Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, asi se budete smat memu problemu, ale dle hesla stokrat nic umorilo osla, uz mi dochazi trpelivost a rada bych znala vas nazor, jak resit nasledujici: mame rocnin holcicku, ja jsem momentalne v 5. mesici tehotenstvi. uz odmalinka nam pravidelne vecer rvala, zacalo to tak kolem 18 hod, takze nejake klidne vecer nepadaly v uvahu. Poslednich par mesicu je to lepsi, ale zase nechce spat odpoledne a vysledek je, ze je vecer protivna a rve a rve. Dosud jsme to delali tak, ze jsme ji napred nakrmili, ulozili a pak sli veceret, nebo jsme prerusili veceri, kdyz jsme videli,ze je uplne hotova a honem ji umyli a dali spat. jenze, ackoliv vypada, ze uz nevydrzi mit otevrene oci, tak pak najednou zazracne obzivne a radi v postyce (pak i breci), nekdy usne az kolem 20.30-21 hod. No a my se dostaneme k veceri az potom. Ted jak jsem tehotna, tak proste musim jit driv a pravdielne, nejpozdeji v 18 hod, jinak je mi spatne, takze to resim tak, ze dam male kasi, pak se najime my a pak ji koupem. Ona vetsinou odpada kolem 19 hod. Kdyz skonci s kasi a zacneme jist my, tak uz ale zacne fnukat, drzi se me kalhot, pak rve, mne si oci, a vysledek je, ze se stejne v klidu nenajim. uz mam z toho nabeh na zaludecni vredy. Opravdu nevim, jak se zachovat, vzdy, kdyz vecerime a ona versti, tak mam strasny vycitky,ze se klidne cpeme a ona chudinka uz je strasne unavena a musi cekat na nas.
Asi pusobi muj prispevek zmatene a asi se nad nim pousmejete, ale mne uz to po roce fakt vtipny neprijde, kor kdyz jsme siroko daleko v okruhu mych znamych jediny, co maj takovy problem. Necekam, ze s nama bude rocni dite zpusobne sedet celou veceri u stolu, ale prece by uz mohla chvili pockat, ne? Mate to taky takhle nebo jak to resite? Predem diky za vase nazory.
Fialko já teda nevím jestli to správěn chápu ale malá neumí usnout sama? Pokud to chápu dobře,t ak myslím že je někde chybva asi tam ne? To by měla a tím by se asi mnohé vyřešilo. Tak já nevím teda a ni co večeříte, ale my většinou studený, tak jako chleba jíme třeba za pochodu no. A nebo malou vykoupejte v půl 7 a dejte do postele a do sedmi nějak usne a vy se můžete nejíst ne? A pokud je ti špatně tak si dej ke svačině nějaké ovoce nebo zeleninu ať do 19 vydržíš ne?
Nebo mě se to zdá asi fakt nějaký zmatený a asi tomu moc nerozumím
Ale pokud malá usínat neumí,t ak to by bylo asi první co bych jí naučila. Ono to asi po o dobrým už nepůjde, takže prostě jí nechat a ona se to naučí. Myslím že až budeš mít mimino tak to oceníš ![]()
No, je nejspíš pořádně přetažená. Takže doporučuju zavést poobědový spánek. A trvat na něm. A důsledně.
A naučit ji usínat samotnou…
A diskusi přesunuji do Když děti nespí…
L.
PS: A přeji hodně sil ![]()
Ahoj,
prominte mi zmateny prispevek. Ne, ona usina sama, akorat proste kdyz se jen trosku zpozdime, tak se pretahne a nespi. No a urcite chapete,ze to vzdy nelze zvladat tak,ze jakmile vidm, ze je hotova, vsechno pustim a letim ji ulozit.
Ona vstava rano kolem 6 hod, takze mi logicky uz kolem 10 hod odpada, kdyz ji nedam spat, tak je zle. No a tim padem nechce spat po obede, ale az po prochazce a po svacine, coz je klidne az kolem 16.30. To je ale na spani pozde. Kamaradky mi radily naucit ji spat az po obede, ale to fakt nejde, kdyz je vzhuru od 6 hod, tak dlouho nevydrzi.
Omlouvam se jeste jednou,ze pusobim zmatene, asi jsem si to mela nechat pro sebe. Lesino, kdyztak to klidne smaz cely.:-O
Aha, ono to hodně zmatené je. Takže ti spinká dopoledne, odpoledne až v podvečer, jak se přetáhne, je zle. Tak to jóóóó
Vyznělo to, že ti už nespí vůbec.
No, na jedno spaní ji asi jen tak nepřevedeš, takže ji dávej spinkat dopoledne, a pak máš dvě možnosti. Buď ji buď dřív na oběd a dej ji spinkat kolem třetí nebo ji nech spinkat kolem té čtvrté a pak ji dej spinkat později večer. To bych volila já.
L.
Jak píše Lesina, nechat ji spát i odpoledne, ať jde raději později spát a je v pohodě. A s tou večeří - tak jezte společně. Malou ať krmí manžel a ty se normálně najez. Manžel může jíst při krmení, pokud to teda zvládne nebo až potom. My to tak běžně děláme u oběda.
Chápu tě, unavené uvřeštěné děcko v podvečer je někdy fakt záhul, zvlášť jestli jsi těhotná a utahaná, což jistě za celý den jsi. Doporučuju taky jít si lehnout s malou, když spí.
Martina
fialko..
má rada…a zkušenost…naše holky vstávaly mezi 5-5.30 takže dopoledne taky odpadaly..ale postupně..po 10min prodlužování jsem je opravdu naučila spát po obědě…a to jsem jim ten oběd dávala i v 10.45..a opravdu den po dni systematicky přidávala minuty..a odkládala spánek a vychytávala oběd tak, aby ještě holky nebyly protivné, když se to zvrtlo a přece jen už u „oběda“ odpadaly a byly únavou protivné, dostaly oběd až pak - nic se nedělo......když jsem to dotáhla na kolem 11 už jsem si plácala po rameni
takže dopoledne prodlužuj, tím pak bude večer příjemnější ![]()
a večeře..jezte všichni dohromady..ve stejný čas..žádné nejdřív spaní, nejdřív jí malá pak vy..všichni u jednoho stolu a zaráz - a nebála bych se jí dát bych ji to stejné co máte vy - upraveno pro roční dítě, nebo i klidně kaši…a lžičku do ruky..;-) tím se zabaví než dojíte
..tím bych zlikvidovala ty lítačky najezeno nenajezeno. možná bych večeři dávala dřív, kdy ještě není „čas“ na přetažení a tobě není zle a pořádně si je užila - prostě společná večeře…
a že usíná sama…to je paráda…a usínání do 21h to je krása..chápu, že ten přetaženej jekot je na zabití…a je ještě horší, když už je unavený i rodič…
vydrž, ono bude fakt líp…
Z.
Diky.:-)
Ja jsem ji prave taky zkousela krmit, kdyz jime, ale my mame desne zrave dite (coz by nikdo nerekl- ve 13 mesicich ma 8,6 kg), no a ona vyzaduje soustavny prisun jidla. V praxi to pripomina krmeni husy- jak se opozdim se lzickou, spusti povyk, a co ji nejvic nastve, je , kdyz ji foukam do jidla. Asi si mysli,ze ji to uziram, pak spusti sileny rev. Logicky je pak s kasi hotova driv, nez my s jidlem. A tak chce jeste, tak ji dam par kukuricnych krupek nebo piskot, atd, vic ji davat nechci- ona je totiz schopna se prejist a pak blinka. Tak ji sundam ze zidlicky, protoze tam byt samozrejme nechce, kdyz jime my a ona nic, no a nasleduje protivny rev a snaha dosahnout nam na stul, coz ji nejde, tak se vzteka vic. A nechci ji naucit,ze bude ujidat z naseho talire.
Tak ja ji budu asi zkouset davat spat i pozdeji odpoledne. Ja s ni chodim na prochazku hned po obede, coz je kolem 13-14 hod, na prochazce neusne (je tam mnoho podnetu), nez se vratime a nasvaci, tak je nejmin 16 hod.
Ja mam problem, ze bydlime ve 2. patre bez vytahu a tak omezuju prochazky na 1× denne, chodim tedy po obede, aby se aspon rano vyspala, kdyz v kocarku nespi.
Byla jsem rada,ze i pres ty urvane vecery chodi spat kolem 19 hod a ja muzu zacit varit, uklizet, zehlit, kdyz je vzhuru, tak se to moc neda. Asi mame doma maleho teroristu,ale ja fakt nemam pocit ze bych se ji zase prehnane venovala- spis tak za pochodu, ona si stejne nejradeji hraje sam a vyzaduje mou pritomnost,ale setrvat u jedne cinnosti vic nez 2 minuty je problem. Ale to uz je tema na jinou diskuzi…
K navrhovaným strategiím, které jsou podle mě OK a snad něco půjde, přidám ještě svoji zkušenost, kdybys chtěla experimentovat ![]()
Naše malá (teď 13 měsíců) chodila odpoledne taky spát až dost pozdě a pak nechtěla spát večer, navíc odpoledne se jí usínalo špatně, po obědě samozřejmě nechtěla spát, tak jsem se rozhodla jí dopoledne dopřát jen maličký spánek - 20 min., max 30 min, pak vzbudit. Sice byla dost nerudná, ale pomohlo naložit do kočárku a vyjet ven, tam se vždycky uklidnila. Brzo už často vydržela až do oběda, pak spala (a spí) 1,5 h až 2,5 h, pak celé odpoledne vzhůru s spát jde ve čtvrt na osm. Když začala přes den spát jen jednou, začala i ráno vstávat tak o hodinu dýl. No a když jsem měla pocit, že je moc utahaná, dala jsem ji spát dopoledne na chviličku a pak spala i dned po obědě.
A s tím jídlem - dej si s ní vydatnou odpolední svačinu, pak určitě vydržíš. Mně se osvědčilo něco, co malá jít sama, přitom se dobře najím i já. (třeba namazaný chleba nakrájený na kostičky, jen jí po dvou kostičkách podávat na talířek, ona si bere a jí sama).
Hodně štěstí!
Fialko máte normální dítě…jako všechny ostatní…jen to chce vychytat..
a že jí rychle..tak dávkujte, mějte připravenou zeleninku, ovoce - nemusí ujídat od vás - o to míň dejte kaše, chleba, rohlíku, toho co máte vy......prostě přizpůsobte to tak, aby jedla s vámi celou dobu a vydržela…já bych teda opravdu jedla dřív a hlavně jí dala lžičku, vidličku ať se krmí a jen přikrmovala - pomáhala pokud dovolí…pokud je takový jedlík zvládne to hravě a hlavně prodlouží to čas…ze židličky bych ji nedala dřív než bych měla snězenou podstatnou část svého jídla a nevadilo by mi dítě sedící na klíně ![]()
Z.
no ja neporadim, placam se v podstate v tomtez. zkousela jsem dopoledni spanek prehodit po obede. vysledkem bylo to, ze misto 10:30-11:30 spal 12:00-13:00 a po 17 hod je protivnej naprosto stejne. dyl jak hodku spat nevydrzi a ja s nim pak zuby nehty musim vydrzet do 19 hod
ale potom teda po jidle usina v postylce bez problemu, pripadne tam pul hodky povykuje. v te dobe ja vecerim, pokud to nestihnu driv zatimco manzel hlida.
mam dceru rok a taky spi jeste 2×,kolem jedenacte a obedva az pak,a odpoledne nekdy ve ctyri a nekdy az v pet,ale jak pise Gama,necham ji odfrknout jen 20min.No vecerime postupne,o malou se vystridame,vecu radeji snim studenou v klidu nez se nervovat u stolu.A taky si psala ze ti blbne v postylce a vam se vecere oddali..no tak ji tam nechte samotnou kdyz ma uz stejne spat,aspon se to nauci..Myslim ze tyhle veci za chvilku resit nebudes,az se ti narodi druhe:)
Moje zkušenost:
U obou dětí jsem aplikovala to, že jakmile začli bezpečně sedět (kolem 8-9.měsíce), tak prostě stolovali VŽDY snámi. Přijde mi to dobré i kvůli upevnění rodinného soužití a dobrých návyků do budoucna, nebo ajk to nazvat. Není důvosd, proč by roční dítě nemělo sedět u stolu s rodiči a jíst zároveň. Oběma synům jsem dávala jídlo zároveň s naším, kolem roku už měli svou lžičku a snažili se krmit sami, druhou lžičkou jsem jim pomáhala já nebo manžel, jednu lžičku děcku, druhou sobě a furt na střídačku. Jasně že je všude kolem děcka nepočřádek, ale jinak se sám jíst nenaučí. Doporučiji s tím začít i vzhledem k tvému těhotenství, at se to dcera naučí co nejdřív!
Je jasné, že naráz připravit dvějídla může být náročnější, ale zas běžně teplé večeře nemíváte, ne, i kdyby jo…Když dítě už bylo po jídle a my dojídali, zachránilo to čtení knížky, popř. pár nesolených kukuř. křupek na žužlání.
Po večeři kouopání, po koupíní spát.
Tak to děláme odjakživa. Přijde mi divné dítě nakrmit, pak ho odložit a pak zas vyjmout z postele a teprv koupat, bodejť by se neprobrala.
S tím usínáním to je druhý problém. Ona spí dopoledne a odpo už ne? To je znamení, že je čas nastavit spaní jednou denně po obědě. Zpočátku ti vydrží třeba do 11 hod dopoledne, než odppoadne, nacpeš oběd a uložíš, a postupně se ta doba bude prodlužovat. Syn má rok a půl a v podstatě nyní už vydrží dpolende v pohodě čilí do 12 hod i déle.
Obě moje děti špatně spaly coby mimina, koelm roku jsme je ale naučili usínat samotné v postýlce a funguje to.
takže tak asi ![]()
Fialko,taky mam doma husu:)jakmile se lzicka zastavi je rev.Takze Kristain si tvou radu spolecneho stolovani neumim predstavit,proste jedna lzicka ja,jedna mala,obcas u nekoho nefunguje.A taky te muzu ujistit,ze kdyz je mala nacpana,tak ji nejaky krupky vubec nezajimaj,natoz bejt uvazana v zidlicce s knizkou(opet spousti rev).Asi jsi nepochopila ze kazde dite muze byt FAKT jine,a Fialka za revu proste jist nechce.A tu vetu o koupani a ukladani si taky precti znova,ze je nejdriv koupani a pak usinani vi i fialka,takze asi neni co komentovat.
Jo a ohledne usinani pres den je tezky si predstavit jak tvuj syn spi v roce a pul,kdyz ona chtela radu na ted,a sama vis ze pri revu kazdej den je znat.
takze asi tak
hana
Fialko, ted jsem dočetla diskusi… s tím dopo spaním-asi bych v tom případě ji naopak dala spát dřív už o půl10 a tím pádem i dřív odpoledne, ale ne na moc dlouhou, mělo by stačit na zdřímnutí tak 3/4 hodinky a večer to taky trochu posunout. Asi ještě není zralá na jeden denní spánek.
A za tím společným jídlem si stojím, no a co, že je hlt:) dej jí do ruky lžičku, pořiď bryndák s korýtkem pokud ještě nemáš, a ať se snaží sama a ty ji mezi svým jídlem dokrmuj. Zabaví ji to víc.
U nás, když náhodou neklaplo nachystat večeři pro mimino a dospěláky zároveň, tak jsem nakrmila dítě, ale už ho nechala sedět v jídlení židličce a sedělo spolu s námi, i když jsme jedli my. Pokud somroval, tak vždy se najde něco z tvého talíře, co mu můžeš dát ochutnat-kousek bramboru, atd.
K.