Rodičák a pracovní poměr
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičák a pracovní poměr
Ahojky,
potřebuji od holek zkušených poradit ![]()
Jsem do 03/2012 s dcerkou na rodičovské dovolené. Ale naskytla se mi možnost (zatím teda ještě teoreticky) že bych od 20.6. mohla nastoupit do práce. ALE
… je to ve zdravotní pojišťovně za přepážkou a na plný úvazek.
MŮŽU NA RODIČÁKU NASTOUPIT NA PLNÝ ÚVAZEK???
Dcerku by mi hlídala mamka kterou mám doma a manžel má 3dny v týdnu do 13h takže by do školky zatím nechodila (oni nás stejně ani od toho března nevzaly že
)
Bylo mi totiž řečeno, že když jsem na RD tak si sice můžu vidělat kolik chci, ale musím být pouze na částečný úvazek … když bych chtěla plný tak že musím skončit mateřskou ![]()
Pokud tu toto téma někde je tak se omlouvám, ale neviděla jsem ho ![]()
Díky za případné rady Verča ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud to nezměnili, tak můžeš i plný. Ale dítě nesmí být v „ústavním“ hlídání (školky a tak). Omlouvám se za slovník, už jsem moc dlouho doma ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jj, můžeš na jakýkoli úvazek, jen dítě nesmí být v jeslích / školce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
přesně jak píšou. můžeš klidně na plný, ale dítě nesmí do školky nebo jeslí nad stanovený limit (do 3 let to je 5 dní v měsíci, od 3 let max 4 hodiny denně). pokud je to u stávajícího zamšstnavatele, tak u něj ukončíš rodičovskou dovolenou a z úřadu práce budeš stále pobírat rodičovský příspěvek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mňa by zaujímalo, či sa to má hlásiť na sociálke?
Týka sa to i súkromných jasličiek, či len štátnych? A ako to tej sociálke dokladám, aby mi nevzali rodičák? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
me tady tenkrát holky radily,ze muzu normalne pracovat,pokud mam hlidani a nikde to hlasit nemusim.....
- Citovat
- Upravit
a pokiaľ dáš dieťa do súkromných jaslí a nikde to nenahlásiš, je možnosť, že ti vezmú rodičák? Zaujíma ma, ako sa toto dokazuje, resp. ako by na to prišli? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Povinnost hlásit je jen změny, které mají vliv na pobírání RP, takže např. nástup dítěte do školky.
Omezení platí i pro soukromá zařízení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
silvik.sk píše:
a pokiaľ dáš dieťa do súkromných jaslí a nikde to nenahlásiš, je možnosť, že ti vezmú rodičák? Zaujíma ma, ako sa toto dokazuje, resp. ako by na to prišli?
Porušíš svojí povinnost hlásti změnu, nevím, jestli kromě vrácení RP hrozí jiná sankce a dozvědět se to asi nedozví, pokud tě někdo neudá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mag píše:silvik.sk píše:Porušíš svojí povinnost hlásti změnu, nevím, jestli kromě vrácení RP hrozí jiná sankce a dozvědět se to asi nedozví, pokud tě někdo neudá.
a pokiaľ dáš dieťa do súkromných jaslí a nikde to nenahlásiš, je možnosť, že ti vezmú rodičák? Zaujíma ma, ako sa toto dokazuje, resp. ako by na to prišli?
No, pokud te nekdo zamestna, musi te nekde prihlasit (moc se v tom nevyznam,ja skoro vzdy delala na ICO, proto ten slovnik)… no a uz mas nekde nejake odvody navic a myslim, ze nebude tak tezke si vse okolo pozjistovat… a i kdyz to zjistit nemusi, tak muzou a myslim, ze zrovna urady by to nenechaly jen tak… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
když jsem se vracela do práce u starší, tak jsem na sovciálce nahlásila, že klárka bude navštěvovat jesle v povoleném rozsahu a pak jsem nosila každý měsíc z jeslí potvrzení. a když se mi navýšil úvazek, tak jsem pobírání příspěvku ukončila. jinak vím, že u nás v jeslích dělají kontroly docházky. podle mě jich není tolik, aby si každá sociálka neudělala jednou za čas namátkovou kontrolu. a ta docházka se týká soukromých i státních. některé soukromé ale mají fígl, že nejsou deklarované oficiálně jako jesle a tam to bývalo bez omezení. ale myslím, že už to úřady utnuly…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky za radu ![]()
K současnému se vracet nebudu (jednak jsme se z města odstěhovaly 60km daleko a jednak mě dával papírově jenom životní minimum … takže mi už mateřskou platila sociálka)
Do jeslí ani do školky holka chodit nebude bo mám doma mamku která jí bude hlídat, takže v tom problém nebude ![]()
Ještě jsem se chtěla zeptat jestli se to omezení týká i soukromého hlídání??? Bo tady je „školka“ ale je to nazvané soukromé hlídání ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky.
Ráda bych se také zeptala. To, že si na RP mohu vydělat kolik chci, to vím. Předpokládám, že stejné je to i v případě živnostenského listu (vedlejší činnost při zaměstnání). Jak je to ale při mateřské? V zaměstnání nastoupím MD, ale mohu při MD pokračovat v živnosti?
Předem děkuji za odpovědi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jitulkaa píše:
Ahoj holky.Ráda bych se také zeptala. To, že si na RP mohu vydělat kolik chci, to vím. Předpokládám, že stejné je to i v případě živnostenského listu (vedlejší činnost při zaměstnání). Jak je to ale při mateřské? V zaměstnání nastoupím MD, ale mohu při MD pokračovat v živnosti?
Předem děkuji za odpovědi
Nechci kecat, ale myslim, ze na MD to nejde… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BaraDolezal píše:Jitulkaa píše:Nechci kecat, ale myslim, ze na MD to nejde…
Ahoj holky.Ráda bych se také zeptala. To, že si na RP mohu vydělat kolik chci, to vím. Předpokládám, že stejné je to i v případě živnostenského listu (vedlejší činnost při zaměstnání). Jak je to ale při mateřské? V zaměstnání nastoupím MD, ale mohu při MD pokračovat v živnosti?
Předem děkuji za odpovědi
jj myslím že OSVČ při těch prvních 6m nejde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit