Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, poslední dobou zkoumám metody výchovy a sice se mi líbí metoda výchovy bez fyzických trestů (plácnutí přes ruku, pohlavek, plácnutí přes zadek,…), ale obávám se, že rodina moje děti bude trestat jak se jim bude chtít. Jestli podobnou metodu používáte, jak jste vysvětlily někomu z rodiny, kdo má od mala zafixovaný, že jedna výchovná neškodí a když dítě neposlouchá příkazy tak seřezat? Ptám se hlavně proto, aby se jednou děti nebály nějakýho člena rodiny jen kvůli tomu, že jim dal přes zadek. Já se třeba bojím doteď že jednu chytnu a to je mi už nějakou dobu cet
![]()
Nejsem striktně prosti fyzickým trestům, ale rozhodně nebude děti trestat kdokoli jiný z rodin, y, než rodiče! Takže prostě NE a nejede přes to vlak, nebudu o tom s nikým diskutovat ani polemizovat.
Jak že tvoje rodina bude bít tvoje děti?
A samozřejmě že je zcela legitmní se bát nějakého člověka, co používá fyzické násilí na cizí děti.
A tvým úkolem je ochránit svoje děti. Zejménap pokud je to někdo, kdo bil tebe.
V takovém případě doporučuju se nejdřív nějak vypořádat s tím, co ti rodiče dali a nedali, než si pořídíš vlastní děti. Mimo jiné to znamená i najít odvahu se jim postavit a především nepožadovat po dětech, aby měli rádi někoho, kdo jim ubližuje.
dost zajímavá kniha na to téma je třeba tohle
@miataD píše:
Ahoj holky, poslední dobou zkoumám metody výchovy a sice se mi líbí metoda výchovy bez fyzických trestů (plácnutí přes ruku, pohlavek, plácnutí přes zadek,…), ale obávám se, že rodina moje děti bude trestat jak se jim bude chtít. Jestli podobnou metodu používáte, jak jste vysvětlily někomu z rodiny, kdo má od mala zafixovaný, že jedna výchovná neškodí a když dítě neposlouchá příkazy tak seřezat? Ptám se hlavně proto, aby se jednou děti nebály nějakýho člena rodiny jen kvůli tomu, že jim dal přes zadek. Já se třeba bojím doteď že jednu chytnu a to je mi už nějakou dobu cet![]()
Nevím, co a proč chceš komu vysvětlovat - fyzicky trestat Tvoje děti snad nesmí nikdy a nikdo… a je úplně fuk, jaká výchovná metoda se tobě líbí nebo nelíbí.
Tak ono fyzické tresty si obvykle nikdo v rodině (krom vlastních rodičů) nedovolí.
Moje matka byla vždycky hrozná saň, ale na syna by si mi sáhnout nedovolila.
Takže jediný, s kým můžeš dobudoucna bojovat, je především partner/ manžel/ případně ještě jeho drahá, kdybyste se rozešli.
S tím třeba občas bojuju já - né, že by syn nikdy ode mě nedostal nějaký plácanec po zadečku, jako malej, ale v 99,5 % jedu domluvou.
Nicméně pan tatínek má občas pocit, že by pár facek vyřešilo víc, navíc notně podporováno jeho novou družkou
![]()
Příspěvek upraven 28.03.22 v 11:01
no to promin, taky u nas uz mirna na zadek priletela, ale teda zcela vyjimecne a kdyz, tak stejne jen slabe placnuti přes zadek. Ale aby nekdo z rodiny fyzicky trestal me deti, to by se stalo jednou!
Jak to udělat? Jednoduse, nepreju si fyzicke tresty, pokud porusite, dite vam vickrat nesverim, tecka.
@miataD píše:
Ahoj holky, poslední dobou zkoumám metody výchovy a sice se mi líbí metoda výchovy bez fyzických trestů (plácnutí přes ruku, pohlavek, plácnutí přes zadek,…), ale obávám se, že rodina moje děti bude trestat jak se jim bude chtít. Jestli podobnou metodu používáte, jak jste vysvětlily někomu z rodiny, kdo má od mala zafixovaný, že jedna výchovná neškodí a když dítě neposlouchá příkazy tak seřezat? Ptám se hlavně proto, aby se jednou děti nebály nějakýho člena rodiny jen kvůli tomu, že jim dal přes zadek. Já se třeba bojím doteď že jednu chytnu a to je mi už nějakou dobu cet![]()
Asi takhle, moji rodiče mě i bráchu bili, ale na vnuky by si to nedovolili, a ač je nikdy neplácli, kluci je nemají rádi, protože si s nimi nehrají. Druhá babička je jejich nejmilovanější, ta se pro ně klidně rozkrájí, miluje je nade vše, ale když u ní byli pár dní a byli rozjetí, že už to smrdělo průserem, tak oběma plácla přes zadek, kluci v tu chvíli pochopili, že už překročili čáru, uklidnili se a babičku pořád milují 🙂
Ale jinak prostě řekni, že tělesné tresty neuznáváte, vysvětlí jim, jak vypadá trest ve tvém podání a měli by to akceptovat, jsou to tvoje děti, ne jejich 🙂
@Ou Nejedná se o to, že bych to v sobě neměla vyřešený, nebo že se za děti nepostavím, bez toho by to nešlo. Spíš jsem ale měla na mysli situace, kdy budou děti hlídat nebo u toho zrovna nebudu. Jde mi o to, jestli se někomu povedlo vysvětlit člověku co považuje fyzickej trest za správnej, že u nás se tohle nedělá. Nerada bych kvůli tomu totiž omezovala kontakt s rodinou.
@Lama Lama Mam to v hlavně skoro stejně 😃. Proto si říkam, jak to vysvětlit rodině, aniž by se strhla hádka že to uslyší půl vsi 😂
@miataD píše:
@Ou Nejedná se o to, že bych to v sobě neměla vyřešený, nebo že se za děti nepostavím, bez toho by to nešlo. Spíš jsem ale měla na mysli situace, kdy budou děti hlídat nebo u toho zrovna nebudu. Jde mi o to, jestli se někomu povedlo vysvětlit člověku co považuje fyzickej trest za správnej, že u nás se tohle nedělá. Nerada bych kvůli tomu totiž omezovala kontakt s rodinou.
Ale na tom není třeba nic vysvětlovat. Pokud kommukoli řeknu, že fyzicky děti trestat nebudou, tak to bud bude respektovat nebo s dětmi bez mého dozoru nebudou.
@BohunkaP U nás v rodině běžně trestají i prarodiče, tak hledám způsoby jak jim vysvětlit že tohle u nás nebude. Nechci se kvůli tomu zas úplně rozhádat nebo nastavovat limity typu „Uděláš to a dítě s tebou už nebude samo ani minutu.“
@miataD píše:
@Lama Lama Mam to v hlavně skoro stejně 😃. Proto si říkam, jak to vysvětlit rodině, aniž by se strhla hádka že to uslyší půl vsi 😂
Vůbec bych se nehádala, nic nevysvětlovala. "Nepřeji si, abyste děti fyzicky trestali. " Není třeba to vysvětlovat, obhajovat, jen vyžadovat, aby to respektovali. Pokud to nedokáží respektovat, s dětmi prosstě bez mého přímého dohledu nebudou.
Já děti nebiju, nejsou to moje děti i když je vychovávám, přesto si nepřipadám oprávněná je fyzicky trestat.
Můj manžel cca jednou za rok ujede a když to fakt nevydrží, tak dítěti jednu flákne (facka). Ale stalo se to 3× co se známe a vždy to bylo za nějaký velký průšvih, posledně mu syn v pěti letech počmáral venku služební bílé auto červeným permanentním fixem. Prostě mu ujely nervy.
Nejsem proti facce nebo lehčímu výprasku přes zadek, sama na sobě vidím a cítím jak je těžké se v některých situacích ovládnout a to dítě nezbít ![]()
Jejich vlastní matka je mlátila jak žito, tam už bych řekla, že to hraničilo i s týráním a tímhle směrem jít nechceme.
Jednomu ze synů občas dá přes zadek spíš jeho děda, tam to necháváme být, je to mezi nimi, jsou spolu velmi často a mají svůj vztah a svůj svět. Takže je to jiné, než kdyby mu dala facku jeho teta, která k němu blízký vztah nemá, nebo kdokoli jiný z rodiny či cizí člověk. To by manžel zasáhl.
@miataD píše:
@BohunkaP U nás v rodině běžně trestají i prarodiče, tak hledám způsoby jak jim vysvětlit že tohle u nás nebude. Nechci se kvůli tomu zas úplně rozhádat nebo nastavovat limity typu „Uděláš to a dítě s tebou už nebude samo ani minutu.“
A co by ne? ![]()
@miataD píše:
Spíš jsem ale měla na mysli situace, kdy budou děti hlídat nebo u toho zrovna nebudu. Jde mi o to, jestli se někomu povedlo vysvětlit člověku co považuje fyzickej trest za správnej, že u nás se tohle nedělá. Nerada bych kvůli tomu totiž omezovala kontakt s rodinou.
Jestliže svoje dítě svěříš někomu na hlídání, tak by to měla být osoba, ke které máš plnou důvěru.
Nicméně jelikož dítě ještě ani nemáš, tak v tuto chvíli řešíš „nesmrtelnost chrousta“ - otázku hlídání dětí a výchovného přístupu k nim má smysl řešit teprve, až ta potřeba skutečně nastane.
A ne, evidentně to v sobě zpracované nemáš, jinak bys nad tímhle vůbec nedumala a už vůbec bys nevypustila z pusy větu „Já se třeba bojím doteď že jednu chytnu“… sebejistý a vyrovnaný dospělý člověk se opravdu nebojí, že od někoho jen tak jednu chytne.