Jak získat občanství?

305
6.1.14 13:38

jak ziskat obcanstvi

Ahoj,
treba mi tu nekdo poradite a nebudu muset obvolavat urady :)
Muj otec je Holandan, mam ho normalne zapsaneho v rodnem liste, ale rodice se rozesli, kdyz jsem byla mala.
Uz parkrat jsem premyslela, ze bych si chtela pozadat o obcanstvi Holandska, ale nikdy me tenhe problem netlacil a tak zustalo u myslenky. Ted me napada znovu.
Vubec ale nevim, jestli na nej mam automaticky narok jenom kvuli tatovi nebo jestli bych tam musela zit atd..
Nema s tim nektera zkusenosti nebo nejakou radu?
Diky za odpovedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2602
6.1.14 13:42

Myslim, ze fundovane info ziskas v Holandsku…tady tezko. Pokud se tu schodou nahod neobjevi nekdo, kdo presne timhle prosel.
Pokud ses s otcem v kontatktu, tak at ti to zjisti, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12667
6.1.14 13:42

Ja myslim, ze automaticky mas holandske obcianstvo, len si musis poziadat o holandsky pas… ale je lepsie si to zistit bud na ambasade alebo priamo niekde v holandsku. Moj manzel je Anglan a deti su automaticky Slovaci aj Anglicania.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
6.1.14 13:50
@Marlynka píše:
Ahoj,
treba mi tu nekdo poradite a nebudu muset obvolavat urady :)
Muj otec je Holandan, mam ho normalne zapsaneho v rodnem liste, ale rodice se rozesli, kdyz jsem byla mala.
Uz parkrat jsem premyslela, ze bych si chtela pozadat o obcanstvi Holandska, ale nikdy me tenhe problem netlacil a tak zustalo u myslenky. Ted me napada znovu.
Vubec ale nevim, jestli na nej mam automaticky narok jenom kvuli tatovi nebo jestli bych tam musela zit atd..
Nema s tim nektera zkusenosti nebo nejakou radu?
Diky za odpovedi.

Zjisti si na nizozemské ambasádě, jestli dle jejich zákonů se občanství uděluje na základě občanství rodičů (ius sanguinis) a jestli stačí, když byl občan jeden z rodičů. Pak bys měla na občanství nárok.

Není opravdu nic snažšího, než zvednout telefon a zeptat se.

Ta právní úprava se může stát od státu v EU lišit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
6.1.14 13:52

Od nového roku jde aby měl dvojí občanství. ale je dobrý se zeptat na uřadech a hlavně si vše nechat napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
6.1.14 13:53
@LenkaZi píše:
Od nového roku jde aby měl dvojí občanství. ale je dobrý se zeptat na uřadech a hlavně si vše nechat napsat.

Tohle ale vůbec nezáleží na české straně!
Záleží, jestli dle nizozemských zákonů vůbec má právo na nizozemské občanství. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12889
6.1.14 13:55

@LenkaZi ale to slo i doted, pokud obc. ziskas narozenim.
Zakladatelko, na to ti odpovi v nizozemi, nabyvani statniho obcanstvi si stanovuje kazdy stat sam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
6.1.14 14:04

Nárok na nizozemské občanství jsi získala narozením (otec Holanďan). Kde jsi se narodila? Máš holandský rodní list? Jestli ano, tak by mělo stačit už jen požádat o pas.

How can I acquire Dutch nationality:
By birth:
Every child born of a married Dutch father or mother automatically acquires Dutch nationality, even if he or she is born outside the Netherlands, as does the child of an unmarried Dutch mother.
By acknowledgement before birth:
The child of a foreign mother who is acknowledged before birth by an unmarried male Dutch citizen automatically acquires Dutch nationality.

Více info:
http://www.rsonac.org/…-nationality#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
6.1.14 14:09

Tady najdeš všechno, co potřebuješ k žádosti o nizizemský cestovní pas:
http://www.rsonac.org/…ation/adults
Na dvojité obšanství máš nárok (získáváš ho narozením - matka Češka, otec Holanďan)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
6.1.14 14:36

Jj jsem to přečetla špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
6.1.14 15:11

Diky moc!