Jaké hlídání pro dvouleťáka?

Anonymní
16.9.13 14:42

jaké hlídání pro dvouleťáka?

Zdravím.

Mohu se zeptat, co byste vyžadovaly u školičky, kam byste dávaly dvouleté dítě. Jde mi o to, že se rozhoduji mezi soukromou mateřskou školkou, kde děti mají stanovený program a mezi zařízením, kde si děti hrají, chodí na hřiště, čtou jim pohádky, apod., ale upřednostňuje se tam hraní uvnitř nebo venku před řízenou činností.

Osobně mám pocit, že dvouleté dítě má na řízenou aktivitu čas a lepší pro něj je si celý den hrát, ale nevím, jestli za své peníze nechtít něco víc než jen hlídání. Nějak se to ve mě pere.

Prosím o zachování anonymity, v soukromé školce, kam dítě chodí, nemusí vědět, že přemýšlím o změně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
16.9.13 14:45

Malý budou dva za měsíc a nedovedu si představit, že by měla stanovený program. Nebo řízené aktivity - možná tak max. dvacet minut u modelíny. Já bych teda raději aby lítala venku nebo si stavěla kostky, pak si vzala panenku, pak se šla houpat atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30310
16.9.13 14:46

U dvouletého bych upřednostňovala to hraní a čtení pohádek. Povinností s řízené činnosti si ještě užije až až.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
16.9.13 14:48

Já si sice taky myslím, že na řízenou aktivitu mají čas, ale na druhou stranu, jak dlouho si vydrží 2 leté dítě „hrát“? Asi to má každý jinak, ale syn (21m) si opravdu hraje tak max. 30 min - v cizím prostředí kde jsou nové hračky atd.. Potom chodí od ničeho k ničemu a pak mě začne postrádat a pláče atd. Takže já zas oceňuji, že v naší „školičce“ ty děti vezmou, posadí ke stolečku, dají jim barvy a malují s nima. Koho to nebaví se za chvíli zase zvedne a jde si hrát, pak jdou tancovat apod. Myslím že není reálné aby si jen tak hráli několik hodin :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
16.9.13 14:49

A já jsem zase ráda, že můj dvouleťák má ve školce režim a činnosti, které já mu doma nikdy takto nevymyslím a nepřipravím. Samozřejmě, že ty činnosti a jejich délka, jsou uzpůsobené věku dětí a když se dítě zrovna nechce zapojit, tak ho nikdo nenutí a jde si hrát s jinou skupinkou třeba i starších dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.13 14:52
@marmelada78 píše:
Já si sice taky myslím, že na řízenou aktivitu mají čas, ale na druhou stranu, jak dlouho si vydrží 2 leté dítě „hrát“? Asi to má každý jinak, ale syn (21m) si opravdu hraje tak max. 30 min - v cizím prostředí kde jsou nové hračky atd.. Potom chodí od ničeho k ničemu a pak mě začne postrádat a pláče atd. Takže já zas oceňuji, že v naší „školičce“ ty děti vezmou, posadí ke stolečku, dají jim barvy a malují s nima. Koho to nebaví se za chvíli zase zvedne a jde si hrát, pak jdou tancovat apod. Myslím že není reálné aby si jen tak hráli několik hodin :think:

To ano, oni jim tam nabídnou nějakou činnost, když vidí, že to dítě neví coby, ale když si hraje, tak ho neruší tím, že teď si sedneme a budeme malovat. Výsledně to vypadá tak, že některé děti si třeba kreslí na tabuli, některé si hrají s panenkami a jedno sedí u stolečku a modeluje. Mají max. 5 dětí a je tam s nimi 1 - 2 učitelka/zdravotní sestra.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.9.13 14:53

Ještě doplním, že jde o čerstvého 2leťáka, ne třeba o za 2 měsíce 3leťáka.

• Citovat
  • Upravit
583
16.9.13 15:01

Nejlepší ke kombinace :-). Jak hraní a volný prostor, tak určité vzdělávání a nové dovednosti. Záleží na tom, zda by tam dítě chodilo na každý den, nebo občas. Jestli každý den, uvítala bych i nějaké to učení nových věcí a řízení.
P. S. My nakonec máme paní na hlídání (jen dva dny v týdnu), věnuje se mu individuálně a hodně ho naučila. Teď jde do školky, tak uvidíme ten rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3148
16.9.13 15:02

Já bych školku, kde si jen hrají nechtěla. Ty děti si spolu ještě neumí hrát. Byla bych radši za řízenou výuku přiměřenou věku. Hrát si můžeme doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
16.9.13 15:09

Pracuji v Miniškolce, kde máme děti od 18 měsíců do cca 3 let, takže ty nejmenší než nastoupí do školky a kdyby si měli jen hrát, tak se jednak nudí a jednak i takhle malé dítě se dá rozvíjet, učit, pouze to chce kvalifikované a dobré vedení, které umí program přizpůsobit právě takto malým dětem. Máme jen dopoledne, jen o prázdninách je delší program. Děti mají vždy cca 15-20 minut řízenou činnost (delší nemá smysl) a potom stejnou dobu na hraní, povídání a podobně, to je ideální rozložení, aby si jak pohráli, tak se něco naučili a rozvíjeli a byli po celou dobu zabavené. Řízená činnost je cvičení nebo tancování, zpívání, malování a nějaká kolektivní hra (v tomto věku kolo mlýnský, pásla ovečky a pod). Mezitím mají volnou hru a nebo jdeme na zahrádku. Pouze hlídání bych nechtěla, když jsem dělala chůvu, taky jsem se dětem aktivně věnovala a vhodný program jde vymyslet i pro půlroční mimčo. Hledala bych tedy soukromou školku, kde jsou zaměřeni na takto malé děti (aby jste neměli stejný program jako ty čtyřleté a pětileté). Hlídací centra, kde děti nijak nerozvíjí jsou tak maximálně na pár hodin když potřebujete nakoupit a většinou tam něpracují ani nějak moc kvalifikovaní lidé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
16.9.13 15:59

Ani jedno by pro mě nebylo rozhodující faktor. Hlavní by byla osobnost učitelky. I řízený program může být pro dvouleťáka fajn, když je zajímavý a učitelka ho dokáže měnit podle aktuání situace a zájmu dětí.
Taky záleží na povaze dítěte - moje dvouleťačka řízenou činnost nedává, zdrhá, doma si běhá od jedné věci k druhé, u ničeha nevydrží, zato si zábavu zajistí sama, bez mé invence. Starší ve dvou letech vyžadoval pořádně nějakou náplň, aktivity, řízenou činnost, sám si zábavu nenašel, zato když jsme něco dělali, dokázal se soustředit už poměrně dlouhou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7725
16.9.13 16:14

Řekla bych že kombinace obojího, určitě by bylo i důležité jak je konkrétní školka vedena (montesori např.).

Dcera (16m) to má tak napůl - chvilku mají řízené básničky, písničky a takové to tancování. chvilku si hrají (samostatně nebo v kolektivu), potom řízeně něco vytvářejí, potom jdou na zahradu ven. Třeba svačinu si připravují sami - učí se krájet ovoce, zeleninu (plastovým nožem z ikei). Pak mají oběd, pak spí, a zase mají svačinu kterou si mažou sami. a potom mají volný režim, což teda nevím co vlastně dělají, já dceru vyzvedávám po druhé svačině.

A asi v tomhle věku je dobré když jsou tam ty děti podobně staré - dcera je ve skupince děti od 15m do 2 let (je jich 7 a ona je nejmladší). Mají podobné „problémy“ - třeba učení se na nočník, učení se samostatně jíst, učení se oblíkat atd. Vše s nimi dělají formou hry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
16.9.13 18:10
@danali píše: Řekla bych že kombinace obojího, určitě by bylo i důležité jak je konkrétní školka vedena (montesori např.).

Dcera (16m) to má tak napůl - chvilku mají řízené básničky, písničky a takové to tancování. chvilku si hrají (samostatně nebo v kolektivu), potom řízeně něco vytvářejí, potom jdou na zahradu ven. Třeba svačinu si připravují sami - učí se krájet ovoce, zeleninu (plastovým nožem z ikei). Pak mají oběd, pak spí, a zase mají svačinu kterou si mažou sami. a potom mají volný režim, což teda nevím co vlastně dělají, já dceru vyzvedávám po druhé svačině.

A asi v tomhle věku je dobré když jsou tam ty děti podobně staré - dcera je ve skupince děti od 15m do 2 let (je jich 7 a ona je nejmladší). Mají podobné „problémy“ - třeba učení se na nočník, učení se samostatně jíst, učení se oblíkat atd. Vše s nimi dělají formou hry.

mě zas přijde fajn různě staré děti. simuluje to stav v rodině, na hřišti… Starší pomáhaj mladším, starší se naučí trpělivosti, když se něco zdrží s mladšími, mladší se naučí pozorováním starších, starší pomáhají mladším…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7725
16.9.13 18:33
@Lama Lama píše:
mě zas přijde fajn různě staré děti. simuluje to stav v rodině, na hřišti… Starší pomáhaj mladším, starší se naučí trpělivosti, když se něco zdrží s mladšími, mladší se naučí pozorováním starších, starší pomáhají mladším…

Mě tohle příjde fajn pro dítě od 3 let - starší dceru mám ve školce se smíšenou třídou, a je to pro ní lepší.

Ale mladší si nedokážu představit zatím že by pochytila vše od starších, kor blbosti - to už bych jí musela opravdu dát do kazajky :roll:, stačí že pochytí vše od starší doma (lézt na horní patrovou postel např.). Víc si teď nevybavím. Ale prostě to co nesmí dělat a má zakázané stačí že pochytí, kor co by se vše naučila od starších dětí, to by mě vezli na psychinu raz dva. (Prostě jeholt živější dítko a asi se s tím budu muset konečně smířit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
16.9.13 18:51
@danali píše:
Mě tohle příjde fajn pro dítě od 3 let - starší dceru mám ve školce se smíšenou třídou, a je to pro ní lepší.Ale mladší si nedokážu představit zatím že by pochytila vše od starších, kor blbosti - to už bych jí musela opravdu dát do kazajky :roll:, stačí že pochytí vše od starší doma (lézt na horní patrovou postel např.). Víc si teď nevybavím. Ale prostě to co nesmí dělat a má zakázané stačí že pochytí, kor co by se vše naučila od starších dětí, to by mě vezli na psychinu raz dva. (Prostě jeholt živější dítko a asi se s tím budu muset konečně smířit).

ptákoviny pochytí tak jako tak od bráchových vrstevníků, mezi děti chodíme dost.

navíc k těm podobným problémům, mě přijde, že se ty děti v těchdle dovednostech ve 2 letech strašně liší. HOlka třeba oproti vrstevníkům už rok neřeší plenky, na druhou stranu s mluvenim zamrzla taky tak na úrovni 14m. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin