytky ze země jsem odstěhovala, zabezpečila el. zásuvky, ostatní řeším operativně :D Většinou se snažím od nekalých čiností odvést pozornost, což má zatím větší účinost než zákazy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2811
23.8.15 21:07

@svycarka věř, že ne vždy je to o tom, že jste mu to od malička vysvětlovali ;) vidím to u našeho syna a souseda, jeho nikdy nenapadlo lézt na stůl, našeho to napadlo ještě dřív než sám chodil, sousedovi stačilo jednou říct to nesmíš a už to nikdy neudělal, našemu to můžu říkat stokrát a až teď to nese nějaké ovoce. Je to fakt akčnák a montér a nenechá si to jen tak vysvětlit a zakázat a to o dětech něco vím ;) ale nese to zase i jiné radosti, je mu 15 měsíců a vyjde sám čtyři patra schodů několikrát za den a věřím, že právě kvůli tomu, že tak brzo začal trénovat horolezectví :D
@Alušáček jojo, jako u nás ;) jen teda my kytky nemáme na zemi kvůli psovi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
23.8.15 21:17

@saramo ale jo ja vim, ze deti jsou ruzne,, jen jsem psala jaky je nas…spoustu veci dela vsude leze..mel vyhranene 2 supliky v kuchyni kde mohl „bordelarit“ JINAK DOSTAL VYNADANO A TO FEST. Jsem mozna prisna matka, ale co se tyce nozu, kuchyne, sporaku atd. radeji dite servu nez travit vecne cas v nemocnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
25.8.15 13:37

Pochopí ještě před rokem. Záleží co zakazuješ, na věku.. Jedno moje 3měsíční miminko, když tahalo při kojení, nebo bolestlivě stisklo (velká to zábava pro něj..), tak na důrazné NE a odtažení jídla velmi rychle pochopilo, že nesmí.
Ale jesli reaguje - to strašně, strašně záleží (tak 50/50)

• jednak na povaze dítěte. (mám tři a jako by to nebyli sourozenci, to nemluvím o dětech známých).
  • A jednak na formě a prezentování zákazu, trestu nebo odměně, četnosti ale předvším a hlavně na důslednosti!!! rodiče. A to většina rodičů není..;)

No a jestli kytky můžou zůstat, nebo ne… jestli to není kaskadér (to jsem se pobavila, díky @saramo ), a jestli nejsou životu nebezpečné, tak to zkus a uvidíš. Třeba to NE bude fungovat, třeba ti nebude vadit uklízet hlínu, no a třeba se kytky přestěhují do vyšších pater.
Z vlastní zkušenosti vím, že u jednoho dítěte by zásuvky nebyly třeba zaslepovat, u druhého jsme museli uklidit všechna sava apod., pomalu došlo i na ty židle na záchodě:)), a u třetího to bylo tak napůl.
A jak dlouho to trvá - zase je každé děcko jiné, ale u našich to vždy bylo období - od týdne do pár měsíců, co je dokola zajímaly - šuplíky, zásuvky, kytky, nůžky, PC, linka (na tu byl mimochodem striktní zákaz pod „trestem smrti“ cokoliv šahat, lézt, dávat apod. a ono to kupodivu fungovalo u všech..) atd. apod…
Držím palce ať je tvoje princezna z té sorty co stačí jen párkrát ne:). A jen ve svém zajmu - důslednost, důslednost, důslednost. Ona se časem vyplatí ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí