Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, kamarádka má 18 letou dceru a obě přemýšlejí kam na brigádu. Kde je to fajn a kde hrůza?
Loni nastoupula do pizzerie a bylo to prý strašný, už by tam nešla.
Teď chce zkusit prodej oblečení v nějakém řetězci…HM, Lindex apod…
Jaké to tam je, jde to? Nebo jaké jsou ještě tipy?
Já dělala uvaděčku v kulturáku a bylo to děsně príma. Viděla jsem i různá představení, ale asi jsem z toho moc peněz neměla, možná v obchodě bych si vydělala jako v normální práci.
Mekáč apod asi nebrat co? Nebo je to taky fajn?
A co Lidl, Billa a tyhlety…? Akorát ten sociální kontakt tam bude asi zas dost naprd, když vidím u nás před Billou ty kouřící prodavačky…
Vím, že nejlepší je zkusit si všechno, ale tak kamarádka by se ráda vyhla tem nejhorším frustrujícím hruzám, pizzerka jim prý stačila.
jo a jeste…pizzwrka byla přes léto, jak to nerou se žáky, kteří mají čas jen odpoledne po škole?
V osmnacti jsem mela brigady tri a ani jednu mi neshanela maminka. Nechej to na nich. Jsou plnolete.
@Niemeyer píše:
Ahoj, kamarádka má 18 letou dceru a obě přemýšlejí kam na brigádu. Kde je to fajn a kde hrůza?Loni nastoupula do pizzerie a bylo to prý strašný, už by tam nešla.
Teď chce zkusit prodej oblečení v nějakém řetězci…HM, Lindex apod…
Jaké to tam je, jde to? Nebo jaké jsou ještě tipy?
Já dělala uvaděčku v kulturáku a bylo to děsně príma. Viděla jsem i různá představení, ale asi jsem z toho moc peněz neměla, možná v obchodě bych si vydělala jako v normální práci.Mekáč apod asi nebrat co? Nebo je to taky fajn?
A co Lidl, Billa a tyhlety…? Akorát ten sociální kontakt tam bude asi zas dost naprd, když vidím u nás před Billou ty kouřící prodavačky…
Vím, že nejlepší je zkusit si všechno,ale tak kamarádka by se ráda vyhla tem nejhorším frustrujícím hruzám, pizzerka jim prý stačila.jo a jeste…pizzwrka byla přes léto, jak to nerou se žáky, kteří mají čas jen odpoledne po škole?
Tak asi nejlepší je, zajít tam a zeptat se. Holka v tomhle věku to snad zvládne sama. Co bylo v pizzerce tak strašnýho? Víš kolikrát v životě narazí na něco, co jí nebude po chuti?
@Niemeyer píše:
Ahoj, kamarádka má 18 letou dceru a obě přemýšlejí kam na brigádu. Kde je to fajn a kde hrůza?Loni nastoupula do pizzerie a bylo to prý strašný, už by tam nešla.
Tak to vypadá, že se bude muset o dcerunku starat, dokud se dcerka neprofláká do důchodu.
Tak brigády bývají proste „horsi“ práce. Na nějakou super brigádu v kanclu kde si bude lakovat nehty musíte mít přes známosti.
Co studuje? Nejlepší by byla brigáda v oboru.
Ať bere co je a neofrňuje se …
Co je na práci v pizzerii tak strašné? A proč jí to musí někdo shánět a ještě prověřovat? V 18ti letech není schopná sama si něco najít?
To bude pracant roku a o takového se jistě všude poperou. ![]()
Jestli si slečna myslí, jak bude někde sedět a nic nedělat, tak je na velkém omylu. ![]()
Pizzérka, obchod, fastfood. Všude se musí dělat. Okouna platit nebudou. Brigádníci dělalí vždy neatraktivní činnosti, od toho je tam mají ![]()
Měla jsem brigád několik. Hodně mě bavilo hlídání dětí. Taky jsem doučovala NJ, ale to hlavně taky proto, že jsem to studovala a uměla. Pak v jedné kanceláři ( to mi ale nabídla známá, aniž bych se ptala) jsem dělala přepisy do tabulek, kopírování apod. Ale úplně nejvíc mě bavila brigáda v jedné malé čajovničce, tam jsem poznala i fajn kamarády a v létě, kdy nechodilo přes den moc lidí, jsem si mohla i na chvíli sednou s čajem ke knížce. Dodnes na to moc ráda vzpomínám.
Pizzérka, obchod, fastfood. Všude se musí dělat. Okouna platit nebudou. Brigádníci dělalí vždy neatraktivní činnosti, od toho je tam mají ![]()
Myslím, že mekac je docela dobrá škola a kdo si tím projde, nelituje. Moje oblíbená brigáda byla v Hudy sportu, peníze sice bídný, ale jinak pohoda. Jinak já nevidím nic špatného na tom, když se mamka zeptá na brigády, moje se mi taky poptala a díky tomu jsem mohla jedno léto dělat i něco miň blbýho než smažit hamburgery ![]()
Nase dite chodi do mekace, zacalo samo v 15. Nyni 18, studuje, chodi stale a rado cca 2-3× tydne, smeny si s predstihem planuje dle sebe, nebyl problem vymenit, kdyz se to nehodilo. Ma tam spoustu znamych, dalo mu to spoustu uzitecnych veci, fungovani v kolektivu atd. Jsem za to rada. Casto ctu, ze mekac je hruza, ale za me jako brigada ke skole idealni.
Ono hodně záleží i na kolektivu, třeba ta zmíněná billa, taky sem tam chvíli brigadnicila, jedna pobočka byla hrozna, děsné blbky tam, úplně mi to znechutily
pak mě přeřadili na jinou prodejnu a tam to bylo fajn. To samé ten mekáč, kamarád tam dělal a byl spokojený, ale pak sem si šla jednou něco koupit a viděla sem tam takovou namachrovanou vedoucí, která se po ostatních vyloženě vozila a znechucené obličeje těch brigádníků, tak sem si reklamy že to taky všude nebude růžové
jinak mi napadá se zeptat třeba v kině, tam občas berou brigádníky. Jo a se ségrou sme v létě jezdily dělat brigádu do kempu, vydávat obědy, večer za barem, to bylo moc fajn, bylo to vždy na několik týdnů, nebo jenom víkendy, měly sme tam ubytování, o pauze si mohl jít člověk třeba zaplavat, opalovat atak ![]()
Ja hlidala deti, resp. pomahala jsem jako jedna z instruktoru na primestskem tabore. Ale to bylo jen pres leto ![]()
A jestli chcete přes týden, tak to sme chodili na sportovní stadiony (fotbal, hokej) dělat občerstvení, točit pivo atak, to bylo víceméně jenom pro studenty, akorát to nebylo pravidelně, ale záleželo jak se hrály zápasy no. Ale pokud máte něco takového poblíž, tak se může zeptat, my se vždy domlouvali celá parta a měli sme pak třeba na starost jeden stánek a celkem sme se u toho i pobavili ![]()
Já chodila na brigády od čerstvých 18, dříve jsem nesehnala. U táty v práci ve skladu každé léto, z té jsem se ještě ráda vracela do školy a věděla, že když budu lempl, tak tam skončím u tahání těžkého kování. A pak různě krátkodobě - ve vinotéce a stánku s občerstvením, tam jsem zase zjistila, že s penězi dělat nechci. Nakonec dlouhodobou při studiu v laborce, práce byla fajn, ale 12ctky byly záhul. Chce to vyzkoušet různé, ať má zkušenosti a po škole není na trhu práce úplný nováček.