Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to úplně normální puberta. Mám syny 13 a 11 let. U toho 13 letého už začíná být pohoda a 11 letý začíná naopak prudit. Všechno je "no jo..za chvíli..proč to mám dělat já " apod. Odsekává, protivnej je, ale přejde to, vydrž ![]()
@jege píše:
Jo, máme doma stejný exemplář, a to se mu věnujeme oba!
@Anonymní píše:
Je to úplně normální puberta. Mám syny 13 a 11 let. U toho 13 letého už začíná být pohoda a 11 letý začíná naopak prudit. Všechno je "no jo..za chvíli..proč to mám dělat já " apod. Odsekává, protivnej je, ale přejde to, vydržTakova puberta fakt ve skutecnosti je? Uz fakt nedavam ty kazdodenni excesy s jeho odmlouvanim a vztekanim. Dnes uz fakt byl na pres hubu, ale jsem proti fyz. trestum. Pri cteni, kdy me odvetil a vstal, ze jde k otci a klidne pujde, tak sel zase zpatky. Kdyby byl otec co k cemu, nemam problem aby se postaral i on, ale vim ze by dopadl hodne spatne. Ani ted nejevi zajem, natoz ho mit kazdy den.
@Anonymní píše:
Hezky vecer maminky. Uz jsem napokraji psychickych sil. Mam syna 11let. Jeho chovani je neskutecne. Neustale odmlouva, co mu reknu at udela, tak me nekdy stylem odpalkuje, az mi je do breku, co si to dovoluje. Za toto chovani nastavim zakaz tel., funguje chvili a jede nanovo. Ma hezke znamky, uceni se musi vice venovat, opakovat, casto zapomina starsi latku a vzteka se u vseho. Pry jsem zlajeho otec jevi zajem jednou za cas a dnes se chtel zbalit a odejit k nemu. Je mi z toho strasne, jsem zoufala. Vim ze kdyby tam bydlel, tak by se s nim nikdo neucil, jak tomu byva, kdyz je tam jednou za cas na vikend, ukoly neudelane. Premyslim nad psychologem, uz to sama nezvladam se synem. Zazil jste nekdo takove chovani u 11kluka?
Ahoj, ja mam momentalne to same s dcerou. Nekdy je zlaticko, fakt hodna, mila, ale nedavno zacaly vykyvy a je z ni štěkna. Steka na me docela zhusta, taky byvam az v soku, co je schopna si dovolit. Drzkuje, neustale chce mit posledni slovo, i v momente, kdy vidi, ze uz penim a za chvili buchnu. Taky je mi kolikrat do breku, uz jsem si teda i pobulela. Dcera se pak teda omluvi a i breci, ze ji to je lito, ale deje se to opakovane tak jednou tydne. Noo ted pred chvili zrovinka..
Nevim, jak tohle preziju. A to ji je 10. Cekala bych to tak ve 14,13,ale ne v 10.
Mam jeste dospeleho syna, a ten si tohle chovani nikdy nedovolil. Takze netusim, co ti poradit, ale nejsi v tom sama.
Prevazala bych ho maslickou a poslala tatinkovi.
Ono by ho to rychle preslo.
@Anonymní píše:
Hezky vecer maminky. Uz jsem napokraji psychickych sil. Mam syna 11let. Jeho chovani je neskutecne. Neustale odmlouva, co mu reknu at udela, tak me nekdy stylem odpalkuje, az mi je do breku, co si to dovoluje. Za toto chovani nastavim zakaz tel., funguje chvili a jede nanovo. Ma hezke znamky, uceni se musi vice venovat, opakovat, casto zapomina starsi latku a vzteka se u vseho. Pry jsem zlajeho otec jevi zajem jednou za cas a dnes se chtel zbalit a odejit k nemu. Je mi z toho strasne, jsem zoufala. Vim ze kdyby tam bydlel, tak by se s nim nikdo neucil, jak tomu byva, kdyz je tam jednou za cas na vikend, ukoly neudelane. Premyslim nad psychologem, uz to sama nezvladam se synem. Zazil jste nekdo takove chovani u 11kluka?
Mám doma takový exemplář taky a druhý je mu v patách. Vítek má ještě výkyvy nálad, někdy je to nejbáječnější kluk pod slunce, ale většinouje naštvaný, otrávený jak indiánský šíp…vítej puberto.
Možná by pomohlo se otcem domluvit na střídavé péči.
Zábava s tátou jednou za čas je zkreslené vidění toho jak by to u otce bylo a že tam jsou také povinnosti.
Obecně je to častý problém puberty. Není to nic neobvyklého…jen matky co jsou na děti samy to mají těžké.
Potřebuje mužský vzor. Ideálně aby otec začal fungovat.
A máte se rádi? Nějak mi v tvém popisu chybí nějaká láska. Přijde mi, ze ho vzdelavas, vychovavas a tak trochu cvicíš. To je jasné, ze starou látku ve skole zapomene- to snad skoro každý. Já děti nikdy netrestala zákazy. Nějak se vychovaly samy (25 a 17 - takže se už dá výchova hodnotit). Mají mě radi a vzdycky věděli, když mě nějak zklamaly, když jsem byla smutná a tak. Nikdy to na sobě nedavali znát, ale poznali to.
Jsou proste těžký roky - a to je prave kolem těch 11-12-13. Mě to přijde horší než puberta. Proste jim člověk musí dávat lásku a velké množství svobody. A byt strasne tolerantní. A bavit se s nimi o svých pocitech (ale jen tak základně - moc se v tom nebabrat). A jednou, za par let se ti nakonec také otevřou a začnou te brát jako normálního člověka. Ne jako někoho z Marsu.
@Tuhy_LU píše:
A máte se rádi? Nějak mi v tvém popisu chybí nějaká láska. Přijde mi, ze ho vzdelavas, vychovavas a tak trochu cvicíš. To je jasné, ze starou látku ve skole zapomene- to snad skoro každý. Já děti nikdy netrestala zákazy. Nějak se vychovaly samy (25 a 17 - takže se už dá výchova hodnotit). Mají mě radi a vzdycky věděli, když mě nějak zklamaly, když jsem byla smutná a tak. Nikdy to na sobě nedavali znát, ale poznali to.
Jsou proste těžký roky - a to je prave kolem těch 11-12-13. Mě to přijde horší než puberta. Proste jim člověk musí dávat lásku a velké množství svobody. A byt strasne tolerantní. A bavit se s nimi o svých pocitech (ale jen tak základně - moc se v tom nebabrat). A jednou, za par let se ti nakonec také otevřou a začnou te brát jako normálního člověka. Ne jako někoho z Marsu.
Ano mame, davame si lasku najevo slovy i ciny, ale jeho chovani je prilis. Nevim tedy jak jsi to mela ty detmi, ale u me je uz za hranici vseho a prece nelze zustat bez trestu, jezis to by dopadlo ![]()
Zkusim trochu slevit a uvidim vysledky. Je to na chocholouska s takovym pubertalnim exemplarem vychazet. U vseho se vzteka, odmlouva a vyslovi nekdy takove veci, ze mi je do breku a ten ton jeho. Strasne ![]()
Me uplne vytaci tohle ospravedlnovani typu: no jo puberta. Je mi 34, takze svou pubertu mam v pameti a nikdy bych si tohle k rodicum nedovolila. Kazde dite je jine, nekteremu se neco zakaze a pak tika jak hodinky, jine potrebuje vice pozornosti, zajit s nim vem, povenovat se. Mam holku-13.let a sem tam prestreli a nikdy bych ji neobhajovala, ze je v puberte.
@Terodaktil píše:
Me uplne vytaci tohle ospravedlnovani typu: no jo puberta. Je mi 34, takze svou pubertu mam v pameti a nikdy bych si tohle k rodicum nedovolila. Kazde dite je jine, nekteremu se neco zakaze a pak tika jak hodinky, jine potrebuje vice pozornosti, zajit s nim vem, povenovat se. Mam holku-13.let a sem tam prestreli a nikdy bych ji neobhajovala, ze je v puberte.
Vsak oni za tu pubertu nemuzou, ta je prirozena. ![]()
Říká se, že puberta je odraz výchovy dítěte do 6 let. Pak se ukáže, zda jsme to dělali dobře.
Problém je v rodičoch, my sme 3 bratia a všetci sme mali pubertu ale nikdy sme neodvrávali. A ak áno, otec nás zmlátil s opaskom a nedostali sme následujúci deň jedlo. Tvrdá ruka otca je základ. Slobodné mamky to maju ťažké, zo synov vyrastú vačšinou problémovi chlapi. Ďakujem otcovi sa prísnú výchovu a pravidlá, ktore ma pripravili na život. Všetci 3 bratia sme vyštudovali s červenym diplomom a úspešne podnikáme - právo, medicina a ekonomia
Hezky vecer maminky. Uz jsem napokraji psychickych sil. Mam syna 11let. Jeho chovani je neskutecne. Neustale odmlouva, co mu reknu at udela, tak me nekdy stylem odpalkuje, az mi je do breku, co si to dovoluje. Za toto chovani nastavim zakaz tel., funguje chvili a jede nanovo. Ma hezke znamky, uceni se musi vice venovat, opakovat, casto zapomina starsi latku a vzteka se u vseho. Pry jsem zla
jeho otec jevi zajem jednou za cas a dnes se chtel zbalit a odejit k nemu. Je mi z toho strasne, jsem zoufala. Vim ze kdyby tam bydlel, tak by se s nim nikdo neucil, jak tomu byva, kdyz je tam jednou za cas na vikend, ukoly neudelane. Premyslim nad psychologem, uz to sama nezvladam se synem. Zazil jste nekdo takove chovani u 11kluka?