Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
U nas treba radi kuny. Takze je treba oplotit poradne plac a na noc mit zdeny kurnik. Ze drevo ty mrchy prekonaji. Sousedi maji kohouta. To vzdycky pozname v noci, kdyz je uplna tma, ze se tam neco snazi dostat, kdyz kohout zacne hulakat.
Ono to zni vtipne. Kolegyne ma takove krasavice hedvabne.
@Anonymní píše:
Tak já jsem na ně odmalička zvyklá. A bereme je odjakživa jako mazlíky. Jsou to úžasná zvířata, akorát jim lidi nedávají moc šancí to ukázat.
Ona ty hedvabnicky obcas ukazuje detem. Vypadaji, ze jsou opravdu mazlive.
Obavam se, ze treba pred kunou je pes moc neochrani. Meli jsme u babicky psa, co lovil potkany, ale stejne nam obcas kuna neco zakousla.
@bobulka88 píše:
Obavam se, ze treba pred kunou je pes moc neochrani. Meli jsme u babicky psa, co lovil potkany, ale stejne nam obcas kuna neco zakousla.
Já je právě chci stoprocentně zabezpečit tak, aby se jim nic nemohlo stát.
@Kelsey Ježkovy voči, tyhle žerou zrní, nebo jsou na baterky? To vypadá jako hračka „made in China“ ![]()
@Anonymní píše:
Stoprocentní není nic.
@Anonymní píše:
stoprocentně je nezabezpečíš… pomůže koupit čistokrevné plemeno, ne vynesené slepice ze slepičárny, které neznají venkovní prostředí. pak kohout, který si své slepičky hlídá a brání, hlásí nebezpečí. kvalitní kurník (nemusí být zděný, pohledej na internetu, najdeš spoustu návodů). ale pak existují i dravci, ty budou útočit klidně přes den. proti těm pomůže členitější terén (stromy, keře) a také zasíťování shora… ale to rázem budete mít z dvorku klec… slepice není mazlíček, je to hospodářské zvíře, s nějakými ztrátami je lepší se smířit i přes maximální zabezpečení. což samozřejmě nebrání tomu mít slepice celkem ochočené
@Russet píše:
Stoprocentní není nic.
Tak kočku nebo psa si taky stoprocentně zabezpečíte tak, aby neutekli a nikde se netoulali. Věřím, že tohle půjde taky. Když to jinak nepůjde, uděláme jim asi na noc voliéru v garáži
Chtěla jsem se tu jenom zeptat, jestli nemáte nějaké osvědčené rady.
@moof píše:
stoprocentně je nezabezpečíš… pomůže koupit čistokrevné plemeno, ne vynesené slepice ze slepičárny, které neznají venkovní prostředí. pak kohout, který si své slepičky hlídá a brání, hlásí nebezpečí. kvalitní kurník (nemusí být zděný, pohledej na internetu, najdeš spoustu návodů). ale pak existují i dravci, ty budou útočit klidně přes den. proti těm pomůže členitější terén (stromy, keře) a také zasíťování shora… ale to rázem budete mít z dvorku klec… slepice není mazlíček, je to hospodářské zvíře, s nějakými ztrátami je lepší se smířit i přes maximální zabezpečení. což samozřejmě nebrání tomu mít slepice celkem ochočené
Proč je tak těžké pochopit, že pro některé lidi slepice mazlíčci prostě jsou? Stejně jako třeba kozy nebo ovce a další jak vy říkáte hospodářská zvířata. Psa taky asi nemáte na zahradě s tím, že se mu teda snad nic nestane a nebo neuteče.
@Anonymní píše:
a neodpustím si… tvůj dotaz zní natolik naivně, že spíše než ztrát od kun a dravců bych se bála o ztráty zaviněné vámi, chovateli. v dobré víře způsobených špatnou výživou a nesprávným managementem chovu. už jen to, že na kurník se ptáš na webu pro maminky a ne na webu zaměřeným na chov hospodářských zvířat.
@Anonymní píše:
Proč je tak těžké pochopit, že pro některé lidi slepice mazlíčci prostě jsou? Stejně jako třeba kozy nebo ovce a další jak vy říkáte hospodářská zvířata. Psa taky asi nemáte na zahradě s tím, že se mu teda snad nic nestane a nebo neuteče.
ale já to chápu… a napsala jsem k tomu několik rad, které mohou minimálně snížit riziko ztrát. jenže stoprocentně to prostě nejde nikdy. i na zabezpečené zahradě se může něco stát psovi, stejně jako slepici. U psa jsem zažila vykloubenou nohu, u slepic například nutnost utratit jednu z hejna, která měla sadistické sklony a klovala do ostatních tak, že i přes veškerou možnou úpravu managementu chovu ji bylo nutno vyléčit sekerkou… Tvůj naivně hysterický projev spíše nahrává tomu, že první ztráty budou na vrub lidí, ne kun. Před pořízením mazlíčka, milovaných slepiček, se ptáš na stavbu kurníku na emiminu, co víš o složení krmné dávky? už jsi někdy slyšela o kokcidióze a jak jí předcházet a léčit? když mazlíček… kolik máš v okolí veterinářů, kteří jsou vůbec ochotni jakkoliv řešit drůbež a něco o ní vědí?
Naše slepice x let spaly na stromě, do kurníku šly dobrovolně jen v mrazech, a nikdy je nic nezakouslo.
Pro naše slepičky manžel postavil kurník dřevěný, dostatečně velký a zateplený. Mají velký výběh na oploceném pozemku, částečně chráněny i sítí zvrchu. Stejně ale kuna někdy vyhraje
Bydlíme uprostřed přírody, tomu se asi nedá zabránit.
Ze si lidi poridi na mazlika andulku, to je prece bezne. Tak proc ne slepice?
Zakladatelko, drzim palce a byt tebou jdu se zeptat na web, ktery se na chov zvirat specializuje.