Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dceru od 5.týdne diagnóza ABKM. Dáváme nutrilon digestive alergy už osm měsíců. Mate vypozorované “další vadící” potraviny? Třeba jestli vadí jablko, nebo jiné ovoce, nebo která zelenina, případně cokoli jineho? Jen chci vědět, na co se mám připravit. Dceři je 9 měsíců a cca před třemi týdny se oprudila, švagrová mi přivedla na myšlenku, že by jí mohlo začít vadit jablko (měsíc ho jedla a najednou, že by vadilo?🤷🏻♀️). Kdyby to byla jen vyrážka, tak zkouším, ale opruzenin se bojím, jak čert kříže, po tom čím jsem si s dcerou přišla v sestinedelí. Tak jsem chtěla případné rady, tipy. Dekuju.
Příspěvek upraven 24.01.22 v 21:26
Já při této dietě nesměla ještě citrusy, ořechy, jahody a vejce.
@Ifka81 zkus prostě na týden vysadit a pak vrátit a uvidíš. Ono je to dost metoda pokus omyl.. můj nejstarší nemohl ani stopové množství mléka a čehokoliv z mléka, musela jsem doma dělat téměř všechno ![]()
@martina.se píše:
@Ifka81 zkus prostě na týden vysadit a pak vrátit a uvidíš. Ono je to dost metoda pokus omyl.. můj nejstarší nemohl ani stopové množství mléka a čehokoliv z mléka, musela jsem doma dělat téměř všechno
Zatím nemáme problémy, jen jsem chtěla znát zkušenosti ostatních.
@Micilin píše:
Já při této dietě nesměla ještě citrusy, ořechy, jahody a vejce.
Díky za info. A dělalo ti to kopřivku nekde po těle nebo jakou reakci?
ABKM je reakce na bílkovinu kravského mléka, k tomu můžeš mít úplně cokoliv
mne dělají problém ještě kvasnice, jeden známý nemůže v období jarních pylu některé druhy ovoce a zeleniny, kamarádce zase vadi krom mléka i vejce…
U nás vadí soja. U prostředního dítěte se z ABKM v kojeneckém věku stala alergie na ořechy. Projevuje se nejprve osypáním kolem pusy a pak ekzémem.
@Ifka81 píše:
Díky za info. A dělalo ti to kopřivku nekde po těle nebo jakou reakci?
Já jsem měla tuto dietu při ABKM dítěte, když jsem ho kojila. Měl hlen a krev ve stolici. Po roce z toho vyrostl ![]()
@epsice píše:
Naší malé vadí sója a má abkm
Jo a sóju mi také zakázali, pravda.
Děkuji moc za Vaše příspěvky. Tak uvidíme, snad to bude jednodušší než se zdá 🙏 😊.
Jestli jsi na facebooku koukni do skupinky :Alergie/intolerance na laktózu, kravskou bílkovinu (ABKM), lepek (celiakie). Spoustu rad, tipu.
@Veru1987 píše:
Jestli jsi na facebooku koukni do skupinky :Alergie/intolerance na laktózu, kravskou bílkovinu (ABKM), lepek (celiakie). Spoustu rad, tipu.
Dekuju moc 👍
. Kouknu.