Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud není hodnota výhry vyšší než 10 000 Kč, je výhra osvobozena od daně. V opačném případě podléhá zdanění se sazbou 15%, daň ale z výhry automaticky strhne pořadatel soutěže a hráč ji nemusí uvádět ve svém daňovém přiznání.
Tolik strejda google. ![]()
Jestli výhra - tak viz výše (i když teda nechápu - zní to jako letadlo nebo nějaká horší šmejďárna). Jestli to je spíš jednorázový příjem - tak do 30 tis/rok je to osvobozené.
Za předpokladu, že je to legální, samozřejmě. ![]()
@lucad77 na tohle to asi nebude moct implementovat, protože jak to popisuje, tak to je spíš „přivýdělek“ typu letadlo, ne žádná soutěž. A tím, že by to bylo opakovaně-ne jednorázová záležitost, tak jedině zdanit v ročním zúčtování…
Osvobozené od daně z příjmů jsou ceny z veřejných soutěží, z reklamních soutěží, z reklamního slosování (s výjimkou ceny ze spotřebitelské soutěže), ceny ze sportovních soutěží v hodnotě nepřevyšující 10 000 Kč a ocenění v oblasti kultury.
v přiznání § 10 kapitálové příjmy
@kateka.1 píše:
@lucad77 na tohle to asi nebude moct implementovat, protože jak to popisuje, tak to je spíš „přivýdělek“ typu letadlo, ne žádná soutěž. A tím, že by to bylo opakovaně-ne jednorázová záležitost, tak jedině zdanit v ročním zúčtování…
No to já právě moc nechápu, o co jde. Psala soutěž. Ale je to divné. Kam by se to v daňovém přiznání uvedlo teda?
Lidi, nejedná se o žádné letadlo a podobné😁 Jedná se o stránky, které primárně slouží pro charitativní účely, kdy si zakladatel vytvoří kampaň a na jeho kampaň se poté vybírají peníze a to formou slevového kódu, který dostane daná kampaň přidělený. Slevový kód na urcité e-shopy se poté sdílí s přáteli nebo na sociálních sítích a z každé objednavky, kde bude slevový kód uplatněny, jde zakladateli určitá částka na jeho kampaň. 1× za rok bývá taková speciální akce (výzva), kdy si může každý vybrat úplně cokoliv na co chce vybírat peníze (dovolená, bydlení, nový počítač,…) a pak už je úplně stejné jak jsem psala výše - dostanu slevový kód a z každého nákupu mám procenta pro svojí kampaň. A vlastně se soutěži, kdo vybere nejvic peněz i když peníze jsou vyplaceny všem. Výzva skoncila, vybrala se nějaká částka, tu jsem si nechala vyplatit na účet a ráda bych jí zdanila, jenže netusim jak🤔 nechci úplně konkrétně psat o jaké stránky se jedná, aby to nebylo bráno jako reklama.
Abych se přiznala, moc popisovanému systému nerozumím, ale určitě to jsou ostatní příjmy dle paragrafu 10 zákona o daních z příjmů. O osvobozený příjem do 30tis. se nejedná, protože činnost nebyla jednorázová. Teď je otázkou zda máš nebo nemáš povinnost podat daňové přiznání. To závisí na ostatních příjmech, které máš. Kdyžtak pošli SZ.
Podle mne je to normalni prijem, zadna soutez. Ty jsi pro tu firmu vlastne delala marketing, davala jsi lidem kod na slevovou akci a pokud ho vyuzili, dostanes za to provizi.
Ahoj, třeba mi tu někdo dokážete poradit. Zúčastnila jsem se takové kampaně, kde si každý mohl vybrat na co chce vybírat peníze, poté jsme dostali přidělený slevový kód a z každého nákupu, kde byl tento kód uplatněn, se nám načítali penízky. Peníze dostane každý, kdo vybral více než 2000,– (moje částka je několikanásobně vyšší), takže se to moc nedá nazývat soutěží, nevím. Bylo mi jasné, ze se částka bude nejspíš ještě danit, ale trochu jsem počítala s tím, ze si to zdaní sama firma a nám už prijde ta ponížená částka. Jenomže to tak není a při žádosti o vyplacení je uvedeno, ze každý si částku musí zdanit sam. No a teď vůbec nevím, jak se takový “jednorázový příjem” daní. Uvést částku do ročního zúčtování? Netušíte někdo?