Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, maminky.
Nečekala jsem, že výchova dítěte bude sranda, ale taky jsem nečekala, že to přestanu tak brzo zvládat v klidu. Jsem na syna (15 m) kolikrát strašně protivná… Většinou to začne v noci. Asi tak čtyřikrát do týdne se stává, že se v noci probudí a neusne. Pak nechce být v postýlce, chce k mamince, ale pořád se mi snaží hrabat do vlasů a škubat. Takže já uhýbám a uhýbám a takhle třeba dvě hodiny (i když poslední dobou se ta doba prodlužuje). Já jsem unavená, naštvaná, protože se mi ne vždycky podaří uhnout, a pak sakruju a hergotuju (naštěstí na něj ještě neřvu sprostá slova).
A jak jsem unavená, tak nezvládám nevztekat se ani přes den. Teď navíc začal kousat, hlavně když potřebuju něco dělat (třeba uvařit). A to pak taky sakruju a nadávám a už skoro křičím, ať toho nechá. Pochopitelně nic nepomáhá, ani když ho zkusím kousnout taky, tomu se akorát směje. Včera se do mě zahryznul vší silou a to jsem mu z otočky dala záhlavec. Patnáctiměsíčnímu dítěti! Pak jsem to obrečela, protože tohle jsem nechtěla, přestože on se tomu smál, já ho takhle vychovávat nechci. Ale fakt už jsem byla úplně vyšťavená…
Už nevím, jak to řešit, když nejsem unavená, zvládám to líp, ale to se mi s tím jeho ponocováním zrovna nedaří… ![]()
Tak pokud se dobře nevyspíš, tak je jasné, že budeš přes den podrážděná. Nech malýho v postýlce a vem si špunty do uší a vyspi se. To kousání asi bere jako hru, tak je potřeba mu dát jasně najevo, že tě to bolí a že se to nedělá, každopádně bych mu neoplácela stejnou mincí, to asi ještě není schopen pochopit.
Když jsi nevyspalá, jsi nerudná. To asi každej. Zkus udělat vše pro to, aby ses vyspala, zapoj chlapa, babičky. A pokud se směje, když ho plácneš, tak to nedělej, nebo to příště udělej pořádně. A ne po hlavě probůh, blbečka z něj snad mít nechceš ![]()
Knizka Maminko, nekric! Vrelo odporucam.
K teme maminkovskeho hnevu odporucam kate. travnicek (alebo tak nejak) na instagrame a psychologicku Vladku Bartakovu (ma spustu zadarmo clankov a podcastov a videi) o vychove.
Ze ta dieta nastve k prasknutiu je vcelku normalne, este podporene nevyspanim… Kusanie a bitie dietata je zial bezne tiez, aj ked nespravne.
K nocnemu spanku mam radu, s ktorou vacsina suhlasit nebude, ale ked dieta v noci nechce spat, hodku/dve sa s nim pohraj a potom sa vratte do postele. Syn (teraz 2 roky) mal take obdobie (asi 2 krat v trvani par tyzdnov). Dnes prespi celu noc a spankove problemy nema. Mne viac vyhovovalo polehavat na gauci a jednym okom kontrolovat hrajuce sa dieta, hoc aj o druhej rano, ako sa vztekat a bojovat s nim. Z pohladu biologie ma pravdu tvoje dieta, prespat celu noc nie je nieco, co bolo v minulosti bezne, ani na to nie sme ako zvieratka nastavene. Je to len spolocensky vyzadovane.
Ohladom kusania, proste si pyta pozornost. Sama vravis, ze to robi v case, ked nieco potrebujes robit. Aj nastvana mama je lepsia ako mama, co si nevsima. Moja rada je bud to nerobit, venovat sa dietatu, alebo ho do cinnosti co najviac zapojit. Ked bude „varit“ s tebou, nebude stihat hryzt.
@jaia00 píše:
Knizka Maminko, nekric! Vrelo odporucam.K teme maminkovskeho hnevu odporucam kate. travnicek (alebo tak nejak) na instagrame a psychologicku Vladku Bartakovu (ma spustu zadarmo clankov a podcastov a videi) o vychove.
Ze ta dieta nastve k prasknutiu je vcelku normalne, este podporene nevyspanim… Kusanie a bitie dietata je zial bezne tiez, aj ked nespravne.
K nocnemu spanku mam radu, s ktorou vacsina suhlasit nebude, ale ked dieta v noci nechce spat, hodku/dve sa s nim pohraj a potom sa vratte do postele. Syn (teraz 2 roky) mal take obdobie (asi 2 krat v trvani par tyzdnov). Dnes prespi celu noc a spankove problemy nema. Mne viac vyhovovalo polehavat na gauci a jednym okom kontrolovat hrajuce sa dieta, hoc aj o druhej rano, ako sa vztekat a bojovat s nim. Z pohladu biologie ma pravdu tvoje dieta, prespat celu noc nie je nieco, co bolo v minulosti bezne, ani na to nie sme ako zvieratka nastavene. Je to len spolocensky vyzadovane.
Ohladom kusania, proste si pyta pozornost. Sama vravis, ze to robi v case, ked nieco potrebujes robit. Aj nastvana mama je lepsia ako mama, co si nevsima. Moja rada je bud to nerobit, venovat sa dietatu, alebo ho do cinnosti co najviac zapojit. Ked bude „varit“ s tebou, nebude stihat hryzt.
Tedy promiň, ale hrát si s dítětem dvě hodiny po nocích, mi přijde značně vyšinutý… ![]()
@jaia00 definovat spánkovou potřebu, jako něco co je společensky vyžadované je dobrej vtip ![]()
Tento týden sme šli se sestrou a detma na procházku a její syn pořád zlobil v kočárku a ona z něho už byla na nervy a moje 5 letá dcera říká „Teta se asi špatně vyspala“ jsem myslela že se smíchy potrham.
Taky jsem nevrla když se nevyspim což je asi tak posledních 5 let ![]()
Je ještě malinkej, hlavně ho nebij po hlavě. Já kolikrát jen zařvu a pak je mě to šíleně líto (když je to z mé strany neoprávněně).
Ať o víkendu spí s tatínkem a ty ve vedlejší místnosti ať se dospis.
Ja te chapu, take jsem to tak mela, pak jsem se pridala na fb do skupiny dovychovat, a to mi dost pomohlo…ale jestli jsem nekdy na dceru protivna, tak je to prave v noci, kdy jsem rozespala a nedokazu se cilene ovladnout..pokud chce syn k tobe, ale pak si s tebou hraje neprimerenym zpusobem, zkus mu v klidu rict, ze te to boli, a kdyz nedokaze prestat, tak bude muset do postylky..ne jako trest, ale jako dusledek jeho chovani.. tim kousanim se snazi upoutat tvoji pozornost, zapoj ho do vareni, domacich praci, i kdyz to pak vse bude trvat dyl a bude to narocnejsi…pokud te kousne moc, musis mu ukazat, jak se citis a ze te fakt boli, nezadrzovat treba ani slzy…clovek si musi uvedomit, ze to male dite ti to nedela naschval, nechce te trapit a mucit..tem vecem nerozumi, zkousi, hraje si, neumi jeste komunikovat…
Podívej, vyžeň si z hlavy ten nesmysl, že na dítě nemůžeš zakřičet a musíš se jen usmívat. Pokud zlobí a dělá věci, co nesmí, tak je úplně normální ukázat naštvanou reakci. Dítě umí číst emoce velmi dobře. Když mě dítě zlobí, tak se prostě zlobím taky.
@TO_IT píše:
@jaia00 definovat spánkovou potřebu, jako něco co je společensky vyžadované je dobrej vtip
Ale ona má pravdu, ještě ve středověku lidí spali večer cca do půlnoci, pak na chvíli vstali (ty dvě hodiny zhruba), a pak šli zas spát až do rána.
Spát samozřejmě člověk potřebuje, ale spát pouze v noci na jeden zátah a přes den vůbec je skutečně spíš vynucené tím, jak funguje společnost, evolučně jsme nastavení trochu jinak.
Trpím nespavostí takže o spánku mám načteno kde co ![]()
@Liberalissima píše:
Ale ona má pravdu, ještě ve středověku lidí spali večer cca do půlnoci, pak na chvíli vstali (ty dvě hodiny zhruba), a pak šli zas spát až do rána.Spát samozřejmě člověk potřebuje, ale spát pouze v noci na jeden zátah a přes den vůbec je skutečně spíš vynucené tím, jak funguje společnost, evolučně jsme nastavení trochu jinak.
Trpím nespavostí takže o spánku mám načteno kde co
Já netvrdím, že se mýlí fakticky. Jen že vytvořit takovou definici je dobrej vtip.
Netuším, proč něco takového lidé dělali ve středověku, soudím že v dávnější minulosti to bude mít něco společného s ohrožením.
@Liberalissima píše:
Ale ona má pravdu, ještě ve středověku lidí spali večer cca do půlnoci, pak na chvíli vstali (ty dvě hodiny zhruba), a pak šli zas spát až do rána.Spát samozřejmě člověk potřebuje, ale spát pouze v noci na jeden zátah a přes den vůbec je skutečně spíš vynucené tím, jak funguje společnost, evolučně jsme nastavení trochu jinak.
Trpím nespavostí takže o spánku mám načteno kde co
To jsem tedy nikdy neslyšela…jako všichni lidé nebo některá řemesla? Stále nebo sezónně? Proč? A co dělali, když byla tma?
@unuděná Já jsem ho po hlavě bít nechtěla, proboha! Nikdy! Vůbec nevím, jak se to stalo…
@Ajrad1981 píše:
@unuděná Já jsem ho po hlavě bít nechtěla, proboha! Nikdy! Vůbec nevím, jak se to stalo…
Vždyť jsi psala „Včera se do mě zahryznul vší silou a to jsem mu z otočky dala záhlavec.“ Tak asi víš, jak se to stalo ![]()
@Fee-bee píše:
Tedy promiň, ale hrát si s dítětem dvě hodiny po nocích, mi přijde značně vyšinutý…
Jasne, to je v poriadku ![]()
Mne to fungovalo a vyhovovalo a ponukam to tu ako napad, lebo niekomu to moze pomoct tiez. Hlavne preto, ze som si to materstvo zo zaciatku straaasne komplikovala, lebo som chcela robit veci tak, „ako sa ma“. No a ukazalo sa, ze tie vysinute napady mi castokrat funguju lepsie ![]()