Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pravidla jsou pravidla.
Ale co by mě teda naštvalo, je to hromadné pití a křik na děti.
To bych si nejspíš vyjasnila s učitelkou hned, že takhle teda ne.
@paola white píše:
teda já hlavně nechápu proč si do takové školky dítě dala? o těch pravidlech si předem nevěděla? pokud jste malá vesnice a většina je vás nespokojených tak si to nikdy od nikoho neslyšela?
já kdybych dávala dítě do školky tak stojím před vchodem a pár maminek se zeptám, prověřím jídelníček, pravidla, učitelky, budu shánět reference jak divá… přece jim svěřuju dítě, to chce sakra lustraci![]()
hlavně když si teda měla zkušenosti jak to tam chodí. viz. příhoda s bazénem…
Příspěvek upraven 11.09.13 v 10:01
Co se týče tohoto příspěvku, písnu svou zkušenost:
Bydlím na malinkaté vesničce, školku máme. Ta spadá (jako jedna z dalších pěti v okolních vesničkách pod jedno malé město) pod jednu ředitelku. Čili ta paní velí sedmi školkám (dvě jsou v tom přilehlém městečku.
Není šance dítě z jedné vesnice přihlásit do školky v jiné vesnici nebo v onom přilehlém městě. Není. Paní ředitelka mi sdělila, že dítě ze Lhoty patří do školky ve Lhotě a smůla.
Podala jsem tedy písemnou žádost, že z důvodu nástupu do zaměstnání potřebuji dítě umístit ve školce ve městě, kde je provozní doba od 6:00 do 16:00. Nelze, zamítnuto. Z důvodu naplněné kapacity ve školce. Musela jsem tedy sklopit „ocas mezi nohy“ a nechala jsem dítě v té naší vesnické školce, která má provozku od 7:00 do 15:00 (ale ve 14:30 je školka zamčená a učitelka nebo uklízečka hlídá dítě na chodníku před školkou…
).
Takže s tím výběrem to není vždy tak jednoduché, jak si holky z měst (kde mohou vybírat) myslí
.
@Silwinka87 píše:
No a neříkáš jim třeba ráno, aby si toto a toto oblékli, aby jim nebyla zima? Protože jsou takové děti, co se pak navlečou a učitelka řekne, že se nemusí tolik oblékat, ale dítě řekne, že to řekla maminka a hotovo..
Neříkám, že je to váš případ, ale jen mě to napadlo..
Rozhodně ne.
Naopak jim říkám, až půjdete s paní učitelkou ven oblékni si jen… Jenže paní učitelka má pocit, že je zima a velí přidat ještě jednu vrstvu.(Většině dětí asi je zima, ale z mých pak teče pot.
Včera jsme byli po škoce na hřišti, moji skřeti v krátkém rukávu, ostatní děti v mikinách. ![]()
Předevčírem jsem staršího syna vyzvedávala z družiny a slyším paní učitelku, jak říká synovi - obleč si to všechno (bundu a čepici), je tam zima. Syn vyšel před budovu a já na něj - je vedro, nechceš se svléknout? Takže se zase svlékl.
(Pokud někdo úpí nad mými pravidly pravopisu, tak si prosím skučení nechte pro sebe - vím, že přímá řeč se píše po dvojtečce a v uvozovkách, ostatní chyby považujte za překlepy.
)
@paola white ne takhle ne.jen podle toho co zakladatelka psala mi přijde že si těch dětí moc nevšímají a jen jim zakazují. pokud je tam dozor tak proč by na skluzavku nemohly jít. tak asi tam dozor není tak by mě zajímalo co tam učitelka venku teda dělá. nevím jak je to u jiných skolek ale v naší maji venku písek, skluzavku a prolízačky a sít na házení balonem.
@radúna píše:
Ale co by mě teda naštvalo, je to hromadné pití a křik na děti.
To je i můj názor. A na svoje děti si budu ječet sama. ![]()
@radúna přesně tak, u nás na vesnici je jedna školka otevřená 6:15 - 15:00. Vesnické školky v okolí mají stejnou, ne-li kratší otevíračku. Do města to máme 25 km, a školky jsou tam přeplněné.
Taky se musím jen usmívat, když čtu, jak bych měla v případě nelibosti dát dítě do jiné školky ![]()
@Xverunka pokud bych měla pocit, že je dítě ve školce ze stran personálu „šikanováno“ nebo se ve školce dělo něco co mi zásadně vadí tak tam prostě dítě nedám a hotovo. budu hledat jiné alternativy. jako říkat, že školka je na nic a dítě tam dát opravdu nechápu. my máme ve městě 6 školek a v každé mám zásadní problém s tím proč tam dítě nedám, takže až nastane (a jestli nastane) doba kdy bude syn muset do školky tak ho stejně budu vozit přes 30 km nebo platit soukromou.
ale školce svěřuji to nejcennější co mám. život a výchovu mého dítěte, proto chci aby měla úroveň a nebyla jen čekárnou až přijdu z práce, takže tomu holt musím obětovat buď peníze nebo čas
@paola white něco jiného je „šikana“ nebo zásadní vada, to bych se samozřejmě rozhodovala jinak. Ale při každé nelibosti přemýšlet, že dám dítě do jiné školky? To tady prostě nejde, jsem bez auta, abych mohla dítě někam vozit, přítel pracuje na tři směny přes 40 km daleko, babičky tady nemáme.
A nikde jsem netvrdila, že školka je na nic. Můj příspěvek byl o tom, že existují matky, které nemají takový výběr školek jako ostatní.
A já nepovažuji školku za čekárnu, ale za výchovnou instituci předcházející škole.
@alifie píše:
Rozhodně ne.Naopak jim říkám, až půjdete s paní učitelkou ven oblékni si jen… Jenže paní učitelka má pocit, že je zima a velí přidat ještě jednu vrstvu.(Většině dětí asi je zima, ale z mých pak teče pot.
Včera jsme byli po škoce na hřišti, moji skřeti v krátkém rukávu, ostatní děti v mikinách.
Předevčírem jsem staršího syna vyzvedávala z družiny a slyším paní učitelku, jak říká synovi - obleč si to všechno (bundu a čepici), je tam zima. Syn vyšel před budovu a já na něj - je vedro, nechceš se svléknout? Takže se zase svlékl.
(Pokud někdo úpí nad mými pravidly pravopisu, tak si prosím skučení nechte pro sebe - vím, že přímá řeč se píše po dvojtečce a v uvozovkách, ostatní chyby považujte za překlepy.
)
Prosím tě, to neřeš! Je to dost srozumitelné ![]()
Jako to jsem řekla učitelce hnedka, protože náš malý je něco podobného..Věčně zpocený, pořád povyslékaný
Má to po mém chlapovi, v zimě kupujeme kvalitní bundu tak, aby mohl mít pod bundou jen tričko s dlouhým, jinak je jak myš..Když je fakt kosa, lehký svetr nebo mikinu..
@paola white píše:
@Xverunka pokud bych měla pocit, že je dítě ve školce ze stran personálu „šikanováno“ nebo se ve školce dělo něco co mi zásadně vadí tak tam prostě dítě nedám a hotovo. budu hledat jiné alternativy. jako říkat, že školka je na nic a dítě tam dát opravdu nechápu. my máme ve městě 6 školek a v každé mám zásadní problém s tím proč tam dítě nedám, takže až nastane (a jestli nastane) doba kdy bude syn muset do školky tak ho stejně budu vozit přes 30 km nebo platit soukromou.
ale školce svěřuji to nejcennější co mám. život a výchovu mého dítěte, proto chci aby měla úroveň a nebyla jen čekárnou až přijdu z práce, takže tomu holt musím obětovat buď peníze nebo čas
Panebože konečně někdo kdo považuje výběr školky za něco opravdu důležité
Já jsem ve svém okolí jediná kdo nedal dítě do školky co máme u baráku ( fakt bychom tam mohli v papučích a syna by asi i vzali), ale vozím ho prostě jinam.
Jinak k tématu. Zakladatelko u nás syn má pravidla podobná, nelítat, nekřičet. Hračku můžou vzít jenom jednu a vrátit na místo. Venku na hřišti mají taky nějaká omezení, ve školce na zahradě můžou na klouzačky bez problémů. DVD jim nepouští, paní učitelka jim zpívá a hraje na kytaře uspávanky - malý je nadšený. A jelikož se chce po dětech aby neřvaly, neřvou ani paní učitelky, to nám bylo zdůrazněno.
Ono to s těma školkama je těžké…
v Plzni vzali letos jen 55% přihlášených dětí, a to je tu školek asi sedmdesát ![]()
Já se budu modlit, aby mi příští rok toho mého dvou a třičtvrtěletého prcka vůbec někde vzali, abychom se nemuseli chodit pást, když bych zůstala doma zadarmo, místo, abych se vrátila do práce…
Takže ono to fakt není jen o malých vesnicích…školek je pramálo všude, kde ne, tak ti by měli děkovat bohu…
co jsem tak slyšela, tak u nás jsou přeplněné i soukromé školky ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Ono to s těma školkama je těžké…
v Plzni vzali letos jen 55% přihlášených dětí, a to je tu školek asi sedmdesát
Já se budu modlit, aby mi příští rok toho mého dvou a třičtvrtěletého prcka vůbec někde vzali, abychom se nemuseli chodit pást, když bych zůstala doma zadarmo, místo, abych se vrátila do práce…Takže ono to fakt není jen o malých vesnicích…školek je pramálo všude, kde ne, tak ti by měli děkovat bohu…
co jsem tak slyšela, tak u nás jsou přeplněné i soukromé školky
Se školkama je to bída všude..Fakt děs, my jsme měli štěstí, ale letos se u nás zase nedostalo skoro před 100 dětí vůbec..'
Máme tady jednu soukromou školku, stojí 8.000,– měsíčně, takže asi tak.. ![]()
@Xverunka promin ale školka nevychovává, na to jsou rodiče,,výchova je jen a jen čistě na rodičích.
@AdaNaty Samozřejmě, že výchova je hlavně na rodičích. Ale není jen na nich. Školka je výchovně-vzdělávací ústav, který se řídí RVP pro mateřské školy. Navíc, nedovedu si představit, že místo, kde dítě může trávit i osm, deset hodin denně, by ho nijak nevychovávalo samo o sobě (hygiena, vztahy s dětmi, vztahy s autoritou apod.).
@AdaNaty píše:
@Xverunka promin ale školka nevychovává, na to jsou rodiče,,výchova je jen a jen čistě na rodičích.
To nedává smysl..Dítě v té školce tráví hodně času, takže je svým způsobem vychováváno i tam ne? Učitelka nám pořád říká, že musíme být jednotní, aby jsme po dětech chtěly to stejné doma, jako ona ve školce..
První 3 roky je výchova v rukou rodičů, ale potom se o ni dělíme i se školkou a školou..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Tak to jo..