Pravidla ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
941
12.9.13 08:41

@kvaček jasně ale základy jsou prostě na rodičích a učitelky samozřejmě pomáhají, teda u nás to tak je, že pomůžou. ale jsou i děti co to nechtějí dělat sami, to se pak učitelky musí zbláznit když se tam sejdou třeba 4děti co nic nedokážou sami. podle mě prostě mamky nemůžu očekávat od učitelek že je naučí všechno, že??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
12.9.13 08:46

@AdaNaty no já nevím, mě třeba hodně zarazilo, a te´d se tady nechci nikoho dotknout, jestli ot někdo dělá :) že přijddou maminky do šatny pro dítě, nebo ho vedou a jevidět, že nespěchjí, že prostě toho 4,5 letého oblékají a vyslékají..
Já prostě klukovi pomůžu přidržet bundu, ale porstě si bere sám věci, aby věděl, kde co má, samozřejmě, když mu něco vyloženě nejde, tak pomůžu, ale to mě hodně zarazilo.. U 3 letých to neříkám, ale u těch pomalu předškoláku to mě přišlo divné…
tak očekávat samozřejmě ne, já to taky ani neočekávám, že mi ho budou vyloženě něco učit, ale jsou věci s čím občas pomoct potřebuje- upřímně sama bych se cítila dost blbě, kdyby mi moje dítě všechno musela naučit učitelka až ve školce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.9.13 08:55

@Mišela1 a co znamená, nevěnují? Třeba i u nás učitelka říkala, že po obědě mají buď nějakou řízenou činnost, nebo volnou hru - a že sama preferuje tu volnou hru, protože při ní si právě budujou spolu nějaké vztahy a tak. To mi přijde rozumné a logické, když se děckám do toho učitelka neplete (tj. radši ať si plácají bábovky děcka spolu, než aby jim do toho kafrala učitelka) :lol: Samozřejmě pokud jsi viděla, jak je někdo někde v ohrožení zdraví například, tak to je něco jiného…

Ale dopoledne dělají něco s učitelkama, to jo.

@kvaček já se přiznám, že to občas dělám :oops: Mám to tak nějak automaticky - přiletí a je takový celý mimo, začne objímat ségru, teď mi začne vykládat, co dělali a jelikož je chlap, tak víc věcí najednou nezvládne. Navíc malá má těsně před spaním, tak chci z tama co nejdřív odejít, tak ho začnu třeba bezmyšlenkovitě obouvat :lol: Ale někdy si vzpomenu. Tak půl na půl. V té jedničce se to ztratí (i když je teda už skoro ten předškolák) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
12.9.13 09:16

@Angua tak já nechci škatulkovat, víš, jak, já jen, že jsem si všimla, že to dělá hodně maminek těm 4,5 letým, ale jako všechno, papučky, tepláky zastrčí mu tričko, oblékne bundu…jenom jsme si říkala, jestli to děti umí sami, nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.9.13 09:34

@kvaček náš jo :mrgreen: Já jsem to psala i učitelkám na ten lísteček - že rád tvrdí, že to neumí, ale umí :lol: Aby si nemyslely, protože určitě mají menší děti, které tu pomoc skutečně potřebujou a nevymýšlejí si :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
12.9.13 09:48

My už jsme všichni školku zdárně vychodili (a skvěle se zorientovali na výborné základce). „Naše“ školka je nejžádanější ve městě (např. nebereou děti na půlden nebo 5 dní v měsíci, protože celodenních chodících je vždy dost), pravidla mají napsaná a namalovaná (symboly např. ruka znamená ůnaše ruka hladí, nikdy neubližuje", uši to je „když jeden mluví ostatní naslouchají“ a ústa „naše ústa říkají jen hezké věci“ atd.), na zahradě se na většinu atrakcí nesmí bez svolení a dozoru a učitelky (mimo začátek šk. roku) nikoho nehoupají na kolenou a pomůžou s čímkoli až na požádání a když vše ostatní selže (zkusit to znova, požádat o pomoc kamaráda). Dětem se věnují maximálně, za 5 let jsem žádnou neviděla s mobilem, u kafe nebo při četbě, nekřičí, ale klidně se důrazně ohradí proti tomu co považují za chybu. Podporují v dětech samostatnost, tvořivost a komunikativnost. A rodiče to tak chtějí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petunie1
12.9.13 10:50

@Jitka1976 Ahojky, ráda si čtu tvé příspěvky, protože jsou z tvých vlastních zkušeností :lol:. Já se vážně nezlobím, jen diskutuji. Zarazilo mě to, protože u nás taková pravidla samozřejmě jistě existují, ale nikde na nástěnce jsem je nepostřehla. Snad ve školním řádu, na který nás vedoucí učitelka upozornila, a v něm to je jasné. Tam jsou mimo jiné práva a povinnosti jak dětí, rodičů i zaměstnanců, že. Pro mne je samozřejmé, že když pro malou do školky přijdu, už zase za ni beru zodpovědnost jakmile ji uvidím. Je to stejné jako ráno… Dokud za sebou nezavřu dveře herny. Asi máš pravdu, že někteří rodiče jsou jiného názoru. :nevim: Ale stejně tobě a tvým kolegyním nezávidím. Máte obrovskou zodpovědnost, snad svatou trpělivost a u nás v MŠ stále i úsměv na rtech. :palec:

• Citovat
  • Upravit
50725
12.9.13 11:10

U nás to mají s tou zodpovědností tak, že sis dětma podávají ruce - ráno - dobrý den, podání ruky, učitelka přebírá dítě, bere ho na vědomí, že tam je a začíná ho sledovat. Odpoledne přijde rodič, tak zase ruka - na shledanou a i když třeba zůstávají na zahradě, tak učitelka pouští dítě ze zřetele, už ho nesleduje, zodpovídá rodič. To mi přijde docela dobré, je to jasný signál pro všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petunie1
12.9.13 11:37

@Angua Zajímavé. A máš pravdu, jasný signál i pro ty méně chápavé rodiče. U nás mi to předávání dětí ze začátku příšlo takové trošku chaotické. Ráno učitelka už sledovala děti, které měla na starosti, ty plačící se snažila uklidňovat. Takže třeba se mi stalo, že malá nepozorovaně kolem ní vešla do třídy, já za malou a paní učitelka se mě ptala, kde mám dcerku :oops:. Taky jsem hned první ráno podle dohody s vedoucí učitelkou zahlásila, že si malou vyzvednu po O. No a když jsem přišla, malá už v pyžamku, že se chystá spinkat :roll:. Ale postupně se to upravilo. :D Podání ruky sice neprobíhá, ale už to není takové neurovnané. Dokonce s paní učitelkou můžeme prohodit i pár vět, než odcházím.

• Citovat
  • Upravit
29350
12.9.13 11:40

Petunie, u nás se odchody po obědě zapisují do sešitu, aby učitelky měly přehled, kdo půjde domů a kdo jde spát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
12.9.13 11:45

Jinak jsem si schválně dneska prohlížela znovu ve školce nástěnky a oni teď ze začátku si ty pravidla probírají a ztvárňují - dělaly kapičky vody - prve na papír vodovkama a pak vystřihovaly, daly na nástěnku a mají u toho povídání o pouštění vody a umývání rukou vždy před a po jídle a po záchodě… takže tam se s pravidly seznamují tímto způsobem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
12.9.13 12:03

angua: tak ja jsem vybirala skolku fakt peclive, zalezelo mi na tom kde kluk bude, hlavne mi slo o toto:

• zpusob komunikace s ditetem (jeceni, skatulkovani aj). O skolce v nasem mestecku sly divne zvesti
  • jidelnicek
  • podpora samostatnosti (v nasi skolce napriklad si deti sami chystaji svacinu, na stolecku maji suroviny, napr ovoce, chleba, pomazanku, konvicku s pitim, vedle kazde suroviny je na cedulce uvedeno mnozstvi, kolik si dite ma vzit. Dite si veme talir, na ten chleba, veme nuz, namaze si pomazanku, nalije do kelimku napoj, vidi na cedulce symbol poloviny, tak si veme nuz a ukroji si pulku bananu treba. Ucitelka samozrejmne dohlizi, pomuze, ukaze, nebo pomahaji vetsi deti), o oblikani a myti rukou nemluvim
  • podpora koncentrace pozornosti. Maly je dost roztekany, takze jsem hledala neco, kde ho to bude nutit soustredit se na jednu konkretni vec a tu dokoncit. Elipsy, ktere probihaji denodenne tomu taky napomahaji
  • plinka pri odpocinku. Nikde jinde by mi ho s plinou na spani nevzali. Tady nebyl problem
  • spani po obede (nucene spani nebo chvilkovy spolecny odpocinek a pak klidna cinnost nebo spanek)
  • snad se tim nikoho nedotknu, ale i mentalita rodicu. Nevim cim to je, ale v nasi skolce vidam dost inteligentnich lidi, se kterymi se da na vsem domluvit a jen tak poklabosit. V lete kluk chodil chvili do obyc. skolky (primestsky tabor) a nestacila jsem se divit ceho jsou nektere rodice schopni.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
12.9.13 12:57

@kvaček no právě že matky některé prostě očekávají, že se učielky o ně budou starat jak o mimina a dělat všechno za ně matky, od toho snad si myslím že byly s dětma dost dlouho na to aby je něco naučily tím nemyslím zrovna tebe:,dam přiklad:moje dcera ma dva a půl, plenky má na spaní od roka a půl, ale na velkou jedině do kalhot a trvalo to rok co mi takhl kadila, nevím proč a měla jít do školky a měla jsem na to 2měs. abych ju to naučila, dala si říct, jinak by nešla do školky, a už měsíc chodí na hrnek.
myslím že matky očekávají až moc od těch učitelek. základy musí prostě znát z domu.
o oblékání já taky tvrvám na tom aby se oblékala sama, má skoro 5 tak už to musí umět, samozřejmě pomůžu když to nejde, ale abych ju oblékala celou já sama, to ne, není mimino, mladší se obléká sama ve 2letech, ale taky pomáhám. ale jsou věci co prostě musí dělat sami-oblékat, hygiena, jídlo apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.9.13 13:07

Jo, já už vím, proč ho obouvám :lol: Dneska jsem si na to dala bacha, tak ať se obuje sám. Než se obul, malá mi asi tisíckrát utekla na schody, teď on ji začal povzbuzovat a navádět, řehtali se tam jak šílenci, normálně přehlušili hluk sbíječky :cert: Tím se totálně rozjeli, pak jsem naháněla malou po celém sídlišti, abysme vůbec došli k autu a teď bych si dala polední odpočinek tak já :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
12.9.13 13:09

@Angua mě se v říjnu narodí druhé, tak se uuž vidím sebe, jak nechám dole kočár jak budu kluka rychle naslékat, že neni čas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin