Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky.Mám pětiměsíčního chlapečka.Poslední tři týdny se mi v noci budí každou hodinu a půl na kojení.Přitom od narození krásně spinkal až do rána.Zkoušela jsem přikrmovat kaší i UM,ale odmítá jíst jak z lžičky,tak z lahve.Vždycky ječí jak tur a nevypije vůbec nic,jenom z prsa,kde toho večer moc není…děkuji za rady papa ![]()
Ahoj Danuško,
já sama mám sice dnes skoro už šestiletého předškoláka, ale nedá mi to a musím reagovat. Na období, které popisuješ si pamatuju. Problém je, že mimča mají v šestém měsíci(tedy od ukončeného pátého měsíce) věku tzv. růstový spurt a tak mají větší apetit. Já jsem to osobně přežila a v tomto období kojila co to šlo. Pokud nemáš dost mléka přirozeně, tak bude miminku muset stačit to co v prsou máš. Je pravda, že bych mimču nabídla eventuelně i z láhve. Třeba nepohrdne. V každém případě vydrž ![]()
LuckaH
Zkouší to na tebe - jestli kápne nebo jestli nekápne. Je blbost přidávat na noc UM, naopak bych doporučovala zcela utnout noční kojení - ale pokud jsi útlocitná maminka, co miminku ráda ve všem vyhoví, neuděláš to ![]()
Tuhle diskusi přesunuji do Když děti nespí - a tu, kde budeš řešit zrušení nočního kojení po hodině (ať teď nebo za rok) tam dej taky. V neplodnosti působí trochu provokativně.
Prostě mimčo zkouší, zda bude kojo vorze noční vyžíračky ledničky…
L.
PS: Diskusi ještě přejmenuji.
Děkuji za radu.Asi to budeme muset nějak překonat,protože lahvičku fakt nevezme,stejně jako dudlík…už se úplně bojím příkrmů,to bude boj ![]()
Danuška23 píše:
Děkuji za radu.Asi to budeme muset nějak překonat,protože lahvičku fakt nevezme,stejně jako dudlík…už se úplně bojím příkrmů,to bude boj
Nemusí být, dvě ze tří holek mám bezdudlové, všechny kojené a přikrmy byly bez problémů. Jen pít něco jiného než MM se učily celé měsíce, to boj byl. Ale naučily se všechno - jen teda ani jedna nejedla skleničkové, vařila jsem doma. Ale nebylo to nic složitého - zvlášť s tyčovým mixérem.
Hoddně štěstí - a s tím nočním kojením mi věř - v půlroce všech jsme zavedly kojo jen jako jídlo, mimo měly k dispozici jen lahvičku - kojila jsem je do roku a třičvrtě (teda El ještě kojím) a neznám nevyspání nebo cpaní se pod mámino tričko.
Danuško..já ti teda moc neporadím…jen tě utěším,že jsme na tom byly…no vlastně jsme..stejně…
Kaši na noc teda sní,ale přijde mi to horší než lepší…budí se ještě víc.Jako by byla zase moc nacpaná.....
Lesi - prosím tě a jak jsi odnaučila od nočního papu? To jsi prostě nedala?Nebo se ti přestali budit sami.....Já se snažím taky ,aby neměla prso na hraní,ale na jídlo…Přes den je to o.k,ale v noci…HRŮZA…
akinorev píše:
Lesi - prosím tě a jak jsi odnaučila od nočního papu? To jsi prostě nedala?Nebo se ti přestali budit sami.....Já se snažím taky ,aby neměla prso na hraní,ale na jídlo…Přes den je to o.k,ale v noci…HRŮZA…
No, nedala - většinou jsme vstaly a šly jsme fungovat do kuchyně. U Ady a Ely stačilo jen pár nocí - ale Pepinku jsem nechala pěkně rozjet, stahovala jsem to snad dva měsíce… Je to boj, ale vítězství je sladké.
L.
Tos jí vyndala třeba ve 3 ráno,šla si s ní hrát a pak znovu spinkat a bez prsa? ![]()
Promin za ty blb otazky..
![]()
Většinou ve dvě. A šly jsme zdobit perníky, bylo před vánocema.
L.
On je Martínek dost žravý miminko.Ve čtyřech měsících měl 7850 g.Přes den je to v pohodě,ale ta noc to je katastrofa.Mám ho u sebe v posteli,protože tak aspoň trochu spím.Dám mu prso a on se obslouží sám.Doufám,že se to zlepší nebo mě asi trefí.Přes týden jsem na to sama,protože manžel se vrací jen na víkendy.Takhle budu za chvíli jak zombii.. ![]()
My to měli podobné. Prostě mu večer nestačilo mlíko, tak místo posledního mlíčka dostav v 7 večer kaši a vydržel až do 3, pak dostal mlíčko a vydržel do 7 do rána. Ale nepotěším tě, slastné období trvalo asi měsíc, teď poslední týden je vzhůru už v 11 a pak do 4, každou hodinu ale třeba i jen 20min. Hrůza. Snad to jsou jen zuby a brzy to přejde.
Držím palce.
Danuško bohužel já teda mám jinou zkušenost, Karolí mi dělala přesně toto co píšeš v noci přesně 2týdny,když ji bylo 5,5měsíce jen já jsem kojila každou hodinu
Po druhém týdnu jsem už doslova padala na pusu, tak jsem zašla k doktorce do poradny, a zvážila mi malou a zjistila že nic nepřibrala od poslední kontroly, tak jsem začala přikrmovat UM a potom na noc Kaší, hned byla Karolí spokojená.
Taky to může bý tím , jeslti malýmu se nechystají první zoubky, a tím se budí a co jiného než prso ho uklidní
Jak jsem začala Káje dávat UM a přikrmovat ji, a zároveň jsem ji kojila byla hned lepší, shodou okolností jsem už musela přestat kojit ze zdravotních důvodů, ale to je jiné povídání ![]()
Ake jakmile jsem přestala kojit v noci ,tak malá začala spávat po 2týdnech celounoc ,jde spinkat v 20:30h a spí až do 7h,
Takže vydrž, a nebraň se ho přikrmit, já vím že nechce vzít láhev ale nějak se to zvládne, anebo v noci mu prostě to prso nedat ale to je ta horší varianta, já to zkoušela a Kája měla takové hysteráky pláče že hrůza, opravdu měla hlad
ale nevím že by to byl sprut v noci, to se mi nezdá ![]()
Tak se drž
jo a Kája je taky nenažránek, má v půl roce 9,5kilo ![]()
Přidáváme se. Už asi měsíc jedeme noc co noc po hodině nebo dokonce hodině a půl. Zavedly jsme i kaši NA DOBROU NOC a je to stejné. Nemyslím si, že by Terka chtěla žužlat prso. Vždycky se vzbudí (někdy s pláčem a prdíkama) napije se a jde zase spát. Netrvá to dlouho, ale tahá při tom pěkně a mně se dělá aspoň dost mléka. Říká se že je v noci nejkvalitnější, takže o něj svoji šestikilovou prďolku nechci ošidit. Je fakt že to nevyspání se je hroooooznýýýý. Jsem protivná, unavená, zelená v obličeji a brzy unavená, ale když si uvědomím, jak Terinka rychle roste, tak si říkám, že těch pár nocí jí obětuju. Nevím, možná dělám chybu protože jsem prvomatka, ale co u příštího mimi budu chytřejší. A na spaní se chystáme v roce použít Estvillovu metodu když bude pořád špatně spát. Tak snad se toho dočkám a nebude potřeba. Pořád se utěšuju že to s věkem bude lepší a je to jen zase ten spurt. ![]()
ty Danuško - nevím jestli správně, ale napadly mě zoubky.
A tím prsem si možná ulevuje dásničkám. Možná -třeba to zase příští týden přestane.
Nám zoubky zlobily (nekojily jsme) v intervalech (jako asi každého).
Sice teda tak, že 14 dní v noci řev, týden klid, 14 dní řev a tak různě, a trvalo to měsíc a půl, než se ty zuby vůbec prořezaly (začlo to právě v 5. měsíci)
Pokud to nejsou zoubky a je to hlad, a nechce lžičku - tak to jsem dala šťávu z jablíčka (doktorce jsem to musela zamlčet, ale malá tu lžičku bojkotovala šíleně a my jako nekojení jsme museli chtě nechtě prostě ve 4 měsících přikrmovat, takže jsme „oproti tabulkám“ prostě začli se šťávou z jablíčka.
Na tom se to naučila z tý lžičky aspoń cucat, pak jsem ji postupně nalákala na hotovou mrkvičku od Hippu a pak už se to lepšilo, pak už jedla zeleninu a přesnídávky.
At se brzo zase vyspíš ![]()
Lesina píše:
Většinou ve dvě. A šly jsme zdobit perníky, bylo před vánocema.Lesi -dík…tak to jsi dobrá…tohle bych nezvládla..jsem hotova po ránu,na tož vstát v noci a fungovat…