Rodičák a pracovní poměr

10934
11.6.11 20:10

Rodičák a pracovní poměr

Ahojky,
potřebuji od holek zkušených poradit :huban:

Jsem do 03/2012 s dcerkou na rodičovské dovolené. Ale naskytla se mi možnost (zatím teda ještě teoreticky) že bych od 20.6. mohla nastoupit do práce. ALE :D … je to ve zdravotní pojišťovně za přepážkou a na plný úvazek.

MŮŽU NA RODIČÁKU NASTOUPIT NA PLNÝ ÚVAZEK???
Dcerku by mi hlídala mamka kterou mám doma a manžel má 3dny v týdnu do 13h takže by do školky zatím nechodila (oni nás stejně ani od toho března nevzaly že :roll: :-) )

Bylo mi totiž řečeno, že když jsem na RD tak si sice můžu vidělat kolik chci, ale musím být pouze na částečný úvazek … když bych chtěla plný tak že musím skončit mateřskou :-?

Pokud tu toto téma někde je tak se omlouvám, ale neviděla jsem ho :oops:

Díky za případné rady Verča :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16291
11.6.11 20:14

Pokud to nezměnili, tak můžeš i plný. Ale dítě nesmí být v „ústavním“ hlídání (školky a tak). Omlouvám se za slovník, už jsem moc dlouho doma :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1126
11.6.11 20:21

jj, můžeš na jakýkoli úvazek, jen dítě nesmí být v jeslích / školce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21631
11.6.11 20:49

přesně jak píšou. můžeš klidně na plný, ale dítě nesmí do školky nebo jeslí nad stanovený limit (do 3 let to je 5 dní v měsíci, od 3 let max 4 hodiny denně). pokud je to u stávajícího zamšstnavatele, tak u něj ukončíš rodičovskou dovolenou a z úřadu práce budeš stále pobírat rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9819
11.6.11 21:27

mňa by zaujímalo, či sa to má hlásiť na sociálke?
Týka sa to i súkromných jasličiek, či len štátnych? A ako to tej sociálke dokladám, aby mi nevzali rodičák? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
janibubi
11.6.11 21:33

me tady tenkrát holky radily,ze muzu normalne pracovat,pokud mam hlidani a nikde to hlasit nemusim.....

• Citovat
  • Upravit
9819
11.6.11 21:35

a pokiaľ dáš dieťa do súkromných jaslí a nikde to nenahlásiš, je možnosť, že ti vezmú rodičák? Zaujíma ma, ako sa toto dokazuje, resp. ako by na to prišli? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
11.6.11 21:35

Povinnost hlásit je jen změny, které mají vliv na pobírání RP, takže např. nástup dítěte do školky.

Omezení platí i pro soukromá zařízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
11.6.11 21:36
silvik.sk píše:
a pokiaľ dáš dieťa do súkromných jaslí a nikde to nenahlásiš, je možnosť, že ti vezmú rodičák? Zaujíma ma, ako sa toto dokazuje, resp. ako by na to prišli? :think:

Porušíš svojí povinnost hlásti změnu, nevím, jestli kromě vrácení RP hrozí jiná sankce a dozvědět se to asi nedozví, pokud tě někdo neudá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
11.6.11 22:04
mag píše:
silvik.sk píše:
a pokiaľ dáš dieťa do súkromných jaslí a nikde to nenahlásiš, je možnosť, že ti vezmú rodičák? Zaujíma ma, ako sa toto dokazuje, resp. ako by na to prišli? :think:
Porušíš svojí povinnost hlásti změnu, nevím, jestli kromě vrácení RP hrozí jiná sankce a dozvědět se to asi nedozví, pokud tě někdo neudá.

No, pokud te nekdo zamestna, musi te nekde prihlasit (moc se v tom nevyznam,ja skoro vzdy delala na ICO, proto ten slovnik)… no a uz mas nekde nejake odvody navic a myslim, ze nebude tak tezke si vse okolo pozjistovat… a i kdyz to zjistit nemusi, tak muzou a myslim, ze zrovna urady by to nenechaly jen tak… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21631
12.6.11 08:02

když jsem se vracela do práce u starší, tak jsem na sovciálce nahlásila, že klárka bude navštěvovat jesle v povoleném rozsahu a pak jsem nosila každý měsíc z jeslí potvrzení. a když se mi navýšil úvazek, tak jsem pobírání příspěvku ukončila. jinak vím, že u nás v jeslích dělají kontroly docházky. podle mě jich není tolik, aby si každá sociálka neudělala jednou za čas namátkovou kontrolu. a ta docházka se týká soukromých i státních. některé soukromé ale mají fígl, že nejsou deklarované oficiálně jako jesle a tam to bývalo bez omezení. ale myslím, že už to úřady utnuly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10934
12.6.11 08:07

Holky díky za radu :huban:

K současnému se vracet nebudu (jednak jsme se z města odstěhovaly 60km daleko a jednak mě dával papírově jenom životní minimum … takže mi už mateřskou platila sociálka)

Do jeslí ani do školky holka chodit nebude bo mám doma mamku která jí bude hlídat, takže v tom problém nebude :D

Ještě jsem se chtěla zeptat jestli se to omezení týká i soukromého hlídání??? Bo tady je „školka“ ale je to nazvané soukromé hlídání :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1736
12.6.11 09:25

Ahoj holky.

Ráda bych se také zeptala. To, že si na RP mohu vydělat kolik chci, to vím. Předpokládám, že stejné je to i v případě živnostenského listu (vedlejší činnost při zaměstnání). Jak je to ale při mateřské? V zaměstnání nastoupím MD, ale mohu při MD pokračovat v živnosti?

Předem děkuji za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
12.6.11 09:36
Jitulkaa píše:
Ahoj holky.

Ráda bych se také zeptala. To, že si na RP mohu vydělat kolik chci, to vím. Předpokládám, že stejné je to i v případě živnostenského listu (vedlejší činnost při zaměstnání). Jak je to ale při mateřské? V zaměstnání nastoupím MD, ale mohu při MD pokračovat v živnosti?

Nechci kecat, ale myslim, ze na MD to nejde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10934
12.6.11 09:48
BaraDolezal píše:
Jitulkaa píše:
Ahoj holky.

Nechci kecat, ale myslim, ze na MD to nejde… :nevim:

jj myslím že OSVČ při těch prvních 6m nejde :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat