Jak zařídit OSVČ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2964
13.6.11 09:36

Jak zařídit OSVČ?

Ahoj,

od července si musím zařídit OSVČ a chtěla bych se zeptat, co všechno je potřeba předem oběhat a co kde zařídit? Finančák, živnostenský odbor MÚ, sociálka, zdravotní pojišťovna? Co kde zařizovat? Ještě něco dalšího? V jakém pořadí?

A pak: zdravotní pojištění si asi platit musím, že? Co sociální? K čemu vlastně je? Podotýkám, že nevylučuju časem třetí robátko, takže bych potřebovala poradit, jak to udělat, abych na případné další rodičovské nezůstala bez koruny.

Díky moc předem za všechny reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
13.6.11 09:40

doporučuji se podívat na stránky www.jakpodnikat.cz, tam je vše, co potřebuješ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4823
13.6.11 09:41

Ahoj, manzel si zivnostak zarizoval nedavno. Byl nejdriv na MU a tam mu rekli, ze vse ostatni zaridi. Takze nejdriv dojdi tam a uvidis, co Ti reknou.
S platbami neporadim, my platime vsechno :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
13.6.11 09:48

Živ. úřady jsou Centrálními registračními místy, takže by tě měli přihlásit i na sociálce a u zdravotní pojišťovny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
535
13.6.11 10:13

S registrací ti moc neporadím. Je to dlouho, co jsem to zařizovala a pokud vím, tak se to měnilo. Co se týče plateb. Ze zákona si platíš sociální a zdravotní pojištění. Pokud ještě plánuješ v dohledné době třetí dítě, doporučuju platit i nemocenské pojištění. Je dobré si ale prostudovat kolik platit aby se ti to vyplatilo. V tuhle chvíli je to vázané na výši důchodového pojištění (součást sociálního) Nemocenské není povinné, ale pokud si jej platit nebudeš, nebudeš mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství jen na rodičovský příspěvek hned po porodu. Navíc, pokud budeš mít problém v těhu a budeš delší dobu doma, pokud si budeš platit nemocenské, stát ti bude vypláce t nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
13.6.11 12:12

Taky jsem si tak sháněla info k placení, protože plánujem mimčo. Zařízení živnosti stojí 1000,– (je lepší si dát víc živností na ráz, později se za přidání platí opět 1000,–, ale to by měli na živnostenském poradit). Zdravotní je teď minimum myslím 1670,– nebo tak nějak a sociální si platím také tu nejmenší zálohu 1807,– k tomu nejvyšší možnou částku nemocenského 142/3,– To by měli na sociálce také říct. No a dál jsem si zřídila úrazovou pojistku, kde mám zvýšenou částku hlavně na neschopenku a pobyt v nemocnici.

Takže, když budu na neschopence (na rizikovým) tak dostanu od sociálky cca 300,–/den + peníze z pojistky (ty ale, až ukončím neschopenku, popř. pobyt v nemocnici :-? )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
13.6.11 15:22
ynax píše:
doporučuji se podívat na stránky www.jakpodnikat.cz, tam je vše, co potřebuješ

Díky, všechno tam sice je, ale chybí mi ta provázanost - jako co udělat kde a proč, co jsou odpočty, kdy je mohu a kdy nemohu uplatnit, atd. Ale snad se proklikám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
13.6.11 15:27
mag píše: Živ. úřady jsou Centrálními registračními místy, takže by tě měli přihlásit i na sociálce a u zdravotní pojišťovny.

To je hodně dobrý tip! Děkuju. Moje první cesta povede tam :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
13.6.11 15:29
Maky.p píše:
Zdravotní je teď minimum myslím 1670,– nebo tak nějak a sociální si platím také tu nejmenší zálohu 1807,– k tomu nejvyšší možnou částku nemocenského 142/3,–

Prosím Tě, co znamená ta zkratka „142/3,–“ ? 8-o

A s tou pojistkou taky moc dobrý tip, díky! Můžu se zeptat, kolik Tě tak měsíčně stojí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
13.6.11 15:52
Marjanka píše:
Maky.p píše:
Zdravotní je teď minimum myslím 1670,– nebo tak nějak a sociální si platím také tu nejmenší zálohu 1807,– k tomu nejvyšší možnou částku nemocenského 142/3,–
Prosím Tě, co znamená ta zkratka „142/3,–“ ? 8-o
A s tou pojistkou taky moc dobrý tip, díky! Můžu se zeptat, kolik Tě tak měsíčně stojí?

To je, že teď přesně nevím, na kolik mám trvalý příkaz, jestli na 142,– nebo 143,– :-D ale to ti na sociálce řeknou..

S tou pojistkou - na neschopenku tam mám 500,– víc prý nejde bez nějakých prohlídek a testů u doktora. Na úraz a pobyt v nemocnici tam mám po 1000,– a ještě tam je něco, ale teď u sebe nemám tu složku, takže víc si nepamatuji. No a měsíčně platím skoro 1500,– a mám to u Kooperativy. Od státu toho jako OSVČ moc neuvidím, tak aspoň ta pojistka nám pomůže, i když peníze z ní uvidím až po skončení neschopenky, nebo pobytu v nemocnici.. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
15.6.11 14:43

Já ho mám také čerstvě vyřízený za 1000,– soc. a zdráv. obvolali sami, dnes mi ale přišel dopis s poukázkou na 1677,– rejstřík obchodu a živnosti, nikde není napsáno, do kdy to zaplatit a vůbec za co bych to měla platit, nevíte někdo? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
15.6.11 15:38
jiránek1 píše:
Já ho mám také čerstvě vyřízený za 1000,– soc. a zdráv. obvolali sami, dnes mi ale přišel dopis s poukázkou na 1677,– rejstřík obchodu a živnosti, nikde není napsáno, do kdy to zaplatit a vůbec za co bych to měla platit, nevíte někdo? Děkuji

A co to poslalo za firmu? Nejspíš se jedná o to, že tě zařadí do nějakého registru, když bude někdo hledat někoho s určitou živností - třeba tou tvojí, tak se mu tam ukážeš. Já teda nic takového nedostala, nebo si to nepamatuji, ale stopro jsem to neplatila, povinné to určitě nebude.. Mno, nevím, co je u toho napsáno :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
16.6.11 18:07

Mě právě taky přišlo divné, že v dopise není napsáno do kdy nejpozději zaplatit nebo…poslal to Rejstřík obchodu a živnosti a přímo tady píšou text zveřejnění mé jméno, adresa, den zápisu, seznam činností, na neurčito, je to prostě rejstřík činnosti a zaslal to Informatik Brno, takže to teda platit nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
16.6.11 18:40

Ono je tam sice napsáno na neurčito, ale složenky budou posílat každý rok :pocitac: takových vych.cánků je mraky. Teď se mi stalo, že mi poslali Zákoník práce i s fakturou, ať to zaplatím. Jsem jim pěkně odepsala, ať si to laskavě strčí někam, že jsem si nic neobjednala a nebudu utrácet za poštovné plus čas k tomu, abych jim to poslala zpátky. Tak ať si pro to přijedou a dál ať už mi nic takového bez mého objednání neposílají. Nikdo se neozval a Zákoník mi leží v šuplíku. A takových faktur kvůli zařazení mé živnosti a adresy do nějakých registrů mi taky došlo dost a všechny zkončily v koši 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
16.6.11 19:21
jiránek1 píše:
Já ho mám také čerstvě vyřízený za 1000,– soc. a zdráv. obvolali sami, dnes mi ale přišel dopis s poukázkou na 1677,– rejstřík obchodu a živnosti, nikde není napsáno, do kdy to zaplatit a vůbec za co bych to měla platit, nevíte někdo? Děkuji

Ne, ne, nic neplať!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat