Jak zvladat vecery?

197
9.3.09 20:07

Jak zvladat vecery?

Ahoj, asi se budete smat memu problemu, ale dle hesla stokrat nic umorilo osla, uz mi dochazi trpelivost a rada bych znala vas nazor, jak resit nasledujici: mame rocnin holcicku, ja jsem momentalne v 5. mesici tehotenstvi. uz odmalinka nam pravidelne vecer rvala, zacalo to tak kolem 18 hod, takze nejake klidne vecer nepadaly v uvahu. Poslednich par mesicu je to lepsi, ale zase nechce spat odpoledne a vysledek je, ze je vecer protivna a rve a rve. Dosud jsme to delali tak, ze jsme ji napred nakrmili, ulozili a pak sli veceret, nebo jsme prerusili veceri, kdyz jsme videli,ze je uplne hotova a honem ji umyli a dali spat. jenze, ackoliv vypada, ze uz nevydrzi mit otevrene oci, tak pak najednou zazracne obzivne a radi v postyce (pak i breci), nekdy usne az kolem 20.30-21 hod. No a my se dostaneme k veceri az potom. Ted jak jsem tehotna, tak proste musim jit driv a pravdielne, nejpozdeji v 18 hod, jinak je mi spatne, takze to resim tak, ze dam male kasi, pak se najime my a pak ji koupem. Ona vetsinou odpada kolem 19 hod. Kdyz skonci s kasi a zacneme jist my, tak uz ale zacne fnukat, drzi se me kalhot, pak rve, mne si oci, a vysledek je, ze se stejne v klidu nenajim. uz mam z toho nabeh na zaludecni vredy. Opravdu nevim, jak se zachovat, vzdy, kdyz vecerime a ona versti, tak mam strasny vycitky,ze se klidne cpeme a ona chudinka uz je strasne unavena a musi cekat na nas.
Asi pusobi muj prispevek zmatene a asi se nad nim pousmejete, ale mne uz to po roce fakt vtipny neprijde, kor kdyz jsme siroko daleko v okruhu mych znamych jediny, co maj takovy problem. Necekam, ze s nama bude rocni dite zpusobne sedet celou veceri u stolu, ale prece by uz mohla chvili pockat, ne? Mate to taky takhle nebo jak to resite? Predem diky za vase nazory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16743
9.3.09 20:17

Fialko já teda nevím jestli to správěn chápu ale malá neumí usnout sama? Pokud to chápu dobře,t ak myslím že je někde chybva asi tam ne? To by měla a tím by se asi mnohé vyřešilo. Tak já nevím teda a ni co večeříte, ale my většinou studený, tak jako chleba jíme třeba za pochodu no. A nebo malou vykoupejte v půl 7 a dejte do postele a do sedmi nějak usne a vy se můžete nejíst ne? A pokud je ti špatně tak si dej ke svačině nějaké ovoce nebo zeleninu ať do 19 vydržíš ne?
Nebo mě se to zdá asi fakt nějaký zmatený a asi tomu moc nerozumím
Ale pokud malá usínat neumí,t ak to by bylo asi první co bych jí naučila. Ono to asi po o dobrým už nepůjde, takže prostě jí nechat a ona se to naučí. Myslím že až budeš mít mimino tak to oceníš :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
9.3.09 20:22

No, je nejspíš pořádně přetažená. Takže doporučuju zavést poobědový spánek. A trvat na něm. A důsledně.

A naučit ji usínat samotnou…

A diskusi přesunuji do Když děti nespí…

L.

PS: A přeji hodně sil :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
9.3.09 20:40

Ahoj,
prominte mi zmateny prispevek. Ne, ona usina sama, akorat proste kdyz se jen trosku zpozdime, tak se pretahne a nespi. No a urcite chapete,ze to vzdy nelze zvladat tak,ze jakmile vidm, ze je hotova, vsechno pustim a letim ji ulozit.
Ona vstava rano kolem 6 hod, takze mi logicky uz kolem 10 hod odpada, kdyz ji nedam spat, tak je zle. No a tim padem nechce spat po obede, ale az po prochazce a po svacine, coz je klidne az kolem 16.30. To je ale na spani pozde. Kamaradky mi radily naucit ji spat az po obede, ale to fakt nejde, kdyz je vzhuru od 6 hod, tak dlouho nevydrzi.

Omlouvam se jeste jednou,ze pusobim zmatene, asi jsem si to mela nechat pro sebe. Lesino, kdyztak to klidne smaz cely.:-O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
9.3.09 20:56

Aha, ono to hodně zmatené je. Takže ti spinká dopoledne, odpoledne až v podvečer, jak se přetáhne, je zle. Tak to jóóóó :) Vyznělo to, že ti už nespí vůbec.

No, na jedno spaní ji asi jen tak nepřevedeš, takže ji dávej spinkat dopoledne, a pak máš dvě možnosti. Buď ji buď dřív na oběd a dej ji spinkat kolem třetí nebo ji nech spinkat kolem té čtvrté a pak ji dej spinkat později večer. To bych volila já.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
9.3.09 21:35

Jak píše Lesina, nechat ji spát i odpoledne, ať jde raději později spát a je v pohodě. A s tou večeří - tak jezte společně. Malou ať krmí manžel a ty se normálně najez. Manžel může jíst při krmení, pokud to teda zvládne nebo až potom. My to tak běžně děláme u oběda.
Chápu tě, unavené uvřeštěné děcko v podvečer je někdy fakt záhul, zvlášť jestli jsi těhotná a utahaná, což jistě za celý den jsi. Doporučuju taky jít si lehnout s malou, když spí.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
9.3.09 21:46

fialko..

má rada…a zkušenost…naše holky vstávaly mezi 5-5.30 takže dopoledne taky odpadaly..ale postupně..po 10min prodlužování jsem je opravdu naučila spát po obědě…a to jsem jim ten oběd dávala i v 10.45..a opravdu den po dni systematicky přidávala minuty..a odkládala spánek a vychytávala oběd tak, aby ještě holky nebyly protivné, když se to zvrtlo a přece jen už u „oběda“ odpadaly a byly únavou protivné, dostaly oběd až pak - nic se nedělo......když jsem to dotáhla na kolem 11 už jsem si plácala po rameni ;-) takže dopoledne prodlužuj, tím pak bude večer příjemnější ;-)

a večeře..jezte všichni dohromady..ve stejný čas..žádné nejdřív spaní, nejdřív jí malá pak vy..všichni u jednoho stolu a zaráz - a nebála bych se jí dát bych ji to stejné co máte vy - upraveno pro roční dítě, nebo i klidně kaši…a lžičku do ruky..;-) tím se zabaví než dojíte ;-)..tím bych zlikvidovala ty lítačky najezeno nenajezeno. možná bych večeři dávala dřív, kdy ještě není „čas“ na přetažení a tobě není zle a pořádně si je užila - prostě společná večeře…

a že usíná sama…to je paráda…a usínání do 21h to je krása..chápu, že ten přetaženej jekot je na zabití…a je ještě horší, když už je unavený i rodič…

vydrž, ono bude fakt líp…

Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
9.3.09 21:51

Diky.:-)
Ja jsem ji prave taky zkousela krmit, kdyz jime, ale my mame desne zrave dite (coz by nikdo nerekl- ve 13 mesicich ma 8,6 kg), no a ona vyzaduje soustavny prisun jidla. V praxi to pripomina krmeni husy- jak se opozdim se lzickou, spusti povyk, a co ji nejvic nastve, je , kdyz ji foukam do jidla. Asi si mysli,ze ji to uziram, pak spusti sileny rev. Logicky je pak s kasi hotova driv, nez my s jidlem. A tak chce jeste, tak ji dam par kukuricnych krupek nebo piskot, atd, vic ji davat nechci- ona je totiz schopna se prejist a pak blinka. Tak ji sundam ze zidlicky, protoze tam byt samozrejme nechce, kdyz jime my a ona nic, no a nasleduje protivny rev a snaha dosahnout nam na stul, coz ji nejde, tak se vzteka vic. A nechci ji naucit,ze bude ujidat z naseho talire.
Tak ja ji budu asi zkouset davat spat i pozdeji odpoledne. Ja s ni chodim na prochazku hned po obede, coz je kolem 13-14 hod, na prochazce neusne (je tam mnoho podnetu), nez se vratime a nasvaci, tak je nejmin 16 hod.
Ja mam problem, ze bydlime ve 2. patre bez vytahu a tak omezuju prochazky na 1× denne, chodim tedy po obede, aby se aspon rano vyspala, kdyz v kocarku nespi.
Byla jsem rada,ze i pres ty urvane vecery chodi spat kolem 19 hod a ja muzu zacit varit, uklizet, zehlit, kdyz je vzhuru, tak se to moc neda. Asi mame doma maleho teroristu,ale ja fakt nemam pocit ze bych se ji zase prehnane venovala- spis tak za pochodu, ona si stejne nejradeji hraje sam a vyzaduje mou pritomnost,ale setrvat u jedne cinnosti vic nez 2 minuty je problem. Ale to uz je tema na jinou diskuzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
9.3.09 21:52

K navrhovaným strategiím, které jsou podle mě OK a snad něco půjde, přidám ještě svoji zkušenost, kdybys chtěla experimentovat :-)
Naše malá (teď 13 měsíců) chodila odpoledne taky spát až dost pozdě a pak nechtěla spát večer, navíc odpoledne se jí usínalo špatně, po obědě samozřejmě nechtěla spát, tak jsem se rozhodla jí dopoledne dopřát jen maličký spánek - 20 min., max 30 min, pak vzbudit. Sice byla dost nerudná, ale pomohlo naložit do kočárku a vyjet ven, tam se vždycky uklidnila. Brzo už často vydržela až do oběda, pak spala (a spí) 1,5 h až 2,5 h, pak celé odpoledne vzhůru s spát jde ve čtvrt na osm. Když začala přes den spát jen jednou, začala i ráno vstávat tak o hodinu dýl. No a když jsem měla pocit, že je moc utahaná, dala jsem ji spát dopoledne na chviličku a pak spala i dned po obědě.
A s tím jídlem - dej si s ní vydatnou odpolední svačinu, pak určitě vydržíš. Mně se osvědčilo něco, co malá jít sama, přitom se dobře najím i já. (třeba namazaný chleba nakrájený na kostičky, jen jí po dvou kostičkách podávat na talířek, ona si bere a jí sama).
Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
9.3.09 22:03

Fialko máte normální dítě…jako všechny ostatní…jen to chce vychytat..

a že jí rychle..tak dávkujte, mějte připravenou zeleninku, ovoce - nemusí ujídat od vás - o to míň dejte kaše, chleba, rohlíku, toho co máte vy......prostě přizpůsobte to tak, aby jedla s vámi celou dobu a vydržela…já bych teda opravdu jedla dřív a hlavně jí dala lžičku, vidličku ať se krmí a jen přikrmovala - pomáhala pokud dovolí…pokud je takový jedlík zvládne to hravě a hlavně prodlouží to čas…ze židličky bych ji nedala dřív než bych měla snězenou podstatnou část svého jídla a nevadilo by mi dítě sedící na klíně ;-))))

Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
9.3.09 22:04

no ja neporadim, placam se v podstate v tomtez. zkousela jsem dopoledni spanek prehodit po obede. vysledkem bylo to, ze misto 10:30-11:30 spal 12:00-13:00 a po 17 hod je protivnej naprosto stejne. dyl jak hodku spat nevydrzi a ja s nim pak zuby nehty musim vydrzet do 19 hod :roll: ale potom teda po jidle usina v postylce bez problemu, pripadne tam pul hodky povykuje. v te dobe ja vecerim, pokud to nestihnu driv zatimco manzel hlida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.3.09 23:18

mam dceru rok a taky spi jeste 2×,kolem jedenacte a obedva az pak,a odpoledne nekdy ve ctyri a nekdy az v pet,ale jak pise Gama,necham ji odfrknout jen 20min.No vecerime postupne,o malou se vystridame,vecu radeji snim studenou v klidu nez se nervovat u stolu.A taky si psala ze ti blbne v postylce a vam se vecere oddali..no tak ji tam nechte samotnou kdyz ma uz stejne spat,aspon se to nauci..Myslim ze tyhle veci za chvilku resit nebudes,az se ti narodi druhe:)

• Citovat
  • Upravit
2733
10.3.09 08:08

Moje zkušenost:
U obou dětí jsem aplikovala to, že jakmile začli bezpečně sedět (kolem 8-9.měsíce), tak prostě stolovali VŽDY snámi. Přijde mi to dobré i kvůli upevnění rodinného soužití a dobrých návyků do budoucna, nebo ajk to nazvat. Není důvosd, proč by roční dítě nemělo sedět u stolu s rodiči a jíst zároveň. Oběma synům jsem dávala jídlo zároveň s naším, kolem roku už měli svou lžičku a snažili se krmit sami, druhou lžičkou jsem jim pomáhala já nebo manžel, jednu lžičku děcku, druhou sobě a furt na střídačku. Jasně že je všude kolem děcka nepočřádek, ale jinak se sám jíst nenaučí. Doporučiji s tím začít i vzhledem k tvému těhotenství, at se to dcera naučí co nejdřív!
Je jasné, že naráz připravit dvějídla může být náročnější, ale zas běžně teplé večeře nemíváte, ne, i kdyby jo…Když dítě už bylo po jídle a my dojídali, zachránilo to čtení knížky, popř. pár nesolených kukuř. křupek na žužlání.
Po večeři kouopání, po koupíní spát.
Tak to děláme odjakživa. Přijde mi divné dítě nakrmit, pak ho odložit a pak zas vyjmout z postele a teprv koupat, bodejť by se neprobrala.

S tím usínáním to je druhý problém. Ona spí dopoledne a odpo už ne? To je znamení, že je čas nastavit spaní jednou denně po obědě. Zpočátku ti vydrží třeba do 11 hod dopoledne, než odppoadne, nacpeš oběd a uložíš, a postupně se ta doba bude prodlužovat. Syn má rok a půl a v podstatě nyní už vydrží dpolende v pohodě čilí do 12 hod i déle.

Obě moje děti špatně spaly coby mimina, koelm roku jsme je ale naučili usínat samotné v postýlce a funguje to.
takže tak asi :))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.3.09 12:22

Fialko,taky mam doma husu:)jakmile se lzicka zastavi je rev.Takze Kristain si tvou radu spolecneho stolovani neumim predstavit,proste jedna lzicka ja,jedna mala,obcas u nekoho nefunguje.A taky te muzu ujistit,ze kdyz je mala nacpana,tak ji nejaky krupky vubec nezajimaj,natoz bejt uvazana v zidlicce s knizkou(opet spousti rev).Asi jsi nepochopila ze kazde dite muze byt FAKT jine,a Fialka za revu proste jist nechce.A tu vetu o koupani a ukladani si taky precti znova,ze je nejdriv koupani a pak usinani vi i fialka,takze asi neni co komentovat.
Jo a ohledne usinani pres den je tezky si predstavit jak tvuj syn spi v roce a pul,kdyz ona chtela radu na ted,a sama vis ze pri revu kazdej den je znat.
takze asi tak :D hana

• Citovat
  • Upravit
2733
10.3.09 12:22

Fialko, ted jsem dočetla diskusi… s tím dopo spaním-asi bych v tom případě ji naopak dala spát dřív už o půl10 a tím pádem i dřív odpoledne, ale ne na moc dlouhou, mělo by stačit na zdřímnutí tak 3/4 hodinky a večer to taky trochu posunout. Asi ještě není zralá na jeden denní spánek.
A za tím společným jídlem si stojím, no a co, že je hlt:) dej jí do ruky lžičku, pořiď bryndák s korýtkem pokud ještě nemáš, a ať se snaží sama a ty ji mezi svým jídlem dokrmuj. Zabaví ji to víc.

U nás, když náhodou neklaplo nachystat večeři pro mimino a dospěláky zároveň, tak jsem nakrmila dítě, ale už ho nechala sedět v jídlení židličce a sedělo spolu s námi, i když jsme jedli my. Pokud somroval, tak vždy se najde něco z tvého talíře, co mu můžeš dát ochutnat-kousek bramboru, atd.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401