Jak vysvětlit dítěti úmrtí psa

304
8.5.11 11:02

Jak vysvětlit dítěti úmrtí psa

Dobrý den,
prosím poraďte jak říct synovi (3 roky a něco), že zemřel pejsek? Máme zvídavé období a otázky proč. Pejsek měl už 14 let, ale byl v dobré kondici, skoro denně spolu blbnuli v lese, měli se moc rádi. Žádný hrobeček nemá. Vím, že smrt patří k životu, jen nevím v tomhle věku, jak to vysvětlit, např. kde je teď atd. Máte někdo zkušenost? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
522
8.5.11 11:21

Tak těď jsme řešili přesně to samé-jen nám umřel strýček :-( prostě jsem Viktorce řekla, že strejda byl moc nemocnej a už nastal jeho čas. že jeho dušičkašla do nebíčka a tam je moc spokojenej a kouká na nás a že už se nikdy nevrátí. jen se ptala jestli se znovu narodí-to jsem jí řekla že určitě ano,ale asi jiné rodině ( já tomu věřím)
celkem to pochopila a všude vykládala že strejda umřel a je v nebíčku a že byla moc statečná že neplakala.
Smrt patří k životu a dětem by se v tomhle nijak lhát nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
8.5.11 11:26

My tohle řešili loni,dokonce s námi na tý veterině byl.Nikdo jsme netušili,že ho tam budeme muset nechat uspat-bylo mu 7 měsíců :cry:

Vysvětlili jsme,že byl nemocný a pan doktor ho uspal.Teď je na nebíčku na mráčku a dává na nás pozor :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
8.5.11 11:27

tak my to měli „jednodužší“, Eliška měla už 7.let, odjela na dovču a my jeli s Dandou na veterinu, nechat jej uspat. Jak se vrátila, tak doma nebyl, ani košík, zeptala se, kde máme Danečka, tak jsme ji vysvětlili, že byl starý, nemocný a odešel do psího nebíčka. Teď když jsme venku a jsou krásné bílé mráčky, tak hledá, kde je Daneček. Eliška zase přemýšlela jestli je psí-zvířecí nebíčko zvlášť nebo jsou zvířátka a lidi v nebíčku spolu. Danda měl 16.let a 3.měs., byl to pudlík apricot, byl zlatý, velice tolerantní. Chybí nám všem do dnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
8.5.11 12:14
rubberbear píše:
Tak těď jsme řešili přesně to samé-jen nám umřel strýček :-( prostě jsem Viktorce řekla, že strejda byl moc nemocnej a už nastal jeho čas. že jeho dušičkašla do nebíčka a tam je moc spokojenej a kouká na nás a že už se nikdy nevrátí. jen se ptala jestli se znovu narodí-to jsem jí řekla že určitě ano,ale asi jiné rodině ( já tomu věřím)
celkem to pochopila a všude vykládala že strejda umřel a je v nebíčku a že byla moc statečná že neplakala.
Smrt patří k životu a dětem by se v tomhle nijak lhát nemělo.

nám 15.dubna nečekaně zemřel můj taťka-Elišky děda a já a Eliška věříme, že prostě nás děda hlídá, že odešel, nic ho nebolí a už se má jen dobře, babička-moje mamka, jí řekla, že v to nevěří a když už někdo jednou zemřel, že prostě není. Tak Eliška je jako mezi dvěmi mlýnskými kameny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxZuzana
8.5.11 12:25

Po pravdě nevím, v jakém věku (a zda vůbec) „lhát“ a kdy už ne - ale příbuzní dětem řekli, že morčátko dali k hodným lidem na venkov - že mu tam je líp, prohání se po louce a má tam kamarády. Koupili pak jiné zvířátko a nekápla ani slza. U mrtvé želvičky zase řekli, že ji pustili do rybníka za domem a že tam dál žije - že jí bylo už akvárko malé. Mají tam ostrůvek - do dneška si s úsměvem říkáme, že je to ta želva, jen vyrostla a obrostla vegetací :mrgreen:

U starších dětí bych to nebíčko tak nezatracovala.

• Citovat
  • Upravit
304
8.5.11 14:51

Děkuju za všechny příspěvky. Už jsme s tím začali, syn to nese líp než jsem myslela, asi protože to nechápe. Pořád se ptal, do kdy bude spinkat a kdy se vrátí a proč už ho neuvidí atd. Je dobrý, když mu odpovídá někdo např. tatínek, který se u každé otázky nerozbulí.

Jedná se „jen“ o psa, někomu to může připadat jako zbytečná hysterie, možná je, každopádně obdivuju všechny, kdo museli s malými dětmi řešit odchod nejbližších lidských členů rodiny, ale to je prostě život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
8.5.11 16:46

Jako zbytečná hysterie mi to teda nepřipadá,, kdyby si viděla jak jsem bulela já,když jsem naší basetici vezla na veterinu a tam ji uspali. hodinu(to už dostala injekce) jsem jí tam objímala a bulela. už jsou to dva roky a pořád je to ve mě. byl to můj miláček :cry: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
9.5.11 16:29

Pritelkyne necekane potratila, takze synek (4.5 roku) prisel o brasku, na ktereho se take moc tesil a na ktereho jsme ho pripravovali (chodil s nama treba i na vysetreni pred porodem). Kdyz jsem mu rikal, ze braska umrel, tak to vzal tak nejak prekvapive klidne.

Zda se mi, ze deti v tomhle veku jeste tak neurcite a nekonkretni terminy jako je „smrt“ a jejich definitivnost nevnimaji.

Verim, ze pejska mel urcite moc rad, ze ho bude nejaky cas hledat, ale je mozne, ze se pres jeho smrt prenese daleko snadneji, nez si my dospeli dovedeme predstavit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
9.5.11 21:54

Martine75, tak to je mi moc líto.
Máš úplnou pravdu, strašně jsem se bála synových reakcí, ale on to taky bere překvapivě klidně. Občas se zeptá, jestli je pejsek pořád umřelej, ale stačí mu odpověď že jo a že už ho nic nebolí a dál to nerozebírá. Jsem ráda.

Rubberbear, naše reakce byly podobný. A to nejsme žádní fanatici, kteří vybírají dovolenou u moře podle pláže, kam můžou vzít psa. Ale za ty roky chlupáči neskutečně přirostou k srdci.

Tak ještě jednou děkuju za vaše reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
19.12.14 14:29

Smrt kanárka-od kluků miláčka

Obnovuji téma, nám neumřel pejsek, ale ptáček - kanárek. Ale kluci ho milovali, nosili mu z venku lístky od pampelišek. Straší mu lepil obrázky na klec… Nevím, jak to tomu staršímu 5let vysvětlit, je hodně citlivý. Děkuji Za tipy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí