Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mag píše:
A ty víš něco o polskem občanství? Já třeba ne, ale v evropě je to všude podobně, tak tipuji, že bude mít i polské.
Pokud se nemýlím, na SK přijali před pár lety zákon, že kdo si zažádá o jiné občanství, automaticky ztrácí to slovenské. Dvojí občanství už na SK nevedou (nevím, jestli to nebylo kvůli maďarské menšině). Prostě teď může mít už jenom to slovenské. Takže rodiče si asi budou muset vybrat, jestli polské nebo slovenské
alyses píše:
Občanství i národnost po matce/slovenská/.Jenom místo narození bude ČR
Mišela1 píše:Že by neposvrněné početí?
Občanství slovenské a národnost taky jelikož je maminka Slovenka.
@nepr. kvetinka56 píše:
Pokud se nemýlím, na SK přijali před pár lety zákon, že kdo si zažádá o jiné občanství, automaticky ztrácí to slovenské. Dvojí občanství už na SK nevedou (nevím, jestli to nebylo kvůli maďarské menšině). Prostě teď může mít už jenom to slovenské. Takže rodiče si asi budou muset vybrat, jestli polské nebo slovenské
Pokud si někdo zazada, ne pokud mu vznikne narozením.
@nepr. kvetinka56 píše:
Není to pravda, synové tedy zatím ten starší má české a slovenské občanství. To co píšeš platí v Čechách. Jsem Slovenka a kdybych chtěla české občanství tak slovenské ztratím. Snad v lednu 2014 konečně schválí zákon kde bude možné mít obě:-).
toooja píše: … Narodnost pochopitelne ze podle narodnosti rodicu, nechapu, jak nekdo muze rict jinak.Kdyz jsou oba japonci, dite nemuze byt cechem, kdyz se narodi zde, ze?
Národnost se opravdu volí, můžeš se klidně cítit třeba číňankou a napsat si čínskou národnost.
@Mišela1 píše:
Není to pravda, synové tedy zatím ten starší má české a slovenské občanství. To co píšeš platí v Čechách. Jsem Slovenka a kdybych chtěla české občanství tak slovenské ztratím. Snad v lednu 2014 konečně schválí zákon kde bude možné mít obě:-).
Ani v čechách to neplatí, pokud jsi získala to slovenské i české narozením a naopak v obou zemích platí, že pozadas-li že své vůle o jiné, tak to původní ztrácíš ( neplatí u získání ho svatbou).
Obcanstvi se prebira po rodicich, takze bude mit dvoji, po otci i matce.
Narodnost si kazdy voli sam
Od ledna bude platit nový zákon, bude možné požádat o jiné občanství a neztratit přitom české.
@jankee píše:
Od ledna bude platit nový zákon, bude možné požádat o jiné občanství a neztratit přitom české.
@jankee píše:
@Mišela1 To platí pro ČR, jak to je na Slovensku, to nevím…
to mi je jasné a jelikož tady žiji skoro 20 let, bude to jednodušší když budu mít i české občanství co se týče úřadů a pod.
Slováci nemohou mít 2 a více občanství,
tedy když se dítě narodí dostane občanství o které si požádáte tedy buď slovenské či polské, o české může zažádat časem, nevím v kolika letech mu ho mohou uznat ale když se tu narodil, bude mluvit a rozumět česky tak jen doloží a složí jazykové zkoušky a může mít české občanství.
Já jsem Češka, přítel Francouz a má i Švýcarské občanství, pro naši dceru tedy budem po narození mít klasicky francouzské občanství, narodí se ve FR a otec je FR, já budu žádat o České občanství (je to možné teprve od 1. 2014 zaplať pánbůh) a přítel navíc bude ještě žádat Švýcarské občanství.
pokud tu žiješ 20 let a chceš aby dítě mělo české občanství, požádej o něj první ty a pak ho bude mít automaticky po tobě. Pokud se ale nezmění zákony přijdeš o své slovenské občanství… není ale zase v budoucnu o něj požádat a možná do té doby i na slovensku bude možné mít více občanství tak si k českému pak přidáš své původní slovenské a jelikož jsi slovenka bude to velmi snadné jak pro tebe tak i pro dítko.
@LaraNat České občanství získává dítě, pokud je alespoň jeden z rodičů český občan.