Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn začal chodit do školky. Trochu mě zarazily pravidla, která mají pro děti sepsané a které jsem vypozorovala za těch 20 minut, kdy jsem tam byla. Děti ve školce dle těchto pravidel nesmí - běhat, křičet, mluvit víc nahlas, brát si víc než jednu hračku, hrát si s určitými hračkami bez dovolení. Ačkoliv mají venku skluzavky a prolízky nesmí na ně chodit, aby si neublížily. Je jich víc - mají to na deset bodů, ale tohle jsou asi ty, které mě nejvíc zarazily.
Navíc i chování učitelky není podle mě moc empatické, ale spíš direktativní. Od švagrové syn plakal, když mě viděl a učitelka po něm začala křičet, že ať nebrečí, že budou brečet i ostatní. Místo čtení pohádek či nějakých jiných aktivit se pustí dvd. Pít se chodí hromadně, ať se už potom necourají. Jaké máte zkušenosti se školkou? Mají také takové striktní pravidla?
A co bys čekala, když je ve třídě 28 dětí a max. dvě učitelky a to ještě ne celý den? Nic tak hrozného mi na těch pravidlech nepřijde, je jasné že hračky s malými díly si berou s dovolením učitelky a pravidlo hraj si s jednou hračkou je taky logická. Dohraje si s jednou, uklidí a může vzít jinou ![]()
@Meggy72 no nevím. dítě školkou povinné zatím nemám, ale ty pravidla docela chápu.
ono kdyby tam lítalo 20 dětí, řvalo, každé kolem sebe mělo 5 hraček, tak se asi úči brzo dostanou do blázince.
to samé ty prolézačky. ony mají za děti zodpovědnost tak chápu, že tam chtějí mít děti pod dohledem aby se nestrkali a vzájemně si neublížili.
připadají mi to naprosto normální pravidla ![]()
a ty si ty pravidla předem neznala když si tam syna dávala?
Máš pravdu, kdyby to tak bylo. Dětí je tam například dnes dvanáct. Jen se ptám, jestli je to normální. I ty děti chtějí dýchat a ne jen přežívat ve školce než pro ně přijdou rodiče.
Pravidla bys měla znát už před nástupem do školky resp. při zápisu, podepsala si jejich znalost a respektování při zápisu.
A to co uvádíš, je naprostá samozřejmost, bezpečnost a základy slušného chování (nehamonit, neřvat a ptát se o dovolení).
Mně spíš vždycky přišlo divné, že to děti neví z domova a musí se to psát na nástěnky.
Tak běhání chápu, je to o bezpečnosti, křičení taky, hračku taky - to mi přijde OK, že je vedou k tomu, aby si hráli s jednou věcí, že je nějaká hračka na požádání mi taky nepřijde úplně nemyslitelné (podle toho, co to je, samozřejmě). Na skluzavku nemůžou ani pod dozorem? Nebo jako vůbec nikdy? A pro koho to tam pak je?
Že na kluka křičela učitelka, ať nebrečí, to mi v pořádku nepřijde. Zajímalo by mě, jestli to pomohlo ![]()
@Meggy72 i kdyby jich tam bylo jen 5,tak to není herna. Do školky patří pravidla a ty co jsi jmenovala jsou logická.
@Meggy72 píše:
Máš pravdu, kdyby to tak bylo. Dětí je tam například dnes dvanáct. Jen se ptám, jestli je to normální. I ty děti chtějí dýchat a ne jen přežívat ve školce než pro ně přijdou rodiče.
Na vyblbnuti je pobyt venku, ktery, kdyz je destivo jako dnes, tak pak detem chybi. Samozrejme, i pri desti se voli nahradni indoor aktivity, ale i tak. Chybi pohyb a vyradeni se!
@Meggy72 nějak to nechápu, jsou to děcka, je přirozený, že vřískají, běhají a pod.. děsný.. u nás měli absolutní volnost - tedy v druhé školce, v první to bylo něco podobného…
Třeba to pití a pouštění DVD by mi vadilo hodně, naopak jedna hračka, neběhat nebo nekřičet mi připadá v pořádku (konkrétní podoba záleží na osobnosti učitele.)
Ty prolejzky nevim - u nás se ven nesmí vůbec, aby se nepošlapala tráva
(ok, je to dočasné)
Taky mi to nepřijde až tak divné. Možná to jen moc silně vnímáš
Já bych ale byla asi taky taková. Naštěstí se mi podařilo dostat malého do církevní školky a tam je ten přístup učitelek jiný, je vidět, že děti milují a jsou na ně moc milé
Ale také se je snaží učit, aby si hrály jen s jednou hračkou a pak ji uklidili… Ve třídě tedy máme 15 dětí (všechny tříleté) z toho tři holky a 12 kluků. Už prý v pátek byla i rvačka, ale my u toho naštěstí nebyli, neb Štěpánek měl v pátek volno ![]()
Moje sestra je ředitelka a učitelka MŠ a vím, že by se pro děti rozkrájela a na Štěpánka je jako mílius, ale když jsme byli u ní ve školce, tak mě také překvapilo, že v jednání s dětmi působí na to, jakl ji znám až příliš přísně. Ale asi to tak musí být, aby měli učitelky respekt a děti poslouchali. Koneckonců od toho taqm jsou, aby je něco naučili.. Tak se drž a uvidíš, že to bude dobré. Ve školce většinou mohou učit jen ženy, které děti milují, jinak by to fakt nezvládly. Je to děsný nápor na nervy, mít odpovědnost za 20 cizích dětí.
@Angua u nás ve školce jsou třeba dvě skluzavky na nízkou mohou, ale u vyšší sundali žebřík aby tam nemohly děti
Říkám si no bóóže mají tam spostu jiného vyžití -pískoviště, houpačky, celou zahradu na běhání
Pravidla chápu.. Zase určitě neběhají a nekříci všechny, takže asi sem tam nějaké rozjívené dítě běhá, tak ho učitelka usměrní a nebo zakřičí- aspoň co jsme viděla zase u nás já, že děti jsou vklidu a prostě někdo něco najednou. Hračky chápu taky- u nás je pravidlo, dohraješ uklidíš, vemeš další..
Jediné co nesouhlasím je to pití no.. u nás to je tak, že mají asi 3 malé plastové konvičky a svojé plastové hrnečky na věšáčku s obrázkem a chodí si nalét, což jsem ráda, že se naučí samoobsluhy..
@Timinka píše:
A co bys čekala, když je ve třídě 28 dětí a max. dvě učitelky a to ještě ne celý den? Nic tak hrozného mi na těch pravidlech nepřijde, je jasné že hračky s malými díly si berou s dovolením učitelky a pravidlo hraj si s jednou hračkou je taky logická. Dohraje si s jednou, uklidí a může vzít jinou
Mě to teda normální nepřijde..Podle mě je učitelka pěkný gestapák..U nás ve školce je 6 tříd po 25 dětech..
Loni bylo v naší třídě víc jak polovina dětí mladších 3 let(podzimní a zimní děti).Učitelky měly co dělat, ale zvládly to bez takových,,pravidel" ![]()
Jako s těma hračkama fajn..To chápu, to je snad všude, ale aby se chodili hromadně napít?
Vem si sebe, kdyby ti někdo říkal, teď se napij a teď jdi na záchod..To by se ti asi těžko líbilo..Takže za mě-pravidla být musí, ale v míře..
Takže všechno záleží na učitelce.. ![]()
Začínám si připadat jako matka tyran, protože stejný pravidla vyžaduju i od syna doma… ![]()
nechci aby tady lítal jako tatar, řval jak pavián, vytahal bambilion hraček… a taky má některé hračky jen na požádání ![]()
hromadné pití bych i pochopila, učitelky musí mít dohled kolik které dítě vypilo (tedy že se napili všechny, aby se nestalo, že dítě za den nevypije nic) samozřejmě to chápu v případě, že se dítě může jít při potřebě napít i v mezidobí…
okřikování dítěte je na pováženou. občas nervy ujednou každému, nesmí to být pravidlo. to samé DVD. jako občas chápu. denně by mi to vadilo
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.