Jak vyjít se sousedy?

Anonymní
1.11.13 13:19

Jak vyjít se sousedy?

Ahoj holky,
jdu si k vám pro radu, protože jsem bezradná a nevím co dělat.
Bydlíme v posledním patře a nad naším bytem je centální větrák, který když někdo zapne tak má šílený tah. Někdo v našem případě jsou to JEDINÍ sousedé pod námi, kteří ho za den používají x krát, údajně nemají digestoř a používají místo toho větrák, navíc kouří…, takže frekvence větrání je fakt na bednu. Někdy i x krát za sebou a to jedno zapnutí jede 8 min. Prostě hrůza. Jenže naši milí sousedé ho pouštějí i brzy ráno - ve 4,5 a mě to budí děti, protože to má fakt šílený tah a vzbudí to i mě.
My to přes noc vypínáme ( nebudu psát jak)a v tom je problém. Oni se to dozvěděli, protože manžel jim to řekl :cert:, myslel si že se dá s něma rozumně domluvit… a od té doby mám problém. Už podruhé jsem se sousedkou trochu chytla. Vysvětila jsem jí situaci, že mi větrák budí děti a co s nima mám ve čtyři ráno dělat? Ona mi řekla, že jí to nezajímá, že potřebuje po wc vyvětrat… A přes den, že nemá digastoř… :zed: Co mám dělat???
Jsem jí řekla, že chci se sousedy vycházet, ale že když bude vstřícná a bude větrák zapínat aspoň po šesté, nemám důvod ho vypínat.
Je mi, ale jasné, že s toho nic nebude. Už víckrát jsme se o tom bavili a stejnak větrák ve čtyři zapli.
Co byste dělali na mém místě? Děkuji. Raději anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4243
1.11.13 13:24

Ahoj,
kdybych to nešlo vyřešit v rámci sousedských vztahů a to prostě nejde (znám to, když soused nechce, tak prostě to naschvál neudělá a nevyjde vztříc), řešila bych to v rámci sdružení - družstvo apod. - No prostě se správou domu. Třeba se to dá technicky pořešit, vyměnit, opravit, odhlučnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
1.11.13 13:26

Mám obavu, že jediný co můžeš, je se rozčilovat. Pravděpodobně s tím nic neuděláš, leda ho vyřadit z provozu úplně. Prostě na to mají „nárok“ :? Každopádně chápu, že se ti to nelíbí, taky bych neskákala radostí 4metry vysoko. Nad našima zas bydlí mladej pár a ti maj tak ukňouranýho a uštěkanýho čokla, že se to taky nedá. A co zmůžou? Nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4050
1.11.13 13:28

Poraď se na bytovém družstvu. Proboha a proč namaj digestoř? To musí být taky pěknej smrad když vařej, smažej..fuj..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
1.11.13 13:29

Já se přiznám, že si moc neumím představit, jak takový větrák funguje, my to nemáme, ale řešila bych to přes domovníka - družstvo - protě vedení domu, máte-li něco takového. Určitě ano.
Jinak pokud je to společné, mají právo větrák používat a nebrat ohled na hodiny. To je i chápu. ONi nemůžou za to, že u vás je to tak slyšet.
Snad by to tedy šlo nějak pořešit, odhlučnit nebo odvést jinam, třeba na půdu. A jestli ne, tak dát do domovních pravidel čas používání - něco jako večerka, když už se nesmí používat pračka, to určitě máte.
A pokud vedení nebude souhlasit, pak bohužel. Prostě každý byt, jeho poloha, má svoje nevýhody. Dole zase hodně táhne a jsou slyšet dveře a taky se kvůli tomu nezazdí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.13 13:29
@Osmanka píše:
Ahoj,
kdybych to nešlo vyřešit v rámci sousedských vztahů a to prostě nejde (znám to, když soused nechce, tak prostě to naschvál neudělá a nevyjde vztříc), řešila bych to v rámci sdružení - družstvo apod. - No prostě se správou domu. Třeba se to dá technicky pořešit, vyměnit, opravit, odhlučnit.

Obávám se, že nejde… protože větrák je vyměněný je asi rok nový, proto tak frčí. Ono to není hluk, ale tah, saje to jakoby vzduch z oken.( nevím jak to napsat)A jak mám otevřené okno, úplně ten vzduch hučí. Uvažovala jsem nad tím domovním družstvem, ale říkala jsem si, ať si neudělám jěště větší problém, že ona na to prostě nárok má, že…

• Citovat
  • Upravit
4243
1.11.13 13:38

Nárok má, ale třeba by se dal snížit jen ten tah. Vždyť by jsi se jen poradila. Třeba by se to dalo technicky pořešit ke spokojenosti obou. Určitě se poraď se správcem. Tím nikomu neublížíš, nenaštveš. Nemusíš se vůbec odkazovat na sousedy. Jen prostě obecně, že když někdo zapne větrák, že vám to hučí a zda by se s tím dalo něco udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
1.11.13 13:40

Já si zase nemyslím, ze by meli právo používat větrák i takto brzo ráno. Existuje noční klid a ten by se mel dodrzovat. To by pak taky mohli vysavat nebo vrtat. Pokud se to nedá vyřešit s nimi a nepodařilo by se to ani s domovnikem, tak bych se obrátila na. hygienu a. nechala. změřit hlučnost. Pakliže větrák přesáhne hodnoty pro noční klid, tak by meli sousedi s jeho používáním v nočních hodinách utrum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4050
1.11.13 13:40
@Anonymní píše:
Obávám se, že nejde… protože větrák je vyměněný je asi rok nový, proto tak frčí. Ono to není hluk, ale tah, saje to jakoby vzduch z oken.( nevím jak to napsat)A jak mám otevřené okno, úplně ten vzduch hučí. Uvažovala jsem nad tím domovním družstvem, ale říkala jsem si, ať si neudělám jěště větší problém, že ona na to prostě nárok má, že…

Nárok na to asi má, ale taky je normální mít digestoř. A vy naopak zas máte nárok mít ve 4 hodiny ráno ještě noční klid :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.13 13:48

Holky a do kdy je noční klid?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.11.13 13:52
@Ijaa píše:
Já si zase nemyslím, ze by meli právo používat větrák i takto brzo ráno. Existuje noční klid a ten by se mel dodrzovat. To by pak taky mohli vysavat nebo vrtat. Pokud se to nedá vyřešit s nimi a nepodařilo by se to ani s domovnikem, tak bych se obrátila na. hygienu a. nechala. změřit hlučnost. Pakliže větrák přesáhne hodnoty pro noční klid, tak by meli sousedi s jeho používáním v nočních hodinách utrum.

No přesně…
Domovník je na naší straně, protože ona si tam chodí stěžovat a on jí říká, že musí mít špatný zapínač a přitom ví, že to vypínáme. Myslím, že to otravuje všechny ten její věčně zaplý větrák.

• Citovat
  • Upravit
Wecernice2
1.11.13 13:53
@Anonymní píše:
Holky a do kdy je noční klid?

od 22 do 6 rána

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.11.13 14:06

@Ijaa
No já volala jednou na hygienu, když na mě přišla sousedka v 11hod. dopoledne, že nám lítá dítě a dělá hluk a že chce sousedka spát (nemá noční práci) a že nám v 20:45 ždíme pračka (bylo to poslední ždímání), že nás udá na hygieně a tam mi řekli, že hygiena domovní hluk neřeší. Naštěstí pak nastoupila do práce po 10letech doma a už je to lepší.

• Citovat
  • Upravit
21848
1.11.13 14:11
@Ijaa píše:
Já si zase nemyslím, ze by meli právo používat větrák i takto brzo ráno. Existuje noční klid a ten by se mel dodrzovat. To by pak taky mohli vysavat nebo vrtat. Pokud se to nedá vyřešit s nimi a nepodařilo by se to ani s domovnikem, tak bych se obrátila na. hygienu a. nechala. změřit hlučnost. Pakliže větrák přesáhne hodnoty pro noční klid, tak by meli sousedi s jeho používáním v nočních hodinách utrum.

To je otazka… pokud to nedela hluk vetsi nez je pripustny nocnimu klidu tak podle me smula. Hluk dela i odsavac smradu na wc. To jde taky slyset a zakazat to nemuzes. To sstejny hlasity prdy napriklad. Co ja kolikraz slysela… :pocitac: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
1.11.13 15:00

Dělám v akustické firmě. Také podobné případy míváme. Zašla bych na hygienu a tam by oni buď dali podmět k měření hluku. A nebo sama zajít do nějaké akustické firmy aby ti to změřili a potom s výsledkama zajít na hygienu a ta by to měla vyřešit. Každopádně existujou hygienický limity a pokud budou překročeny tak se to musí řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová