Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, snad mi poradíte ![]()
Bydlíme s přítelem a synem 4 měsíce v Praze, trvalé bydliště máme ještě v minulém městě, chceme si trvalko nahlásit teď tady do Prahy, jak to mám udělat? Bydlíme v nájmu v družstevním bytě, co tedy potřebuji? Pán, který je tady taky v nájmu a se souhlasem družstva nám tento byt pronajímá tady trvalé bydliště má. Potřebuji tedy pana majitele a smlouvu k tomuto bytu a zajít na MěÚ příslušné části Prahy? Co je k tomu vše potřeba? Nemusí se nějak u notáře ověřovat podpisy? Nebo stačí jen OP? Děkuji ![]()
Potřebuješ hlavně souhlas majitele bytu a nájemní smlouvu. Jinak Tě k trvalému pobytu na té adrese nepřihlásí. Jinak snad jen OP a dojít na příslušný městský úřad, který OP vydává.
Jesltiže on s tím souhlasí, tak musí s vámi na místní úřad a vzít sebou nějaký doklad, že je byt jeho, on tam něco podepíše a vám udělají nové občanky.
Zozole píše:
Potřebuješ hlavně souhlas majitele bytu a nájemní smlouvu. Jinak Tě k trvalému pobytu na té adrese nepřihlásí. Jinak snad jen OP a dojít na příslušný městský úřad, který OP vydává.
Pokud by šlo o nájem, stačí nájemní smlouva, souhlas netřeba, že jde o podnájem, požadují ohlašovny souhlas vlastníka (ne nájemce).
Temaho píše:
Jesltiže on s tím souhlasí, tak musí s vámi na místní úřad a vzít sebou nějaký doklad, že je byt jeho, on tam něco podepíše a vám udělají nové občanky.
Souhlasit musí družstvo, ne nájemce.
Tak jak píše mag. Je nutné doložit souhlas majitele nemovitosti, což je družstvo. ten, kdo vám byt pronajímá, není v případě družstevního bytu majitelem. Tím je bytové družstvo…
Díky a kdo žádá to družstvo? Ten nájemník, co tady má už trvalé bydliště a byt pronajímá nám?
Já myslím, že souhlasit sice musí družstvo, ale ten bez souhlasu nájemce stejně nevydá. Záleží, jak je postavená smlouva mezi družstvem a nájemcem. Jestli je to něco jako společenství vlastníků, tak bez souhlasu pána to asi nepůjde.
Ale možná se pletu, nejsem si jistá ![]()
K-a-č-i-k píše:
Já myslím, že souhlasit sice musí družstvo, ale ten bez souhlasu nájemce stejně nevydá. Záleží, jak je postavená smlouva mezi družstvem a nájemcem. Jestli je to něco jako společenství vlastníků, tak bez souhlasu pána to asi nepůjde.
Ale možná se pletu, nejsem si jistá
Družstvo je družstvo a společenství vlastníků je společenství vlastníků.
V družstvu lidem nepatří byty, ale jen podíly a v bytě jsou nájemci.
ve spol. vlastníků se sdružují vlastníci bytů.
Tarfinka píše:
No my jsme potřebovali smlouvu a OP.
Zřejmě šlo o nájem ne podnájem.
Mag díky, vyznáš se ![]()
Myslím že s nájemcem co to pronajímá nám nebude problém, tak mu tedy napíšu, spíš problém je ten, že je hodně čas.vytížený a bude problém aby si našel chvilku a na úřad s námi došel.. a chodí se tedy tam, kde vydávají OP ano?