Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli nemáte někdo tip na knížku věnující se logopedii, se kterou by jsme mohli doma cvičit. Maty má 3 a čtvrt roku, mluví hodně, ale dost hlásek vyslovuje špatně, takže ten kdo s ním není častěji má problém mu rozumět, proto bych se tomu chtěla trochu víc věnovat. Děkuju
Mám doma tuhle knížku Logopedii jsme se nevyhnuli, protože dcera neuměla L. Měla málo ohebný jazýček a potřebovala cviky na jeho rozhýbání.
Innka12 píše:
Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli nemáte někdo tip na knížku věnující se logopedii, se kterou by jsme mohli doma cvičit. Maty má 3 a čtvrt roku, mluví hodně, ale dost hlásek vyslovuje špatně, takže ten kdo s ním není častěji má problém mu rozumět, proto bych se tomu chtěla trochu víc věnovat. Děkuju
a proč nevyhledáte hned logopeda? než to doma zkoušet laicky… ![]()
Mám stejný prolém, synátor některé hlásky komolí. Mluvit začal až ve 3 letech, takže bych toho po něm chtěla asi moc, kdyby teď, ve 3 a 3/4 mluvil perfektně, ale stejně by to nějakou podporu chtělo. Logoped má u nás plno, bere už jen předškoláky.
podle mě je ještě brzo a je zbytečné to hrotit. počkej nejméně do 4 let a pak jděte přímo k logopedovi. bála bych se, abych laickým přístupem něco nepokazila… většinou se logoped doporučuje dokonce až od 5 let. takže času dost ![]()
nozu píše:
podle mě je ještě brzo a je zbytečné to hrotit. počkej nejméně do 4 let a pak jděte přímo k logopedovi. bála bych se, abych laickým přístupem něco nepokazila… většinou se logoped doporučuje dokonce až od 5 let. takže času dost
nesouhlasím… k logopedce může docházet i dítě nemluvící (třeba s opožděným vývojem řeči)..ovšem samozřejmě logopedka nesmí být stará struktura
![]()
já jsem obecně pro to logopedku navštívit raději dříve než později ![]()
My máme knížku Rozumíš mi? http://knihy.abz.cz/…j/rozumis-mi
Jsou tam vysvětlené hlásky, jak se tvoří (některé jsem nepochopila a připadá mi, že je sama vyslovuju špatně
…) a spoustu básniček a čtení na dané písmenko.
Díky za typ. Já mám právě na mysli knížku s říkankami a pěknými obrázky, aby to bavilo nás oba
, žádný dril, prostě nenápadné procvičování, na tom se, myslím, nic zkazit nedá. Podle mne chce všechno svůj čas.
DMartina píše:
My máme knížku Rozumíš mi? http://knihy.abz.cz/…j/rozumis-mi
Jsou tam vysvětlené hlásky, jak se tvoří (některé jsem nepochopila a připadá mi, že je sama vyslovuju špatně…) a spoustu básniček a čtení na dané písmenko.
Do školky prý logopedka dochází, tak až příjde,tak na něj koukne. Já to nemám nikým potvrzený, ale slyším, že něco špatně vyslovuje, tak zatím se budem trochu snažit doma. Jinak mi i učitelka ve školce říkala, že ta paní logopedka říká, že děti mají do 4 let čas, že může přijít zničehonic zlom a zlepší se to.
innka12: taky nesouhlasim s nazory vetsiny, ze je cas a ze muzes sama neco pokazit. Prave jsem cetla clanek, ze se v Cechach vyvoj detske reci casto zanedbava a ze se muze stat, ze ve 4 letech uz bude pozde a logoped vam nemusi pomoci. Ale to je zase jen dalsi nazor.
Presto jsem presvedcena, ze ctenim a procvicovanim rikanek s malym nic pokazit nemuzes. A ve 3 letech se s ditetem pracuj jedna radost. My mame knizku Brousek pro tvuj jazycek od Albatrosu. Autori Frantisek Kabele a Ludek Vimr. Jsou tam pekne rikacky na kazde pismenko. Muj Davidek teprve zacina poradne mluvit, ale tyto rikanky ma rad a uz se nektere snazi opakovat. Drzim palce. ![]()
Na cvičení logopedie je to ještě brzo, klidně bych počkala do těch 4 let. Ale co můžu doporučit, pokud potřebujete procvičovat ohebnost jazýčku, tak mrkněte na tohle je to úžasná pomůcka, abyste to nemuseli předvádět vy, a pro děti je to určitě příjemnější a víc je to motivuje. Mají kluka, holčičku a hrocha. Maňásci vypadají docela vtipně, ale je to fakt skvělá pomůcka! ![]()
Dík za připomenutí , tuhle knížku jsme měli doma, když byli moji starší kluci malí, teď už jsou to dospěláci.
Já myslím, že řeč jde upravit vždycky, v každém věku, takže nemám strach, že bych něco propásla. Se staršími kluky jsem chodila na lopedii s výslovností R a Ř, ale to byli už předškoláci, nic nezmeškali.
Seženu někde tuhle knížku a možná, že než se k dr. na logopedii dostaneme, už to nebude potřeba.
zelenapani píše:
Díky za typ. Já mám právě na mysli knížku s říkankami a pěknými obrázky, aby to bavilo nás oba, žádný dril, prostě nenápadné procvičování, na tom se, myslím, nic zkazit nedá. Podle mne chce všechno svůj čas.
Pokud si chceš s dítkem jenom říkat básničky, na tom se asi opravdu nic zkazit nedá. Pokud chceš napravovat chybnou výslovnost, tak na tom se zkazit dá - dítě si může zafixovat špatný způsob výslovnosti, který se údajně hůře napravuje. Aspoň tedy před tím mě varovala učitelka, která ve školce s dětmi vede lehčí logopedické nápravy.
S nejmladším klukem teď chodím k logopedce a fakt mi to přijde jako „velká věda“, nějak mě do té doby nenapadlo, na co všechno je potřeba se zaměřovat. Logopedka si nejdřív zkontrolovala výslovnost jako takovou, a pak stanovila plán, co se budeme učit v jakém pořadí - jako třeba začali jsme hláskou L a vlastně teprve když dítě zvládlo L a začalo samovolně dávat L i místo hlásky R, tak se začalo učit R. Zkontrolovala si taky, jestli ty hlásky „jenom“ špatně vyslovuje, nebo jestli je taky neslyší. Což třeba můj kluk Z-Ž po sluchu rozeznal, S-Š rozeznal, ale C-Č na začátku logopedie nerozeznal. Ono je pak těžké dítě učit nějakou hlásku vyslovit, když neslyší, kde ji má vyslovovat. Ale i u těch, co rozdíl slyší, jsme nacvičovali, aby dokázal rozeznat jednotlivé hlásky ve slově - právě proto, aby si uvědomoval, co si má opravovat. Jestli jsem logopedku dobře pochopila, tak básničky už slouží jenom k automatizaci toho, co se dítě naučí. Ne k naučení samotnému. Při výuce používá zrcadlo, aby si dítě uvědomovalo, jak má mít pusinku, u Z,Ž… mu k obrázkům kreslila nákres pusinky, aby se mohlo i zrakem orientovat, co ona vyslovuje… u L mu pomáhala lochtáním špátlí… na R zas měla nějaký přístroj na baterky, který klukovi zavibroval v puse tak, že mu samo od sebe R naskočilo, až byl z toho sám chudák celý překvapený a vykulený ![]()
Dobrý den,radím začít co nejdříve, my jsme čekali,dětský doktor to vůbec neřešil ,a to dcra mluvila strašně, ve čtyřech letech jsme se teprve dostali k logopedce,ta to půl roku neřešila!!!!!!!!!!!,opravdu síla,nakonec platíme logopedku soukromou, je nám pět,mluvíme sttále hrozně,i když už mnohem líp,slovní zásobu měla dcera vždy velkou a skládala věty již v roce,slova špatně zafixovala, ozvěte se mi klidně na mail, mám již velkou zkušenost co a jak naučit, chodíme tam týdně, jen.tak.schranka@centrum.cz