Jaké bude mít dítě občanství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35766
12.11.18 12:33

oboje, ale musíte si o to požádat. Předpokládám, že rodit budeš v čechách, takže nejdřív jen české.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2155
12.11.18 12:34

@Klaruse_sim Bude mít oboje občanství, ale potřebujte vyřídit oba rodné listy, tj. český i americký, a US i pas, pokud tam někdy pojedete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
12.11.18 12:59
@Klaruse_sim píše:
Dobry den, taky bych se chtela zeptat, mozna mimo tema, ale cekam miminko s pritelem americanem, a nevim kde zjistit, jake bude mit moje miminko obcanstvi. Zda jen ceske nebo dualni ceske/americke. Popripade, jestli nevite, co pro to udelat. Dekuji za odpovei :)

Nic nebrání tomu, aby dítě mělo dvojí občanství. Po Tobě bude určitě mít to české, a to bez ohledu na to, kde se narodí. Za jakých okolností získá i americké a co je pro to třeba udělat, musí zjistit Tvůj partner. To se řídí americkými zákony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
12.11.18 13:06

Pokud se narodí v Americe, bude mít automaticky americké po partnerovi. O české budete muset zažádat. Pokud v ČR, dostane automaticky tvoje české a o americké budete muset požádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
12.11.18 13:09

@Jeremi není to pravda pokud se narodí v Americe, dostane občanství po otci a o české musí žádat. Můj syn dost německé občanství po otci a české jsme vyřizovali později. Pokud samozřejmě před porodem jsou manželé a nebo mají podepsané potřebné dokumenty k přiznání otcovství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
12.11.18 13:21
@Aduš8 píše:
@Jeremi není to pravda pokud se narodí v Americe, dostane občanství po otci a o české musí žádat. Můj syn dost německé občanství po otci a české jsme vyřizovali později. Pokud samozřejmě před porodem jsou manželé a nebo mají podepsané potřebné dokumenty k přiznání otcovství.

Pochopitelně to JE pravda. Cituji ze strának Ministerstva vnitra:
O nabytí státního občanství České republiky není třeba nijak žádat, dítě jej nabývá automaticky ze zákona již narozením. Jedná se pouze vydání dokladů, kterými se české státní občanství prokazuje, např. cestovní pas, občanský průkaz, v případě dítěte narozeného v zahraničí také o vydání českého rodného listu. Skutečnost, že uvedené doklady nejsou vydány, nic nemění na tom, že dítě má české státní občanství (za splnění výše uvedených podmínek), pouze o tom nedisponuje žádnými doklady.
Takže i pokud se dítě tazatelky narodí v USA, získá české občanství automaticky narozením, nemusí o něj žádat. Řeší se jen administrativní záležitosti, vydání českého rodného listu a dalších dokladů. Totéž se ostatně týkalo i Tvého syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.11.18 14:02

Dekuju

Nevim, jak odepsat vsem prispevkum, kazdopadne moc dekuju za informace :) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
12.11.18 16:05

@Jeremi no, pro laika je citace zákonu úplně k ničemu. Když ty potřebné doklady neodevzdám, tak se vlastně v ČR nikdo nedozví, že jsem někde ve světě porodila. Takže ano, sice je nabyto automaticky po rodičích, ale dokud k němu nemá žádný doklad, je mu k ničemu. A pokud se narodí v rodné zemi otce, musí nejprve s jeho občanstvím a rodným listem daného státu zažádat o rodný list a Osvědčení o státním občanství zde v ČR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
12.11.18 21:58
@Aduš8 píše:
@Jeremi no, pro laika je citace zákonu úplně k ničemu. Když ty potřebné doklady neodevzdám, tak se vlastně v ČR nikdo nedozví, že jsem někde ve světě porodila. Takže ano, sice je nabyto automaticky po rodičích, ale dokud k němu nemá žádný doklad, je mu k ničemu. A pokud se narodí v rodné zemi otce, musí nejprve s jeho občanstvím a rodným listem daného státu zažádat o rodný list a Osvědčení o státním občanství zde v ČR.

To NENÍ citace zákona. To je normální informační text.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
12.1.19 09:55
@steffanija píše:
Ahoj holky muze mi nekdo poradit ja sem Slovenska muj Manzel polak, budu rodit tady v Cesku jake bude mit pak dite obcanstvi, diky za odpoved…

Nevím, jak je to v tom případě, ale myslím si, že může mít i dvojí občanství, protože české právo to umožňuje. Ty jsi slovenka, tak si to budeš muset dohledat ve slovenských zákonech, ale myslím že slovenské právo to umožňuje také.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí