19 měsíců

81
17.8.15 10:32

19 měsíců - vzdor, vztek, nic ho nebaví

Chtěla bych poprosit o radu. Mám 19 měsíčního syna a posledních několik týdnů, možná už i měsíců, je to s ním čím dál tím těžší a náročnější. Je hodně živý a temperamentní, což ve spojením s obdobím vzdoru začíná být dost nezvladatelné a vyčerpávající. Je tvrdohlavý, umíněný a vzteklý, poslední dny vypadají zhruba tak, že v půl šesté ráno se probudí a od té doby se vzteká, kňourá, hází s hračkama, před pár dny mě začal bít ve chvíli, když mu něco nedovolím. Po pravdě, dost se v té výchově plácám. Snažím se zkoušet všechno možné, snažím se ho zabavit, jenže on u ničeho nevydrží, maximálně minutu, všechno hned prozkoumá, zjistí co s tím má dělat a jde od toho. Chvilku vydrží maximálně u obrázkové knížky, jinak i přes veškerou snahu ho nebaví žádné hry, hračky, nic co mu zkusím vyrobit, žádná aktivita, maximálně skákat šipky po posteli a padat z ní na pusu. To je pro mě dost demotivující, vím, že se asi doma nudí, ale zabavit ho prostě nedovedu a upřímně, už mě nebaví s něcím se tvořit a on na to pak jen koukne a jde pryč. Jenže 24 hodin denně venku být nelze, jako každá máma mám tisíc povinností v domácnosti. Do všeho, do čeho ho lze zapojit, ho maximálně zapojím, ale jsou věci, které s ním dělat prostě nemůžu a když mu to nedovolím, opět scéna a to mu zkazí náladu na zbytek dne.

Zkoušela jsem na něj všechny možné taktiky, když bylo nejhůř, samozřejmě jsem na něj i zařvala nebo dostal přes zadek, když už opravdu moje nervy povolily. Ale touhle cestou jít nechci, není mi z toho dobře a neztotožňuju se s tím. Na jeho vztek jsem zkoušela aplikovat fakt opravdu všechno, co kdo radí, v jednu chvíli zabralo si k němu tiše sednout a nechat ho ten vztek prožít, jenže teď ani to. Když se vztekne, začně schválně vším házet, i po lidech. Je to strašně těžké, vím, že jsou ty jeho emoce pro něj důležité a nechci ho za ně trestat, ale jak ho mám usměrnit, aniž bych na něj musela křičet? Vždycky se snažím v klidu počkat, až přestane řvát a bude možné na něj promluvit, aby mě slyšel. Jenže to se na mě jen usměje, jakože je všechno v pořádku a odchází pryč a já můžu mluvit do dubu.

Navíc nevydrží být absolutně ani chviličku sám, sám si chvilinku hrát. Vyjímečně se mi ho povede zabavit, nechám ho ať sám zkoumá, pomalu se zvednu, že půjdu po své práci a v tu ránu řev a záchvat a je po hraní. Snažím se mu i dopředu všechno říkat, co bude, jak bude, co potřebuju udělat, co se bude dít, jaké jsou plány. Nic nezabírá.

Prostě neodovedu najít tu správnou cestu, jak na něj. Občas si říkám, že snad je hyperaktivní, jestli je tohle ještě normální. Před ostatníma si přijdu, že svoje dítě nezvládám. Mám pocit, že okolí vždycky čeká, že když dítě řve, tak dostane před zadek a když to máma neudělá, tak děcko rozmazluje. To je opravdu nemožný dobře vychovat dítě bez bití a křiku? Přítel často tvrdí, že jsem ho rozmazlila, ale jak se proboha dá děcko rozmazlit? Prostě pořád nechápu, kde bych mohla udělat chybu, všechno mu nedovolím, když něco nelze, snažím se nabídnout alternativu, bouchat se od něj nenechám, jsem na něj rázná, ale zároveň se snažím být klidná.

Poradítě někdo? Jsem fakt bezradná a dá se říct, že už i docela dost zoufalá. Moc bych si to chtěla na mateřské užívat, ale zatím se každý den snažím jenom přežít a ráno se modlím, aby byl aspoň trochu klid. Vždycky jsem chtěla aspoň dvě děti, ale po téhle zkušenosti jsem přesvědčená, že ani náhodou. Syna miluju, to snad ani nemusím psát, ale nevím, jak najít tu správnou cestu, aby nám spolu bylo dobře.

Příspěvek upraven 17.08.15 v 10:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anais
17.8.15 10:47

@Ivethea nemáš doma kopii našeho syna?
Občas má dny, kdy je na zabití, ale pak se to docela dá. Oblíbená je činnost „aláhu dej nám vláhu“, vždycky nasraně sebou švihne o zem, tak ho už nechám, taky zkouším co se dá, ale když sám nechce, tak s ním nehnu. Je hrozně paličatý po mně, tak si jen říkám, že to moje máma taky nějak musela přežít… :nevim:
a s tím druhým dítětem to vidím podobně, zatím nemám sílu… a to už je docela často vytočený manžel, a to je fakt flegmatik
hodně sil, hold některé děti dávaj zabrat a jak říká moje kamarádka, děti si vybírají rodiče a kdybych byla nějaká „máčka“ tak si mě nevybral :zed: :zed: říkám si jen jediné, že se v životě nenechá jen tak ušlapat

• Citovat
  • Upravit
brko
17.8.15 10:51

Je to prostě období, které časem přejde. Myslím si, ze je malý na nějaké proslovy-píšeš, ze když se vyvzteka, tak pak nemá cenu na něj mluvil, protože se směje. tak buď rada. jinak je tady hodně diskuzi na toto téma. Podle mě nejhorší je za to dítě trestat a také ho ignorovat. Chce to prostě jen čas až trpělivost.

• Citovat
  • Upravit
802
17.8.15 10:52

Mam 14 ti měsíčního a taky se dokáže obcas pěkne vzteknout, takze se taky připravuji a děsím obdobi vzdoru :,( u nas zatim hodne funguje kojeni, jinak hodne se doporučuji kurzy nevychovy, pry funguje, tak zkus mrknout…jinak přeju pevné nervy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
17.8.15 10:54

Edit-čas a trpělivost. Jinak si mi zda, ze vstáva strasne brzo.jak ti spi?

• Citovat
  • Upravit
3931
17.8.15 11:00

Já mám teda už 4 letýho ale vzteká se občas též od mala a nepomáhalo nic (vysvětlování, uklidňování, plesknout přes zadek…) takže vztekací chvíle řeším tak že když se začne vztekat tak ho pošlu do jiný místnosti a až se dovzteká tak se může vrátit (neá tam obecenstvo takže to trvá jen minutu či dvě než se uklidní a pak se kolikrát aj omluví když se vrátí ;) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
17.8.15 11:08

@Anais Jo tak „aláhu dej nám vláhu“ u nás taky probíhá, dokonce jeden čas nosil jako módní doplněk souvislou řádku modřin na čele, protože se vzteky rozmáchl a plnou parou tou hlavou praštil o zem :nevim: Taky si říkám, že si nás vybral z nějakého důvodu, který pak časem pochopím. Většinou mám tyhle statečný chvilky v době, když spí. Jak se vzbudí, statečnost odchází a já nezvládám být pozitivní.

@brko Doufám, že to časem přejde, ale zase si říkám, jestli bych s tím nedokázala něco udělat. Je fakt, že se trpělivosti teprve učím, asi to je prostě ten důvod, proč mám takové dítě, naučit se být maximálně trpělivá.
Jo vstává příšerně brzo, někdy už v pět, jindy třeba ve čtyři ráno. Chodí mi spát jen dopoledne kolem desáté, to spí tak dvě hodiny, pak až večer, mezi sedmou až půl osmou. Víc ani ťuk. To se vždycky v půl osmé ráno vracíme z nákupu a já s úsměvem koukám do oken kamarádce se stejně starou holčičkou, oni mají ještě půlnoc a my už máme pár hodin za sebou :D

@iizabela Nevýchovu sleduju, to je přesně to, co se mi líbí. Večer jsem vždycky nabuzená na ráno, že hned budu mít příležitost to zkusit. No a ono to prostě nejde a nejde. Už přemýšlím i o těch placených kurzech, jestli by to stálo za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
17.8.15 11:12

@klarushka taky jsem zkoušela, záchvat ještě větší, jak jsem odešla. V kolika letech ti to začlo fungovat? Ten můj je na to možná ještě malý. Kolikrát si říkám, jak všemu rozumí a chápe nás, ale co se týče tohodle, přišlo mi, že vůbec neví o co go.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
17.8.15 11:14

Prostě vydrž. Taky jsem si myslela, že si mateřskou uziju, ale to je blbost. Je to prostě dřina. Nevděčná dřina. ZZlepší se to věkem. Fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
17.8.15 11:18
@Ivethea píše:
@klarushka taky jsem zkoušela, záchvat ještě větší, jak jsem odešla. V kolika letech ti to začlo fungovat? Ten můj je na to možná ještě malý. Kolikrát si říkám, jak všemu rozumí a chápe nás, ale co se týče tohodle, přišlo mi, že vůbec neví o co go.

Začalo to fungovat hned jak jsem vyzkoušela on taky začne řvát víc když ho vykážu z místnosti abych si asi užila aspoň na dálku ale jakmile je chvilku sám a dojde mu že to že se vzteká nikoho nezajímá tak přestane ;) (jen pozor na to do jiný místnosti přestěhovat dítě a oznámit mu že může přijít zpět až se uklidní ne opačně páč nevím proč ale to nám nefungovalo :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
17.8.15 11:18

@suricata Jo, tak to máš pravdu. Nevděčná dřina. A v jakým zhruba věku se to tak začne lepšit? Já jen abych měla představu, kolik toho ještě máme před sebou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
17.8.15 11:20

@klarushka :palec: vyzkouším, tuším, že za chvilku k tomu bude příležitost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
17.8.15 11:26

@Ivethea je to den ode dne lepší a lepší. Ono se ti to nezdá, ale je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
17.8.15 11:33
@Ivethea píše:
@klarushka :palec: vyzkouším, tuším, že za chvilku k tomu bude příležitost

zkus a uvidíš ;). jinak přeju pevné nervy a neboj ono se to časem zlepčí a záchvaty budou ubejvat :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
17.8.15 11:35

Holky díky za podporu, je fajn vědět, že v tom člověk není sám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí