Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, potřebuju poradit. Budeme se stěhovat do 3plus1, malá bude mít svůj pokojíček, tak bych ji ráda naučila spát sama. Doteď spíme v manželské posteli spolu, manžel jinde na jednolůžku. Je to praktické, on jezdí pozdě v noci a hlavně malá chodí čůrat, tak jdu s ní. V září jí budou tři roky.
Ráda bych ale, aby už v pokojíčku spala sama a nebudila mě.
Napadá mě dát jí tam nočník a naučit ji na něj? Až se vzbudí, s brekem za mnou přijde nebo ji uslyším, dovézt ji zpátky, ukázat a vysvětlit, že má čůrat do nočníku a doufat, že to brzy zvládne sama? Nikdy na nočník nechodila, tak je to možná spíš krok zpátky.
Záchod je od pokojů docela daleko. Ale i tak - počkat, až přijde nebo mě vzbudí a vodit ji tam? Dát jí k němu stoličku a doufat, že to bude chtít zvládat sama? Spíš počítám, že by chodila pro mě.
Spát pořád u ní mi přijde jako pitomost, to bych ji neodnaučila snad nikdy. ![]()
A dvojlůžko se do pokojíčku stejně nevejde, musela bych si dát k její posteli lehátko nebo něco.
Poraďte, prosím, jsem vážně bezradná.
![]()
Hele, až se odstěhujete uvidíš. Dala bych nočník. Třeba bude nadšená z pokojíku a bude spát bez problémů. A tedy můj 2roky3m se v noci na záchod už nebudí. Jde než jde spát a pak ráno a to spí od 7 do 6. Odpoledne ( k večeru ) už ho tolik nenalejvam pitím. Třeba do té doby než to bude aktuální se to změní a vydrží také
Dala bych jí do pokoje nočník s tím, že v noci může čurat do něj, nebo že tě může zavolat a vezmeš ji na záchod. A nechala bych na ní, co bude preferovat ![]()
Ja myslim, ze ted nema moc smysl to nejak resit. Neco ted vymyslis a uvidis, ze pak az to bude aktualni, to bude uplne jinak
nechala bych tomu volny prubeh a uvidis az budete prestehovani. Dej ji tam svetylko a nocnik mozna to pri prvnich par pokusech nezvladne a bude te volat nebi naopak budes orekvapena jak je sikovna..;-) proste uvidis..
Syn dva roky, má svůj pokoj cca 4 měsíce a přechod byl naprosto bez problémů. Pokud v noci něco potřebuje přijde si pro mě (nezavíráme na noc nikam dveře) a zvládá to i ve tmě, no a pak ho zase uložím do jeho pelechu. Spává se mnou jen když je manžel v noci v práci.
Tříleťák je čerstvě odplínovaný na noc, nočník v pokojíčku nic, párkrát se probudil se řevem, tak jsem ho dovedla vyčurat a pak začal chodit sám na záchod, bez řevu, bez obtíží a to leze z palandy a v pokojíčku mají tmu jak v pytli díky roletě. Myslím, že hlavní je, aby si dítě došlo samo, kam už je fuk.
Ale pokud je zvyklá s váma spávat, tak mi přijde ten věk 3 roky takový ne úplně vhodný, protože v tomhle věku mi naopak samostatně spící děti lezou do postele, nejstaršího šlo odvést a v pohodě, prostřední řve jak kdybych mu trhala nohu, tak čekám, jestli z toho vyroste.
@veronika6913 píše:
Ja myslim, ze ted nema moc smysl to nejak resit. Neco ted vymyslis a uvidis, ze pak az to bude aktualni, to bude uplne jinaknechala bych tomu volny prubeh a uvidis az budete prestehovani. Dej ji tam svetylko a nocnik mozna to pri prvnich par pokusech nezvladne a bude te volat nebi naopak budes orekvapena jak je sikovna..;-) proste uvidis..
Tak smysl to právěže má, protože potřebuju vědět, jak to bude s postelemi. ![]()
@Bibi239 Tak to je borec, on v noci sám dojde na záchod, vyčůrá se jde zase spinkat?
![]()
A u záchodu máte přistavenou stoličku a dětské prkénko nebo jak?
Náš skoro tříleťák spí sám v pokojíku od 4m, plínu na noc nemá už dlouho a vydrží normálně do rána. A to chodí spát v klidně v šest večer a vstává v sedm. Nikdy se nepočůral. U postele má nočník, ale ráno je prázdnej a letí po probuzení. Tak třeba to časem taky vychytá. Ale asi bych ji zvykala na ten nočník nebo dát někde po cestě noční světlo ![]()
Dala bych k posteli nočník, vysvětlila, na noc vyklidila cestu k záchodu a ať si vybere. Přinejhorším tě v noci zavolá nebo se počůrá. Já nechávám nočník i čtyřleté, sama jsem párkrát ve tmě narazila do hrany dveří (moc nóbl) a kdyby dělali xxl nočníky, snad na něj budu chodit taky, než se ve tmě přerážet ![]()
Mladší za náma v noci teď taky chodí, ale to proto, že jsem jí na noc odplenkovala. Od té doby, jak se v noci probudí (ne že to pustí do plíny a spí dál), je dezorientovaná. Takže někdy jde na záchod, jindy na nočník, nebo za náma. A pokud jí neodvedu do pokoje, jde do obýváku a usíná na sedačce. Chuděra neví, která bije
Radši jsme začli vchod. dveře na noc zamykat a balkon je jen na větračku ![]()
@rejžička píše:
@Bibi239 Tak to je borec, on v noci sám dojde na záchod, vyčůrá se jde zase spinkat?![]()
A u záchodu máte přistavenou stoličku a dětské prkénko nebo jak?
Ne, on v noci sám dojde na záchod, vyčurá se (stoličku máme, ale už to zvládá i bez ní, prkýnko nepoužíval nikdy) a pak zapluje ke mě do postele
Takový drobný detail ![]()
@zuzouš Tak já chci právě zabránit tomu, aby se mi někde počůrala na koberec. Koberec chci uchránit stůj co stůj. ![]()
@Bibi239 Nj, to nesmíš mít postel mezi záchodem a jeho postelí, to se mu pak nediv.. ![]()
@rejžička a nebo ze začátku si dej budíka (pokud se nebudíš v noci sama) a dej jí na ten nočník vyčůrat, pak si zvykne automaticky sama. Jednu výhodu už máš, a sice, že nemá plínky a ví, že se čůrá do něčeho. Teď už jenom jí nasměrovat, aby to bylo do té správné věci ![]()
@rejžička píše:
Tak smysl to právěže má, protože potřebuju vědět, jak to bude s postelemi.
No tak jako postel bych v decaku rozhodne nechala jen jednu a to tu pro dite. To je logicky ne ![]()