Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás,
ráda bych se dověděla, jak u vás začal atopický ekzém. Nám doktorka řekla taky tuto diagnózu, ale zapomněla jsem jí říct o mých kvasinkových infekcích v těhotenství, tak nevím, jestli by to nemohla být spíše novorozenecká kandidóza.
U mé dcerky se začíná vyrážka objevovat koncem jejího 2. týdne, udělá se červená mapa různě velká, v ní mnoho pupínků, po cca 2 dnech skvrna zmizí a zůstanou červené pupínky, které do týdne seschnou a kůže je pak suchá, na čele se již začala olupovat ve větších ploškách. Vyrážka jakoby cestuje - čelo, pak postupně obě líčka, vlásky, krček, zátylek. Teď v 5. týdnu je vyrážka na všech jmenovaných místech v různých stádiích, vrátila se podruhé na líčko. Při těhotenství jsem často trpěla na kvasinkové infekce a to i před porodem. Při porodu mi byly podávány antibiotika kvůli odtoku plodové vody (po dobu 40hod.).Nemáte někdo zkušenosti s tou novorozeneckou kandidózou?
Díky za reakce
Tajka
jo tvoje dcerka má všechny příznaky atopického exému já na něj trpím odmalinka a mám to szejně nejdřív mě to začne svědit a potom mi kůže zčervená a objeví se pupínky pak kůže zaschne a začne se olupovat jelikož se s tím léčím dlouho v místech kde se mi exém objevuje nejčastěji v loketní jamce pod koleny na víčkách mám v létě ztrátu pigmentu kůže si mi tam neopálí… To se ztratí pokud jsem 3 měsíce bez vyrážky v těhotenství se mi to úplně ztratilo ale ted 3 měsíce po porodu se miznovu objevil je to nevyléčitelné jen říkám pozor na kortikoidové masti jsou to svinstva!! a Ještě jedna zkušenost mastička excipial mi nepomáhala exém se mi zhoršoval mě pomáhá mast lipobase…
hele zrovna jsem na kyčlích koukala na holčičku s mapami, přesně jak popisuješ, a maminka říkala, že prej je to ekzém. Rafánek má teda ekzém jiný, má jen ty pupínky, neslévá se to.
učebnicově ekzém má začínat jako vodnaté pupínky, které jsou nahloučené „jako když hodíš špetku soli na ubrus“ - záhy praskají - mokvají,pak zaschnou a utvoří krustu, nakonec zbyde suché místo. Když je ložisko chronické, furt se přisejvá, tak je tam všechno současně a vidíš jen hrubou popraskanou bolavou plochu.
ale asi mohou být projevy variabilní
ale slyšela jsem (od lidí, ne ze školy), že atop se často s kvasinou kombinuje. Zašla bych na kožní, pokud nechodíš, nebo bych zksuila nějaké opravdu malilinkaté místečko máznout krémíkem proti plísním, určo nějakej máš.
Celkem dobře na exém funguje Bepanthen a je neškodný pro mimi,pomáhá dokonce i mě na něj:-)