Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mag
o české vsi ale snad můžeš i zažádat jako mnozí vietnamci, po určitých odžitých letech v ČR a složení jazykové zkoušky mohou mít také české občanství…
@LaraNat píše:
@mag
o české vsi ale snad můžeš i zažádat jako mnozí vietnamci, po určitých odžitých letech v ČR a složení jazykové zkoušky mohou mít také české občanství…
Jo, to samozřejmě, nějak jsem neřešila na co reaguješ, ale zarazilo mě, že píšeš, že budeš pro dítě žádat české ob., že to od ledna půjde, ale to šlo vždycky.
@LaraNat I Slováci mohou mít 2 občanství, pokud je mají po rodičích. Například já jsem Češka, manžel Slovák a naše děti mají české i slovenské občanství.
@mag píše:
Jo, to samozřejmě, nějak jsem neřešila na co reaguješ, ale zarazilo mě, že píšeš, že budeš pro dítě žádat české ob., že to od ledna půjde, ale to šlo vždycky.
Přesně, mám 2 děti v Belgii narozené 2010 a 2012 a děti mají automaticky i české občanství. Získání českého rodného listu byla jen formalita, kterou mi vyřídil konzulát.
Od ledna půjde to, že i Češi, kteří získali jiné občanství jinak než narozením nebo sňatkem, tím nepřijdou o občanství české.
tak to jsem špatně pochopila mě tvrdili že slováci to mají už nějakou dobu striktně jen jedno občanství… v tom případě ale stejně nebude mít občanství české ale jen slovenské a polské.
@mag píše:
špatně jsem se vyjádřila, od ledna 2014 je možné požádat o občanství jiného státu a zůstane i české, pro dítko budu samozřejmě žádat také jen přes ambasádu, když jsem češka ![]()
Občanství budou ( mohou být) 2, národnost po matce.
Neumím si představit ze by bylo občanství podle toho kde se miminko narodí, nevím jak by se to řešilo např. v mezinárodních vodách
to jen pro pobavení
Jinak národnost se změnit dá jakkoliv, nás se ptali např na matrice jestli chceme před svatbou měnit národnost ![]()
@Misulka33 rada zemi to tak ma. Nejen USA, ale treba i Spanelsko, Portugalsko, mívala i Francie, možna jeste ma
Dítě narozené českému rodiči je automaticky (i) Cech
Jak to maji Slováci a Poláci netuším. Nema smysl spekulovat podle CR, rychla návštěva googlu to vyřeší. Stránky jejich MZV to jistě uvádí.
@Lucake v evropě už žádny ze států pravidlo „ius soli“ nepoužívá.. platí „ius sanguinis“
@simonka07 tak Španělsko rozhodne ano
a to dokonce pokud se narodí nelegálně se zdržujicim cizincum ale v tomto případe az po roce života.
Ja jsem slovenka vdana za cecha a nam úoisteneclou karticku dali jen na rok kvuli tomu ze mam z matriky ze
bh
Nájde sa tu Slovenka, ktorá ma prechodný pobyt na uzemí CR, čaká miminko s priatolom, ktorý je Čech? Co je všetko potrebné na vybavenie?
Dobry den, taky bych se chtela zeptat, mozna mimo tema, ale cekam miminko s pritelem americanem, a nevim kde zjistit, jake bude mit moje miminko obcanstvi. Zda jen ceske nebo dualni ceske/americke. Popripade, jestli nevite, co pro to udelat. Dekuji za odpovei ![]()
@Klaruse_sim píše:
Dobry den, taky bych se chtela zeptat, mozna mimo tema, ale cekam miminko s pritelem americanem, a nevim kde zjistit, jake bude mit moje miminko obcanstvi. Zda jen ceske nebo dualni ceske/americke. Popripade, jestli nevite, co pro to udelat. Dekuji za odpovei