Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@janeee2 píše:
Známí žijí v Anglii a půl rodiny mají v ČR, takže řešili to samé. Mají dvě holčičky - Sonja (v ČR jí říkají normálně Soňa, Sonička) a Melanii (v ČR Melinka, Mel, Melánie). Myslím, že to je docela dobrá volba pro obě strany.
Na Rodinu občas chodí jedna Češka žijící v Anglii a ta dala dceři jméno Eliška Imogen (narodila se v Anglii a zapsaly ji i s tím háčkem) - jejímu anglickému manželovi se líbíla právě Eliška a jí zase Imogen
@webparazit Jestli můžu taky dát pár návrhů, tak bych se ráda připojila. Mě osobně se líbí spousta cizích jmén a vždycky jsem snila o tom, že se jednou moje děti budou jmenovat exoticky, ale s postupem času jsem teda od tohodle upustila, přece jen žijeme v ČR, tak by to bylo, takové moc přehnané. Já sama jsem Alexandra a moc spokojená nejsem. Teda jméno je to krásné a vzhledem k vašemu bydlení v cizině by byla nejspíš oslovována Alex, bohužel mě od mala říkají „Saša“, což je otřesné, takhle zkazit jméno ![]()
Každopádně za mě jména třeba:
H: Dylan, Jennifer (Jenny - když už máte Jessi
), Angelika (Angi), Nora, Nataly, Anabel, Molly, Grace…
CH: Aaron, Matthew, Alex, William, Mark, Robbie, Fabio..
Je toho fakt moc ![]()
Jinak my taky plánujeme miminko a pro holčičku máme vybráno Valentýna/Valentina - taky to není zrovna typicky české jméno, tak by se v druhé verzi hodilo i vám ![]()
Ahojte, ja mam v nejuzsim vyberu pro holcicku Vilhelmiina, Aino (v kombinaci jeste s necim, mozna Johanna?) anebo Pihla Matylda
Se jmenama pro kluky je to mnohem horsi, nelibi se mi snad nic. Mozna tak Eemeli nebo Aleksanteri. Prijmeni je cizi. Rada bych, aby alespon to „hlavni“ z danych jmen bylo vyslovitelne a pouzitelne i pro pribuzne v CR.
@Leppäkerttu No
tak to jsou fakt drsné jména (ne ve špastném slova smyslu)… na až tak exotické jména jsem nikdy nemyslila.. Jak už jsem tady psala, líbí se mi takové ty „typické cizí“ jako Grace, Julie(džuly), Jennifer, Jessica, Charlotta (charlie), Anabell, Angelika, Tiffany, Scarllet, Mellisa, Debora, Alyson, Dylan,… chlapecké třeba Alex, Rafael, Robbie, Fabio, Chavier, Enrique, Artur, Dimitrij… Jmén je spousta, jen vybrat to pravé
Jak by jste jí říkala? třeba Vilhelmiina?
@Beinhauerová94 Vilu nebo Miina
zatim planuju jen teoreticky, o mimco Se teprve snazime. Ale pritel je cizinec, bydlime v zahranici a pripadne deti by tu i vyrustaly, Tak bych rada neco mezinarodniho (neco, co je jak tu Tak v CR, jako takove to „hlavni“ jmeno, treba ta Johanna) a k tomu dalsi jmena uz mistni, trebas tu Aino.
@Leppäkerttu píše:
@Beinhauerová94 Vilu nebo Miinazatim planuju jen teoreticky, o mimco Se teprve snazime. Ale pritel je cizinec, bydlime v zahranici a pripadne deti by tu i vyrustaly, Tak bych rada neco mezinarodniho (neco, co je jak tu Tak v CR, jako takove to „hlavni“ jmeno, treba ta Johanna) a k tomu dalsi jmena uz mistni, trebas tu Aino.
Mě by se líbilo pro holčičku Samuela, nebo Maryane, obě jsou dobře vyslovitelná. Jinak ta vaše Vilhelmiina mi přijde jedině trochu příliš dlouhé, ale je to pěkné, já zase chtěla Evelinu (Línu
), ale neměla jsem odvahu. Nebo ještě Kaila, Izabela, Ivy
.
@Leppäkerttu Já nevím, mě to příjde moc cizí už… zase na druhou stranu vy musíte vědět, jestli tíhnete spíše k životu v cizině nebo tady, tak je třeba vybírat i podle toho ![]()
@Beinhauerová94 cizi to je, ano. protoze kdyz je otec cizinec, deti vyrustaji mimo CR a maji dvoji obcanstvi, tak by nebylo zrovna fajn dat jim jmeno, co tu nikdo nevyslovi, treba jako Frantisek nebo Rehor ![]()
@Lemona To se mě taky líbí
Anabel bych chtěla já… ale spíš mi to každý vymlouvá tady…
@Leppäkerttu To jo, ale myslela jsem spíš, že je to takové… no moc cizí.. nebo moc… neobvyklé možná spíš… všichni tady nebo aspoň já jsem zvyklá na takové ty typické cizí jako Jessica nebo Matthew… víte jak to myslím… pokud bude mít dvojí občanství, tak by to chtělo něco sem i do ciziny… podle toho asi taky vybíráte, že ![]()
@Beinhauerová94 jj to souhlasim, ze nektere jsou neobvykle, holt vetsinou si lide pod pojmem cizi jmeno predstavi spis neco z anglicky mluvicich zemi.
Ale pokud se tedy nejake to mimco brzo zadari, tak bude mit minimalne dve, mozna i tri krestni jmena (tradicne se tu dava vice krestnich jmen a mne se to docela libi). Takze jedno (to hlavni) bude srozumitelne/pouzitelne i v CR, ale na tech dalsich se vyradim
![]()
Jinak krome Johanny se mi z tech pouzitelnych pro obe zeme libi i ta jiz tu zminena Isabella, Eveliina anebo taky Anna, pro kluka treba zrovna Aleksanteri nebo Aleksi, takze pribuzni v CR to urcite rozdychaji ![]()
Pravda ale je, ze jsem jinak docela konzerva a mit deti v CR s Cechem, tak rozhodne zadne Jessicy ani Nathany nebo Keviny k ceskemu prijmeni davat nebudu, spis bych uvazovala prave nad tou Annou, Sarou atd.
@Leppäkerttu Tak mě se líbí ty i ty… spíš bych právě chtěla nějaké cizí, jako asi ne nic přehnaného, ale zase nechci nic obyčejného co má každá druhá maminka… Přátelům se teď v Říjnu narodil Fabián, což se mi líbí… a takhle… Mě hodně oslovila Anabell.. a kluka bychom chtěli Kryštofa - těch je teda taky dost, ale líbí se nám to. Ale než se zadaří, tak to beztak ještě změníme třikrát
![]()
Hodně se mi líbí Alex, i tím, jak je jednoduché. Našla jsem ho tady (americká jména) - jsou tam i další tipy, třeba Daniel, Liza, Ellie…