Pravidla ve školce

148
11.9.13 09:04

Pravidla ve školce

Syn začal chodit do školky. Trochu mě zarazily pravidla, která mají pro děti sepsané a které jsem vypozorovala za těch 20 minut, kdy jsem tam byla. Děti ve školce dle těchto pravidel nesmí - běhat, křičet, mluvit víc nahlas, brát si víc než jednu hračku, hrát si s určitými hračkami bez dovolení. Ačkoliv mají venku skluzavky a prolízky nesmí na ně chodit, aby si neublížily. Je jich víc - mají to na deset bodů, ale tohle jsou asi ty, které mě nejvíc zarazily.
Navíc i chování učitelky není podle mě moc empatické, ale spíš direktativní. Od švagrové syn plakal, když mě viděl a učitelka po něm začala křičet, že ať nebrečí, že budou brečet i ostatní. Místo čtení pohádek či nějakých jiných aktivit se pustí dvd. Pít se chodí hromadně, ať se už potom necourají. Jaké máte zkušenosti se školkou? Mají také takové striktní pravidla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sophinka1
11.9.13 09:06

A co bys čekala, když je ve třídě 28 dětí a max. dvě učitelky a to ještě ne celý den? Nic tak hrozného mi na těch pravidlech nepřijde, je jasné že hračky s malými díly si berou s dovolením učitelky a pravidlo hraj si s jednou hračkou je taky logická. Dohraje si s jednou, uklidí a může vzít jinou :nevim:

• Citovat
  • Upravit
12743
11.9.13 09:09

@Meggy72 no nevím. dítě školkou povinné zatím nemám, ale ty pravidla docela chápu.
ono kdyby tam lítalo 20 dětí, řvalo, každé kolem sebe mělo 5 hraček, tak se asi úči brzo dostanou do blázince.
to samé ty prolézačky. ony mají za děti zodpovědnost tak chápu, že tam chtějí mít děti pod dohledem aby se nestrkali a vzájemně si neublížili.
připadají mi to naprosto normální pravidla :nevim:
a ty si ty pravidla předem neznala když si tam syna dávala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
11.9.13 09:09

Máš pravdu, kdyby to tak bylo. Dětí je tam například dnes dvanáct. Jen se ptám, jestli je to normální. I ty děti chtějí dýchat a ne jen přežívat ve školce než pro ně přijdou rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
11.9.13 09:10

Pravidla bys měla znát už před nástupem do školky resp. při zápisu, podepsala si jejich znalost a respektování při zápisu.
A to co uvádíš, je naprostá samozřejmost, bezpečnost a základy slušného chování (nehamonit, neřvat a ptát se o dovolení).
Mně spíš vždycky přišlo divné, že to děti neví z domova a musí se to psát na nástěnky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.9.13 09:11

Tak běhání chápu, je to o bezpečnosti, křičení taky, hračku taky - to mi přijde OK, že je vedou k tomu, aby si hráli s jednou věcí, že je nějaká hračka na požádání mi taky nepřijde úplně nemyslitelné (podle toho, co to je, samozřejmě). Na skluzavku nemůžou ani pod dozorem? Nebo jako vůbec nikdy? A pro koho to tam pak je?

Že na kluka křičela učitelka, ať nebrečí, to mi v pořádku nepřijde. Zajímalo by mě, jestli to pomohlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
11.9.13 09:12

@Meggy72 i kdyby jich tam bylo jen 5,tak to není herna. Do školky patří pravidla a ty co jsi jmenovala jsou logická.

• Citovat
  • Upravit
30309
@Meggy72 píše:
Máš pravdu, kdyby to tak bylo. Dětí je tam například dnes dvanáct. Jen se ptám, jestli je to normální. I ty děti chtějí dýchat a ne jen přežívat ve školce než pro ně přijdou rodiče.

Na vyblbnuti je pobyt venku, ktery, kdyz je destivo jako dnes, tak pak detem chybi. Samozrejme, i pri desti se voli nahradni indoor aktivity, ale i tak. Chybi pohyb a vyradeni se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725

@Meggy72 nějak to nechápu, jsou to děcka, je přirozený, že vřískají, běhají a pod.. děsný.. u nás měli absolutní volnost - tedy v druhé školce, v první to bylo něco podobného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
11.9.13 09:13

Třeba to pití a pouštění DVD by mi vadilo hodně, naopak jedna hračka, neběhat nebo nekřičet mi připadá v pořádku (konkrétní podoba záleží na osobnosti učitele.)
Ty prolejzky nevim - u nás se ven nesmí vůbec, aby se nepošlapala tráva :D (ok, je to dočasné)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
11.9.13 09:14

Taky mi to nepřijde až tak divné. Možná to jen moc silně vnímáš :hug: Já bych ale byla asi taky taková. Naštěstí se mi podařilo dostat malého do církevní školky a tam je ten přístup učitelek jiný, je vidět, že děti milují a jsou na ně moc milé :srdce: Ale také se je snaží učit, aby si hrály jen s jednou hračkou a pak ji uklidili… Ve třídě tedy máme 15 dětí (všechny tříleté) z toho tři holky a 12 kluků. Už prý v pátek byla i rvačka, ale my u toho naštěstí nebyli, neb Štěpánek měl v pátek volno :-)
Moje sestra je ředitelka a učitelka MŠ a vím, že by se pro děti rozkrájela a na Štěpánka je jako mílius, ale když jsme byli u ní ve školce, tak mě také překvapilo, že v jednání s dětmi působí na to, jakl ji znám až příliš přísně. Ale asi to tak musí být, aby měli učitelky respekt a děti poslouchali. Koneckonců od toho taqm jsou, aby je něco naučili.. Tak se drž a uvidíš, že to bude dobré. Ve školce většinou mohou učit jen ženy, které děti milují, jinak by to fakt nezvládly. Je to děsný nápor na nervy, mít odpovědnost za 20 cizích dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
11.9.13 09:14

@Angua u nás ve školce jsou třeba dvě skluzavky na nízkou mohou, ale u vyšší sundali žebřík aby tam nemohly děti :mrgreen: Říkám si no bóóže mají tam spostu jiného vyžití -pískoviště, houpačky, celou zahradu na běhání

• Citovat
  • Upravit
14335
11.9.13 09:15

Pravidla chápu.. Zase určitě neběhají a nekříci všechny, takže asi sem tam nějaké rozjívené dítě běhá, tak ho učitelka usměrní a nebo zakřičí- aspoň co jsme viděla zase u nás já, že děti jsou vklidu a prostě někdo něco najednou. Hračky chápu taky- u nás je pravidlo, dohraješ uklidíš, vemeš další..
Jediné co nesouhlasím je to pití no.. u nás to je tak, že mají asi 3 malé plastové konvičky a svojé plastové hrnečky na věšáčku s obrázkem a chodí si nalét, což jsem ráda, že se naučí samoobsluhy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
11.9.13 09:18
@Timinka píše:
A co bys čekala, když je ve třídě 28 dětí a max. dvě učitelky a to ještě ne celý den? Nic tak hrozného mi na těch pravidlech nepřijde, je jasné že hračky s malými díly si berou s dovolením učitelky a pravidlo hraj si s jednou hračkou je taky logická. Dohraje si s jednou, uklidí a může vzít jinou :nevim:

Mě to teda normální nepřijde..Podle mě je učitelka pěkný gestapák..U nás ve školce je 6 tříd po 25 dětech..
Loni bylo v naší třídě víc jak polovina dětí mladších 3 let(podzimní a zimní děti).Učitelky měly co dělat, ale zvládly to bez takových,,pravidel" :roll:

Jako s těma hračkama fajn..To chápu, to je snad všude, ale aby se chodili hromadně napít?
Vem si sebe, kdyby ti někdo říkal, teď se napij a teď jdi na záchod..To by se ti asi těžko líbilo..Takže za mě-pravidla být musí, ale v míře..

Takže všechno záleží na učitelce.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
12743
11.9.13 09:18

Začínám si připadat jako matka tyran, protože stejný pravidla vyžaduju i od syna doma… :lol:
nechci aby tady lítal jako tatar, řval jak pavián, vytahal bambilion hraček… a taky má některé hračky jen na požádání :think:

hromadné pití bych i pochopila, učitelky musí mít dohled kolik které dítě vypilo (tedy že se napili všechny, aby se nestalo, že dítě za den nevypije nic) samozřejmě to chápu v případě, že se dítě může jít při potřebě napít i v mezidobí…

okřikování dítěte je na pováženou. občas nervy ujednou každému, nesmí to být pravidlo. to samé DVD. jako občas chápu. denně by mi to vadilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin