Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych vedla v naší MŠ pěvecký kroužek, nejspíš víceméně pro předškoláčky… Máte s tím některá zkušenosti? Ke zpěvu a hudbě mám blízko, mám i zhruba představu, jak na to, ale pokud se najde někdo, kdo přidá radu, názor…, budu jen ráda. Děkuji ![]()
Můžu se, prosím, pro zajímavost zeptat, jaké s tím máš předchozí zkušenosti?
A taky by mne docela zajímala ta představa, jak bys to zhruba vedla… samozřejmě, jestli to není tajné…?
@BohunkaP
Předchozí zkušenosti nemám prakticky žádné. Ale vzhledem k tomu, že by se nejednalo o klasický „kroužek“, řekla jsem si, že to zkusím. Přijde mi, že se s dětmi málo zpívá, respektive u nás ve školce na to není moc čas. Zpíváme pravidelně, mám k hudbě vztah, ale na nějaké větší rozvíjení ( individuální ) už prostě čas není a nechuť některých zúčastněných to samozřejmě ztěžuje. Tak jsem si řekla ( po návrhu vedení o možnosti „kroužků“ ), že vyberu pár dětí, které by zpěv a vše s ním spojené vyloženě bavilo a pokusím se v nich něco víc rozvinout, dám jim prostor se projevit. Ve svém volném čase.
Plán si dávám teprve dohromady, ale víceméně se chci zaměřit na to, co děti baví, dát jim prostor, vést je ke správnému vnímání rytmu, sjednocení kolektivního zpívání… atd atd… ![]()
Prostě formou hry v nich vytvářet cítění pro hudbu a rytmus…
Já jsem odmala do sborů chodila a jsem za to ráda, moc mě to bavilo. Ale uvidíme, jak říkám, bude to něco jako pokus… Ale každý jednou nějak začal…
@P.e.t.r.a, ano, tak nějak jsem si to myslela, že s tím zkušenosti ještě nemáš - jinak bys nemohla napsat „pěvecký“ kroužek
Zkušená by napsala „zpěváčci“ nebo něco podobného, protože s těmito cvrčky to ještě o žádné „pěvecké práci“ není.
Nevím přesně, na co se ptáš. Zkušeností se zpěvem mám spoustu - ať už vlastních nebo přes svou šestiletou dcerku, která loni po několika podobných kroužcích zakotvila v Kühnově dětském sboru… Aktuálně se snažím pro tuhle zábavu získat i mladšího syna, ale nedaří se, zatím ho zpívání nijak netankuje, spíš naopak. ![]()
@BohunkaP
Asi tak…
Je mi jasné, že to o žádných pěveckých výkonech ještě nebude, ale prostě bych to ráda zkusila, později nějak rozvedla… Záleželo by na dětech. Kdo ví… ![]()
Na co se ptám… Chtěla bych začít dobře, poradit, čím je začít asi tak nejlepší…, čemu se vyvarovat apod. Samozřejmě je mi jasné, že tyhle rady asi jen tak nikdo „nepustí“…
a že si každý na svůj způsob musí přijít sám, ale za pokus nic nedám…
U nás ve školce pěvecký sboreček funguje - ale to je všechno, co o tom vím
Dle mých informací si je paní učitelka obchází a vybírá, s tím, že přibírá spíše z 2. a 3. třídy. Případně pokud má rodič zájem, aby se dítko rozezpívalo, tak vezmou každého, kdo bude chtít. Viděla jsem je kdysi i vystupovat a náhodou byli docela dobří
Zpívali samozřejmě unisono, pamatuju si, že nějaké dítě hrálo i na bubínek a bylo tam i nějaké sólo. Ale to je vše ![]()
To je super…určitě se zaměř na lidové písně, ale i takové ty legrační „umělé“ písničky pro děti ( Tři citronky, Pět malých opiček, My jsme žáci třetí B…a pod.), děti je milují…pak třeba různě zpívat známé lidovky…Holka modrooká na samohlásky A, E,I, O,U určitě to znáš…( Helke medreeke nesedeve epeteke…místo holka modrooká nesedávej u potoka…Hulku mudruuku nusuduvu u putuku…atd.) Pak třeba Skákal pes, přes oves-rozdělíš děti (musejí tu písničku perfektně umět) na kluky a holky…kluci budou pejsci, holky kočičky…kluci budou štěkat a holky mňoukat melodii písničky Skákal pes/prší prší/kočka leze dírou..atd…
Je důležitá i rytmizace, vytleskávání, hra na tělo…děti mohou chodit po třídě a dupat nohama do rytmu (Tluče bubeníček) nebo tleskat (Bum, bum na vrata)nebo ťukat dřívky ( Vozilo se na jaře)…
Zařadila bych i pohybovou hru (není dobré, aby děti seděly a zpívaly delší dobu…jednak to nevydrží…jednak kvůli vývoji kyčlí..doba sezení by neměla překročit 15-20 minut…to samé stání…potřebují to proložit pohybem)
takže bych děti rozdělila na dva, tři vlaky…hlavní vagon (starší, šikovné dítě) a za ním malé vagonky…děti pochodují podle hudby (klavír)..buď pomalu nebo rychle…střídej pomalé a rychlé hraní…na znamení (písknutí) vlaky musí zastavit. Obtížnější varianta je, že na písknutí se vlaky „otočí“ a první dítě je poslední…poslední je první…a stále dokola. Děti se u toho učí vnímat rytmus, rychlost, ovládat vlastní tělo, zastavit na povel…
Nějakou hodinu, bych věnovala „výtvarnu“…výrobě hudebních nástrojů, na které si pak budou hrát/doprovázet se při zpěvu…třeba taková chrastítka z obalů od Kinder vajíček naplněná hrachem, čočkou, pískem, rýží…různé náplně=různé zvuky..nebo Rumba koule-ty vyrobíš z plastových lahviček od ochuceného mléka Müller drink-vypiješ, vymeješ, vysušíš a naplníš čočkou nebo hrachem, zavřeš víčkem a na víčko nasadíš papírovou ruličku od WC papíru (krásně tam velikostně sedí
) a máš domácí Rumbakoule skoro zadarmo…
Uff…už teď v rychlosti nevím…pokud si vzpomenu, napíšu… ![]()
@Jitka1976 Úžasný…
Přesně takhle nějak jsem si to představovala…, děkuju moc
Tvoje nápady se mi moc líbí, klidně piš dál ![]()
Asi jsi zkušená učitelka v MŠ, viď? Já učím teprve 2.rokem ( který teď začal ), takže se nedá říct, že vím tak úplně, o čem je „řeč“… I když srdce a chuť…, ty jsou, myslím, na správném místě ![]()
@P.e.t.r.a Nám se líbí zpíváme a tančíme s Míšou. Zpívá a tančí u toho i náš čtyřletý syn a naši 16 měsíční holčičku to taky rozpohybuje. Sice psát názor po @Jitka1976 tak už asi můj nezaujme, ale však se podívej na to na netu, třeba se ti to bude taky líbit.
@Peťa77 To znám, párkrát jsem něco od „Míši“ ve školce použila
Děkuji za připomenutí ![]()
Jinak, ve školce děti potřebují POHYB a HRU…klidně z toho udělej pěvecko taneční kroužek…bude je to víc bavit…střídej klidnou činnost (zpěv) s pohybovou (tanec, hra)na závěr něco relaxačního…dechová cvičení, protažení…
Můžeš to dělat tématicky…podzim, plody, sv. Martin, Vánoce/koledy, Masopust…atd. Můžeš s nimi „nacvičit“ něco na Vánoční besídku (nevím jak máš staré děti), ale my jsme kdysi nacvičili muzikál „Červená Karkulka“ (je to CD, jsou tam velice hezky nazpívané pohádky a jde to udělat s dětmi) Děti to hrály jako divadlo a místo odříkávání textu, zpívaly…Je to tohle:
http://www.youtube.com/watch?…
Pusť si to celý…je to moc hezký…
Jinak jsme to cvičili s dětmi 3-6 let, smíšená třída
Příspěvek upraven 14.09.13 v 22:21
@Jitka1976
Náhodou, to musí být zkušeností…
Já doufám, že jednou taky potřebných nabudu. Nezačala jsem sice učit hned po střední, jaksi jsem asi nejdřív potřebovala vlastní dítko…, ale cítím, že je to pro mě ta nejlepší práce…
Ale vím, že není jednoduché být dobrou učitelkou…
@Jitka1976
Ještě jednou děkuju, určitě si to pustím
Mám předškoláky, tenhle rok skutečně 25 dětí od 5 výše. A už vloni jsme zpívali ( v rámci týdenních plánů ), dokonce jsem si i vypůjčila klávesy ( zatím nemáme ve všech třídách piano ), ale právě mi bylo líto, že jsem na některých dětech viděla, že by chtěly více a déle, projevit se sólově, ale nešlo to. Buď časově nebo kvůli nezájmu některých ostatních. Tenhle rok přišla paní ředitelka s návrhem, jestli chceme s dětmi něco podnikat, ale nebude to klasicky placený kroužek ( na to by byla třeba odbornost ). Hned jsem se toho chytla, protože mě to baví a věřím, že když tam budou chodit jen děti, které to baví, užijeme si to všichni
Zároveň nám to pomůže i s nácviky na besídky, protože ačkoliv začínáme vždy brzo, přijde mi, že tahle stránka úplně doladěná nebyla ( zpěv dětí s klávesami ). Prostě to doposud asi příliš zavedené nebylo a stačilo, že děti zpívaly bez doprovodu. Což mi přijde škoda, protože je to moc hezké a pomůže jim to s rytmem apod.
No, těším se na to, doufám, že se mi povede uskutečnit to podle plánu a hlavně děti, aby byly spokojené. Měli bychom začít od října…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.