Jak zachránit mléčné stoličky

Anonymní
1.7.22 14:17

Jak zachránit mléčné stoličky

Synovi (brzy 5 let) bylo v soukromém zubařském zařízení díky RTG vyšetření nalezeno větší množství kazů, ač nás tam běžný zubař poslal jen s jedním (vzhledem k hendikepu dítěte to odmítl vrtat). Vypadá to, že se některé zuby nemusí podařit zachránit, alespoň co nám říkali, poznat to prý bude až při samotném zákroku.

Prosím je tu mezi námi zubař anebo rodič, který v poslední době má zkušenost s pokusem o záchranu dětských mléčných stoliček v analgosedaci nebo celkové narkóze? Jaké s tím máte zkušenosti, proč jste volili sedaci popřípadě celkovou narkózu, podařilo se zoubky zachránit anebo ne? Podle čeho jste se rozhodovali co zvolit?

Asi se jen potřebuji ujistit, že děláme dobře a že asi není jiná alternativa (krom vytržení zoubků rovnou, ale dítě ještě ani není předškolák). Všem děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
1.7.22 14:40

On to opravdu zhodnotí až zubař při zákroku, protože na povrchu může být malý kaz, ale uvnitř velký. Nemá smysl je zachraňovat za každou cenu, mohou se pak dělat váčky a záněty.

• Citovat
  • Upravit
30788
1.7.22 14:44

Dceri tuhle vrtali kaz na mlecne stolicce a behem vrtani se ukazalo, ze je zub prokazeny az ke korenum, tak sel ven. Ji je teda uz 10r. Tak to muze byt. Sestrenky syn prisel okolo 5r o 5 zubu (v narkoze, dalsich nekolik mu opravili). Jestli to slo udelat nejak lepe netusim, ale asi ne, myslim, ze delaji, co mohou. :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
1.7.22 14:45

Pracovala jsem 7 let jako zubní instrumentářka. Většina z těchto dotazů je bohužel takhle po internetu nezodpověditelná, protože každý případ je strašně individuální a dávat tu rtg snímky je hloupost.
Ošetřovali jsme i děti, my tedy jen v analgosedaci, ne celkové anestezii. Opravdu je to velice individuální záležitost. Ošetřili jsme dost v pohodě autistického chlapce v analgosedaci, ani by ji pravděpodobně nepotřeboval. Ale zažila jsem i případ naprosto zdravé holčičky, která se nenechala ani přes tu analgosedaci. Zase těch druhů analgosedace je ale více, já mám zkušenost jen s anxyolitiky, ale vím, že se používá třeba i entonox - o tom ale já nic moc nevím.
Takže jde prostě o to, jak se třeba už při běžné prohlídce dítě u zubaře chová - když na sebe nenechá vůbec sáhnout, tak u analgosedace není žádná jistota, že se to povede. Je to zkrátka velice individuální věc. Zas kdyby se šlo rovnou do té narkózy tak je tam ta výhoda, že se můžou udělat všechny zuby najednou. Při té analgosedaci většinou bývá omezený čas a dělá se to na vícekrát.
Jinak já bych určitě byla pro alespoň zkusit zoubky zachránit. Ne vždy je to možné, ale když to vyjde, je to super. Ty zuby jsou tam fakt důležité, drží místo těm stálým, aby nerostly křivě. Jinak když jsme taky nevěděli dopředu, jak to se zoubky dopadne, tak u nás byl ten poměr úspěšnosti odhadem 75% ošetřených zubů, 25% vytržených.
Držím palce, ať všechno dobře dopadne :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.22 14:48

@Simtal

Diky, Vas prispevek mne trochu uklidnuje. Zazila jste prosim nekdy nejake velke komplikace? Starsi osazenstvo z rodiny mne od toho strasne odrazuje a vsichni vime jak to je, ano, clovek chce pro decko to nejlepsi, ale pripady silenych nahod a/nebo i selhani proste jsou, viz soudni kauza toho chlapce s odstranenim mandli…

Nejsem odbornik, takze neodhadnu zda tohle muze nebo nemuze mit takove komplikace. Verim pani doktorce, co synovi delala RTG naslovo, udelala na mne velmi pozitivni dojem, kazy jsou pry hluboke a zasahuji k nervum, proto je tu to riziko nezachraneni zubu. Ona sama je zkusena, ma vyborne reference a jako jedna z mala (mozna jedina) z lekaru perfektne zvladla synovu hlavni diagnozu.

Vysvetlovala mi to tak, ze pote, co se zub otevre az na nerv, tak musi do nejake doby zastavit krvaceni, a ze pokud se to nepovede, je se zubem amen, a ze toto nikdo neodhadne dopredu. Je mi jasne ze nema smysl zachranovat zuby za kazdou cenu, na to jsem dotaz uplne nesmerovala, spis me asi mrzi ze nelze rici dopredu zda to treba rovnou nevyrvat (ale chapu duvody, proc se pokusit, to zas ne ze ne, jen se proste bojim o milovane vymodlene dite, ktere ma i tak dost svych problemu)…

Jinak analgosedace to bude hluboka s analgetikem kanylou do zily, zakrok je odhadovany na 2-3 hodiny, hluboke kazy jsou 3 a dale asi 4, mozna 6 malych? To netusim, on to totiz uz jednou opravovane mel a vydrolilo se to.

• Citovat
  • Upravit
175
1.7.22 15:17

No, na tohle bych ráda odpověděla, ale to by z mé strany byly asi jen spekulace. Mám zkušenosti jen s analgosedací perorálními léky, ne do žíly. Pokud by se v průběhu ošetření mělo něco pokazit, tak určitě ne kvůli samotnému ošetření zubů, spíš kvůli té analgosedaci. Přesto si myslím, že riziko, že se něco pokazí při analgosedaci je velice nízké a přínos naprosto jednoznačně převyšuje rizika. My osobně co se týče té analgosedace jsme za těch 7 let neměli vůbec žádný problém, jen že třeba rodič dal i přes upozornění dítěti najíst a tak lék nezabral. To je tak to nejhorší, co se u nás stalo, ale to se nedá s žilně podávanými léky srovnat.. :nevim: V medicíně není stoprocentní nikdy nic.
Nicméně myslím, že je zde velice důležitý aspekt a to ten, že lékařka, u které syn byl se Vám zdá být důvěryhodná. To je velice důležité. Já bych se toho nebála :kytka:
Jinak také to, že odhadovaná délka zákroku je 2-3 hodiny naznačuje, že se v zařízení opravdu snaží dělat věci pořádně. Na to kolik kazů jste +- napsala bych také odhadla takový čas u lékaře, který dělá svou práci důsledně.
A ano, je to taková sázka do loterie bohužel, ale opravdu to předem odhadnout ne vždycky jde, což je škoda. Za pokus to ale opravdu stojí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.22 15:30

@Simtal Dekuji, to jsem asi potrebovala slyset :srdce:

• Citovat
  • Upravit
41930
1.7.22 15:40

Ty mandle nebyly komplikace po narkóze, ale bohužel ony rany po jejich odstranění občas krvácí (tím neobhajuji to, co se pak stalo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.22 15:49

@Havlova Ja vim, ale zuby pry taky krvaci, a nejen pri trhani. Ale predchozi prispevek me uklidnil ze asi delam dobre navzdory kecum rodiny ze mu to mame nechat prokazit anebo vytrhat jen tak za drzeni otcem a strycem, to bych nerada, rikam si ze jeste zabojujeme, pak nasadime probiotika do ustni dutiny a treba se mu spravi mikroflora a uz se to tolik kazit nebude :nevim:

• Citovat
  • Upravit
17243
1.7.22 16:02

Takhle odborné věci bys měla řešit se zubařem ne na netu…
Tohle je strašně individuální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41930
1.7.22 16:05
@Anonymní píše:
@Havlova Ja vim, ale zuby pry taky krvaci, a nejen pri trhani. Ale predchozi prispevek me uklidnil ze asi delam dobre navzdory kecum rodiny ze mu to mame nechat prokazit anebo vytrhat jen tak za drzeni otcem a strycem, to bych nerada, rikam si ze jeste zabojujeme, pak nasadime probiotika do ustni dutiny a treba se mu spravi mikroflora a uz se to tolik kazit nebude :nevim:

Zkuste elmex gel, nebo se na něj alespoň zeptejte. I první zuby jsou důležité, myslím, že děláte dobře.
Ještě ke krvácení. U krčních mandlí je to krvácení docela časté, jen bývá malé. Bohužel je tam ale mnoho velkých cév, tak to může vést i k masivnímu krvácení. U zubů žádné velké cévy nejsou a mléčné zuby nemají ani klasické kořeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.22 16:16

@Havlova Davame 1× tydne uz 3 roky a 2× tydne GC tooth mousse, cistime niti a sonickym, pasta elmex, nema sladke piti… presto toto, techniku mi na me dentalce vzdy chvali… to jen tak pro info. Chyba nastala v obdobi do jeho 18M kdy vyzadoval mleko v noci a pak malo pil a aby pil, dostaval redeny dzus. Ted je to jen spekulace, ale mam dojem ze za momentalnim stavem jsou i listopadova antibiotika a ze ve skolce necisti zuby po o.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.7.22 16:20
@azaleila píše:
Takhle odborné věci bys měla řešit se zubařem ne na netu…
Tohle je strašně individuální…

Rozumim, ale zas chapejte Vy, ze zubar, ktery to chce udelat, nebude mit treba uplne motivaci informovat me o horsich pripadech co zazil. Bezny zubar je zaneprazdnen a na dubnove kontrole “nevidel” 4-6 kazu??? Uvazuji o zmene, ale neni lehke nekoho sehnat… proto me zajimaji dalsi nazory, at mam co nejsirsi vzorek zkusenosti. Vsem moc dekuji.

• Citovat
  • Upravit
41930
1.7.22 16:21
@Anonymní píše:
@Havlova Davame 1× tydne uz 3 roky a 2× tydne GC tooth mousse, cistime niti a sonickym, pasta elmex, nema sladke piti… presto toto, techniku mi na me dentalce vzdy chvali… to jen tak pro info. Chyba nastala v obdobi do jeho 18M kdy vyzadoval mleko v noci a pak malo pil a aby pil, dostaval redeny dzus. Ted je to jen spekulace, ale mam dojem ze za momentalnim stavem jsou i listopadova antibiotika a ze ve skolce necisti zuby po o.

On bude mít, bohužel i zvýšenou kazivost zubů. Má dostatek vápníku a vitamínu D? Mě se něco podobného stalo na vš, přišli jim to divné a našli mi pak velký nedostatek vápníku a i se mi odvápňovali kosti. Dcera (16) taky pila mléko v noci a doteď žádný kaz nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
1.7.22 16:49

Mám zkušenosti bohužel bohaté. Syn měl jeden kaz cca ve třech letech, který si v klidu nechal odvrtat. O rok později druhý, nevím jestli mu nezabrala anestezie, ale bolelo ho to, už se zákrok ani nepodařilo dokončit a blok u dítěte jak hrom. Objednali jsme se na soukromou kliniku, kde dělali i analgosedaci i celkovou narkózu, abychom měli na výběr. Po prohlídce a RTG na soukromé klinice bylo najednou kazů 6, přesně s tím odůvodněním, že v analgosedaci by to byly minimálně 3 ošetření jsme zvolili narkózu. Jeden zub (ten částečně rozvrtaný) se zachránit nepodařilo, ostatní ok. O další rok a půl později opět 2 kazy, tak že zkusíme analgosedaci. Syn byl tak vystresovaný, že analgosedace vůbec nezabrala a na ošetření prostě pusu neotevřel (jinak prohlídky jsou v pohodě, jen ošetření nezvládá). Takže opět narkóza a ještě že tak, protože kaz byl až do kanálku, byl chycený i sousední zub a ošetření trvalo dlouho, nicméně zub zachránili. To dobou mu byl diagnostikován reflux a od zaléčení refluxu ani jeden kaz, takže doporučuji tuto variantu prověřit. Nicméně doufám, že se blýská na lepší časy, v posledním roce si uštípl 2× kousek zubu (jednou o jídlo kousek kolem výplně, jednou při sportu) a v obou případech si to nechal ne vyloženě vrtat a plombovat, ale vrtačkou zaleštit, aby neměl odřený jazyk a aby se tam nedržel bordel a nekazilo se to a to bez jakýchkoliv oblbováků :palec:, tak doufám, že fobii z vrtačky zlomíme a nebudeme opravovat příště v narkóze. Každopádně si gratuluji, že jsem zavrhla rady rodiny udělat to ‚na sílu‘,natož počkat až to bude natolik zkažené, že to bude bolet a bude to chtít opravit sám. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.