Logopedie doma - knížka

77
4.5.11 10:25

Logopedie doma - knížka

Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli nemáte někdo tip na knížku věnující se logopedii, se kterou by jsme mohli doma cvičit. Maty má 3 a čtvrt roku, mluví hodně, ale dost hlásek vyslovuje špatně, takže ten kdo s ním není častěji má problém mu rozumět, proto bych se tomu chtěla trochu víc věnovat. Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
58838
4.5.11 10:33

Mám doma tuhle knížku Logopedii jsme se nevyhnuli, protože dcera neuměla L. Měla málo ohebný jazýček a potřebovala cviky na jeho rozhýbání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
4.5.11 11:06
Innka12 píše:
Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli nemáte někdo tip na knížku věnující se logopedii, se kterou by jsme mohli doma cvičit. Maty má 3 a čtvrt roku, mluví hodně, ale dost hlásek vyslovuje špatně, takže ten kdo s ním není častěji má problém mu rozumět, proto bych se tomu chtěla trochu víc věnovat. Děkuju

a proč nevyhledáte hned logopeda? než to doma zkoušet laicky… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12560
4.5.11 11:36

Mám stejný prolém, synátor některé hlásky komolí. Mluvit začal až ve 3 letech, takže bych toho po něm chtěla asi moc, kdyby teď, ve 3 a 3/4 mluvil perfektně, ale stejně by to nějakou podporu chtělo. Logoped má u nás plno, bere už jen předškoláky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21630
4.5.11 12:13

podle mě je ještě brzo a je zbytečné to hrotit. počkej nejméně do 4 let a pak jděte přímo k logopedovi. bála bych se, abych laickým přístupem něco nepokazila… většinou se logoped doporučuje dokonce až od 5 let. takže času dost ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
4.5.11 12:19
nozu píše:
podle mě je ještě brzo a je zbytečné to hrotit. počkej nejméně do 4 let a pak jděte přímo k logopedovi. bála bych se, abych laickým přístupem něco nepokazila… většinou se logoped doporučuje dokonce až od 5 let. takže času dost ;-)

nesouhlasím… k logopedce může docházet i dítě nemluvící (třeba s opožděným vývojem řeči)..ovšem samozřejmě logopedka nesmí být stará struktura :jazyk: :-)
já jsem obecně pro to logopedku navštívit raději dříve než později 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
4.5.11 12:40

My máme knížku Rozumíš mi? http://knihy.abz.cz/…j/rozumis-mi
Jsou tam vysvětlené hlásky, jak se tvoří (některé jsem nepochopila a připadá mi, že je sama vyslovuju špatně :D …) a spoustu básniček a čtení na dané písmenko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12560
4.5.11 13:30

Díky za typ. Já mám právě na mysli knížku s říkankami a pěknými obrázky, aby to bavilo nás oba :lol: , žádný dril, prostě nenápadné procvičování, na tom se, myslím, nic zkazit nedá. Podle mne chce všechno svůj čas.

DMartina píše:
My máme knížku Rozumíš mi? http://knihy.abz.cz/…j/rozumis-mi
Jsou tam vysvětlené hlásky, jak se tvoří (některé jsem nepochopila a připadá mi, že je sama vyslovuju špatně :D …) a spoustu básniček a čtení na dané písmenko.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
4.5.11 13:32

Do školky prý logopedka dochází, tak až příjde,tak na něj koukne. Já to nemám nikým potvrzený, ale slyším, že něco špatně vyslovuje, tak zatím se budem trochu snažit doma. Jinak mi i učitelka ve školce říkala, že ta paní logopedka říká, že děti mají do 4 let čas, že může přijít zničehonic zlom a zlepší se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
4.5.11 13:38

innka12: taky nesouhlasim s nazory vetsiny, ze je cas a ze muzes sama neco pokazit. Prave jsem cetla clanek, ze se v Cechach vyvoj detske reci casto zanedbava a ze se muze stat, ze ve 4 letech uz bude pozde a logoped vam nemusi pomoci. Ale to je zase jen dalsi nazor.
Presto jsem presvedcena, ze ctenim a procvicovanim rikanek s malym nic pokazit nemuzes. A ve 3 letech se s ditetem pracuj jedna radost. My mame knizku Brousek pro tvuj jazycek od Albatrosu. Autori Frantisek Kabele a Ludek Vimr. Jsou tam pekne rikacky na kazde pismenko. Muj Davidek teprve zacina poradne mluvit, ale tyto rikanky ma rad a uz se nektere snazi opakovat. Drzim palce. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
4.5.11 14:38

Na cvičení logopedie je to ještě brzo, klidně bych počkala do těch 4 let. Ale co můžu doporučit, pokud potřebujete procvičovat ohebnost jazýčku, tak mrkněte na tohle je to úžasná pomůcka, abyste to nemuseli předvádět vy, a pro děti je to určitě příjemnější a víc je to motivuje. Mají kluka, holčičku a hrocha. Maňásci vypadají docela vtipně, ale je to fakt skvělá pomůcka! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12560
4.5.11 20:37

Dík za připomenutí , tuhle knížku jsme měli doma, když byli moji starší kluci malí, teď už jsou to dospěláci.
Já myslím, že řeč jde upravit vždycky, v každém věku, takže nemám strach, že bych něco propásla. Se staršími kluky jsem chodila na lopedii s výslovností R a Ř, ale to byli už předškoláci, nic nezmeškali.
Seženu někde tuhle knížku a možná, že než se k dr. na logopedii dostaneme, už to nebude potřeba.

susacek píše:
innka12: taky nesouhlasim s nazory vetsiny, ze je cas a ze muzes sama neco pokazit. Prave jsem cetla clanek, ze se v Cechach vyvoj detske reci casto zanedbava a ze se muze stat, ze ve 4 letech uz bude pozde a logoped vam nemusi pomoci. Ale to je zase jen dalsi nazor.
Presto jsem presvedcena, ze ctenim a procvicovanim rikanek s malym nic pokazit nemuzes. A ve 3 letech se s ditetem pracuj jedna radost. My mame knizku Brousek pro tvuj jazycek od Albatrosu. Autori Frantisek Kabele a Ludek Vimr. Jsou tam pekne rikacky na kazde pismenko. Muj Davidek teprve zacina poradne mluvit, ale tyto rikanky ma rad a uz se nektere snazi opakovat. Drzim palce. :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1712
4.5.11 21:19
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
5.5.11 11:47
zelenapani píše:
Díky za typ. Já mám právě na mysli knížku s říkankami a pěknými obrázky, aby to bavilo nás oba :lol: , žádný dril, prostě nenápadné procvičování, na tom se, myslím, nic zkazit nedá. Podle mne chce všechno svůj čas.

Pokud si chceš s dítkem jenom říkat básničky, na tom se asi opravdu nic zkazit nedá. Pokud chceš napravovat chybnou výslovnost, tak na tom se zkazit dá - dítě si může zafixovat špatný způsob výslovnosti, který se údajně hůře napravuje. Aspoň tedy před tím mě varovala učitelka, která ve školce s dětmi vede lehčí logopedické nápravy.

S nejmladším klukem teď chodím k logopedce a fakt mi to přijde jako „velká věda“, nějak mě do té doby nenapadlo, na co všechno je potřeba se zaměřovat. Logopedka si nejdřív zkontrolovala výslovnost jako takovou, a pak stanovila plán, co se budeme učit v jakém pořadí - jako třeba začali jsme hláskou L a vlastně teprve když dítě zvládlo L a začalo samovolně dávat L i místo hlásky R, tak se začalo učit R. Zkontrolovala si taky, jestli ty hlásky „jenom“ špatně vyslovuje, nebo jestli je taky neslyší. Což třeba můj kluk Z-Ž po sluchu rozeznal, S-Š rozeznal, ale C-Č na začátku logopedie nerozeznal. Ono je pak těžké dítě učit nějakou hlásku vyslovit, když neslyší, kde ji má vyslovovat. Ale i u těch, co rozdíl slyší, jsme nacvičovali, aby dokázal rozeznat jednotlivé hlásky ve slově - právě proto, aby si uvědomoval, co si má opravovat. Jestli jsem logopedku dobře pochopila, tak básničky už slouží jenom k automatizaci toho, co se dítě naučí. Ne k naučení samotnému. Při výuce používá zrcadlo, aby si dítě uvědomovalo, jak má mít pusinku, u Z,Ž… mu k obrázkům kreslila nákres pusinky, aby se mohlo i zrakem orientovat, co ona vyslovuje… u L mu pomáhala lochtáním špátlí… na R zas měla nějaký přístroj na baterky, který klukovi zavibroval v puse tak, že mu samo od sebe R naskočilo, až byl z toho sám chudák celý překvapený a vykulený :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nick2222
6.5.11 11:19

logopedie

Dobrý den,radím začít co nejdříve, my jsme čekali,dětský doktor to vůbec neřešil ,a to dcra mluvila strašně, ve čtyřech letech jsme se teprve dostali k logopedce,ta to půl roku neřešila!!!!!!!!!!!,opravdu síla,nakonec platíme logopedku soukromou, je nám pět,mluvíme sttále hrozně,i když už mnohem líp,slovní zásobu měla dcera vždy velkou a skládala věty již v roce,slova špatně zafixovala, ozvěte se mi klidně na mail, mám již velkou zkušenost co a jak naučit, chodíme tam týdně, jen.tak.schranka@centrum.cz

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML