Pravidla ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
sophinka1
11.9.13 13:59
@AdaNaty píše:
@Xverunka promin ale školka nevychovává, na to jsou rodiče,,výchova je jen a jen čistě na rodičích.

ale ano školka vychovává, stejně tak jako škola a řekla bych že má poměrně významný vliv na výchovu dítěte ;) Vždyť tam dítě trváví pomalu víc času, než doma

• Citovat
  • Upravit
Silwinka87
11.9.13 14:01
@Timinka píše:
ale ano školka vychovává, stejně tak jako škola a řekla bych že má poměrně významný vliv na výchovu dítěte ;) Vždyť tam dítě trváví pomalu víc času, než doma

Přesně..Je to naprosto přirozené a logické..

• Citovat
  • Upravit
petunie1
11.9.13 14:30

Ahoj, přidám se k diskusi. Ona ta pravidla jsou jistě (většinou) logická, ale proč je vypisovat na nástěnku (nebo kamkoliv). Ty děti ještě neumějí číst. A na rodiče to moc hezky působit nemusí - taky jsem nechápala to „desatero“. Kór, když pak ta učitelka křičela na plačící dítě takovou hloupost. Je samozřejmé, že školka není holubník. Ale ta pravidla se týkají chování dětí v době, kdy tam rodiče nejsou? Tohle je na schopnostech učitelek, aby ten houf dětí zvládly tak, že jim tam nekřičí, neběhají apod. A taky je na ní uklidnit dítě, aby neplakalo - ale laskavě. Jak to chcete tříletému rozdováděnému dítěti doma vysvětlit? Každé dítě, i to „vychované“ občas běhá a křičí atd. Nejsou to roboti. Takže by ten pamflet měli vyhodit, pravidla citlivě vysvětli na schůzce rodičů a zdůraznit, že stejně jako doma i oni budou děti učit jistým základním pravidlům.

• Citovat
  • Upravit
12743
11.9.13 15:29

Ano školka je výchovná instituce, ale určitě by neměla být místem, kde se dítě poprvé setkává s takovými pravidly, protože je pak značně překvapené a může být ze školky traumatizované. a apriory je na rodičích aby dítě vychovali.

znám děti co se ve školce poprvé setkaly s informací, že při jídle mají sedět na zadku, mají po sobě uklízet apod.
děti mají být vychované už když jdou do školky. jasně dítě není robot, a každé je občas na facku. ječí, běhá, nechce se uklidnit (každá to známe), ale nesmí to být každodenní standard

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
11.9.13 15:51

@paola white nojo kdyz to je potom tezky, kdyz dneska je moderni deti nevychovavat ale nechat je delat, co chteji, protoze ti prece rozvji svou osobnost. To potom samozrejme deti i rodice ve skolce narazi, kdyz zjisti, ze tam tu svoji osobnos takhle rozvijet proste nebudou.

• Citovat
  • Upravit
914
11.9.13 15:53

Zakladatelko, soucitim s tebou. Skoda, ze nemas moznost dat dite jinam, protoze si myslim, ze vyber skolky je stejne dulezity jako vyber skoly. Dite tam travi strasne moc casu a v tomhle citlivym obdobi (3-7 let) potrebuje nasavat do sebe co nejvice toho spravneho a pozitivniho, potrebuje videt kolem sebe spravne vzory a tak nejak prirozene se rozvijet. A ucitelka ve skolce je pro nej taky vzor. Pokud se chova „nespravne“ : jeci, nuti, zakazuje, pak verim tomu, ze to muze dite dost poznamenat.
Otazku vhodne skolky a skoly jsem taky dost resila. Vsichni v okoli na me koukali skrz prsty, pac jednu skolku mame primo u nosu. Ale mne neprisla dost dobra. Nakonec kluka uz rok denne vozime do 15km vzdalene Montessori statni skolky. Meli jsme stesti, ze jsme ji objevili a ze nas tam vzali. Ani jednou jsem toho sveho rozhodnuti nelitovala. Ze skolky jsem nadsena. Deti tam maji spoustu pravidel, ale ne zakazu - pravidel - bere se to pozitivne - co jak se ma delat. A vsichni to respektuji uplne prirozene. Pokud nekdo neco porusi, tak se na nej nerve, ale vysvetli se jak se to dela spravne. Funguje to dle mych predstav. je to vzdy o lidech. A nekde to jde :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
11.9.13 15:55

@RadkaCh tak nějak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
11.9.13 16:13

Petunie1: Ve všech třech školkách, do kterých zatím dcera chodila, se hned na začátku věnoval čas právě společné formulaci pravidel, která pak ve třídě visela vypsaná (někdy s psaním pomáhaly děti). (Navíc teda není úplně pravda, že děti ve školce neumí číst, ale to je druhotné.)
Ještě větší byl důraz na pravidla (taktéž vypsaná v bodech na „plakátě“ ve třídě) v montessori dílně, kam jsme chodily od dvou let, nebo snad i dřív. Přijde mi to super, správné a užitečné. Nevím, proč by to mělo někoho traumatizovat.
V naší nové školce je dokonce na každé pravidlo krátká básnička (bohužel jsou to verše tak příšerné úrovně, až mám pocit, že učitelky snad čuchaj lepidlo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petunie1
11.9.13 19:01

@Viking Mně to vyznělo, že ta pravidla se netvořila první dny ve spolupráci s těmi dětmi… Na to bych neřekla půl slova. My máme zatím zkušenost s jedinou školkou a snad to tak zůstane. Jsem maximálně spokojená i s učitelkou, která je na ty děti super milá a chápe i ten ranní pláč. Jenže my měli na výběr. :palec:

• Citovat
  • Upravit
petunie1
11.9.13 19:09

@susacek Tak nějak by to asi mělo být všude. :potlesk: :palec:

• Citovat
  • Upravit
148
11.9.13 19:30

@paola white Do téhle školky jsem syna dala proto, že 1. má tady kamarády, bratrance, kteří už tam chodí a nebude tedy v cizím prostředí. 2. jinde ve školce by mi ho nevzali, protože jsou všechny přeplnéné a auto mám jen občas k dispozici. Vozit dítě do školky do města cca 15 km vzdáleného (kdyby náhodou nám ho přijali) znamená jet ráno autobusem v půl sedmé a zpět v deset. Další cestu už nebudu ani řešit, protože si myslím, že normální člověk pochopí… A tohle každý den s druhým ročním dítětem?? Děkuji nechci.
Vyřešila jsem to tak, že bude chodit jen dva dny v týdnu na dopoledne. S učitelkou si promluvím ohledně dojídání jídla a ohledně pití. Případně dám synovi přímo lahev, aby se mohl napít kdy potřebuje.
Jen mne zajímalo jestli jsou jinde také pravidla a případně jaká atd… A navíc i jiné názory, protože nechci jednat unáhleně. Člověk by měl problém vidět z obou stran a já nechci vidět jen své kritéria.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
11.9.13 20:19
@petunie1 píše:
@Viking Mně to vyznělo, že ta pravidla se netvořila první dny ve spolupráci s těmi dětmi… Na to bych neřekla půl slova. My máme zatím zkušenost s jedinou školkou a snad to tak zůstane. Jsem maximálně spokojená i s učitelkou, která je na ty děti super milá a chápe i ten ranní pláč. Jenže my měli na výběr. :palec:

Pravidla jsou vypsaná pro učitelky…pokud je mají připomínat dětem, musí je mít na očích! Sednou si do kroužku, pozdraví se…zhodnotí celé dopoledne a pokud je potřeba, zopakují pravidla…a pamatovat si třeba 15 pravidel zpaměti nebo s sebou stále nosit lístek s tahákem je nereálné…
A taky pro rodiče je to dobrá věc…budou ta pravidla ZNÁT a dohlédnou na jejich respektování třeba v odpoledních hodinách, kdy si jdou vyzvednout své dítě…to nechce domů, má rozehranou hru…ok..chvilku počkáte…v tu chvíli ovšem začne VĚTŠINA DĚTÍ porušovat pravidla…ony se jakoby PŘEPNOU (v hlavě) z režimu UČITELKA na režim RODIČ a začnou křičet, lítat, přestanou uklízet hračky…(vidím to denně ve školce, tohle přepnutí režimu) a rodiče většinou mlčí…buď pravidla neznají, nebo jim to je jedno, nebo si myslí, že od toho je tam učitelka…ALE TO NENÍ PRAVDA…ve chvíli, kdy rodič převezme své dítě (příjde do MŠ, ale ještě nejde domů), má za dítě zodpovědnost rodič, nikoliv učitelka…takže i úklid hraček a dodržování pravidel by mělo být samozřejmostí po celou dobu…a to z praxe vím, že není…
Tak možná proto jsou ta pravidla vypsaná ve třídě tak, aby je rodiče viděli…tak se na učitelky nezlob…dá to fakt hodně práce to ty děti naučit a udržet to v nich…A mě taky teda nebaví napomínat nebo upozorňovat rodiče, že si jejich dítě má uklidit, když odchází 8o (podle mě samozřejmost, podle některých nikoliv…asi doma neuklízejí :nevim: )

• Citovat
  • Upravit
5352
11.9.13 21:33

@Meggy72 já myslím, že snad to společné pití je jen proto, aby byla jistota, že pijí opravdu všichni a jistě to neznamená, že když dítě chce pít jindy, než se řekne, že se všichni napijeme, tak mu napít nedají. To si snad opravdu nemyslíš :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.9.13 21:52

@paola white @susacek @Mišela1 - mě by zajímalo, co vás přimělo k tomu, že jste děti nedaly do nějaké konkrétní školky? Jako nějaký příklad… A pak jak jste to věděly? Mně se zdá, že se každá školka prezentuje jako to nejlepší a nejúžasnější zařízení (aspoň u nás), ale nějak nevím, jak bych si to v praxi ověřila. A ve výsledku je to o lidech. Ale já třeba jsem nevěděla, které učitelky budou moje dítě mít ve třídě. A myslím, že v době zápisu to ještě nevěděl nikdo, protože tam byly pak přesuny - jedna učitelka odešla na rizikové. A stejně nevím, jak bych si prověřila v praxi všechny učitelky v celé školce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
11.9.13 23:06

@Angua tak třeba pohled na jídelníček je pro mě zásadní. pokud mají děti taveňáky, buřt guláš, salámovou pomazánku, paštiku, k pití sirupy a v jídelníčku je absence ovoce a zeleniny tak vím, že to není cesta pro mě.
o školkách v okolí si sbírám reference. bavím se s maminkama na hřišti, u doktora, sonduju kde se dá. chodím kolem školek a koukám jak jsou děti často venku, kdo a jak na ně dohlíží. co mají děti na hřišti za hračky… je to hlavně o referencích. jasně, že nikdy nebudou spokojení všichni, ale když ti 5 maminek řekne to stejné tak už je to na pováženou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin