Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám 14 měsíčního kluka a jako každé ditko je hrozně zvědavé. Chtěla bych poradit nějaké hry. Učím ho názvy těla (kde máš nos, uši atd.), jaké zvíře vydáva zvuky, říkám básničky, říkadla, zkoušíme stavět kostky, no prostě klasika. Chtěla bych vyzkoušet něco jiného, ale nic mně nenapada. Za nápady předem děkuji
u nás teď vedou pohybové říkanky - kolo kolo mlýnský, ruce ruce ručičky, paci paci pacičky upečeme placičky atd. Hodně mám inspiraci ze cvíča. Pak kromě toho co jsi psala - dcera máráda pastelky. Koupial jsem posticolor (něco jako voskovky, ale nelámou se tolik) a velký balicí papír,sedne si na něj a čmárá, nebo i já jí kreslím.
Oblíbené je i duplo, venku vede bublifuk a pak činnosti s maminkou. Zametá malým košťátkem nebo i velkým koštětem, vaří v malém kastrůlku. Vyndavá mi příbory z myčky, podává prádlo na věšení na sušák.
Občas mi ale už taky dochází inspirace. ![]()
Ahoj, mám stejně starou dcerku a ráda hraje na schovávanou, to že jí schovávám hračky a pak je spolu hledáme, teď si hodně kreslíme, z toho je taky nadšená, ale jak píšeš, jsou zvídavé, takže jí stejně ze všeho nejvíc baví krámovat šuplíky. Podle mýho je ještě brzy a dlouho u nějaké činnosti nevydrží. A venku teď sbíráme kaštánky, to jí taky baví.
A taky stejně jako Panuška, pomáhá při prádle a zametá svym košťátkem, protože vzala velký a praštila mě s nim do hlavy, tak jsem ho zabavila.
u nas momentalne vede rikanka Koulela se koulela taaakhle velka brambora… ukazuje a bavi ji to. taky pisnicky z minicentra u kterych se ukazuje
oblibena je plastelina
fixy, pastelky, puzzle - ja ji to podavam a ukazuju kam ma davat, nejlepsi je 20ks puzzle. magneticka tabulka, bublifuk je taky uzasny. taky vede taska se sklinkama a plastem a papirem - pekne vsecko vytaha
a zas nastrka zpatky, pak to taha po byte a nakonec da za dvere ![]()
Krom zmíněného nás bavcí dřevěné pexeso, dám mu kostičku a on hledá dvojici. Taky rád harje se mnou na kytaru / ale vydrží jen chvilku/, pak plácá rukama do kláves. Jo a pak ho taky baví pracovat s nářadím s tatínkem. Nebojí se vrtačky, drží ji s ním. K tomu kreslení…myslím, že by nebyly špatné prstové barvičky, tím by měly začínat asi jako první ne?..malovat prsty myslím.Už jsem je chtěla koupit, ale jsou docela drahý na to, aby je malej jen tak vylil..
Ale někdy zkusím..jinak budu ráa, když sem dáte další náměty ![]()
na honěnou( to je oblíbená),na schovku,učím jí zvířátka,říkanky a knížky jí ještě nebaví, luxujeme spolu( zapína a vypíná vysavač), věšíme prádlo ) většinou to mokré přerovnává,vytahuje s lavoru nosí na jiná místa, vyklepává,)jezdíme na odrážedle ( mám ho přivázané a tlačím), taháme dřevěnou kačenku, stavíme kostky.....
slunickop píše:
K tomu kreslení…myslím, že by nebyly špatné prstové barvičky, tím by měly začínat asi jako první ne?..malovat prsty myslím.Už jsem je chtěla koupit, ale jsou docela drahý na to, aby je malej jen tak vylil..Ale někdy zkusím..jinak budu ráa, když sem dáte další náměty
no prstové barvy máme doma, ale je to na principu vodovek prostě tím zaprasí vše kolem včetně sebe. Posticolor jsou klasické pastelky, kterými „jen“ čmárá. Prstové zatím používám jen na otisky ručičky a nožičky. ![]()