Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hezký den, vybíráme jméno a zase přišla řeč na Rozálii. Docela se mi líbí, problém je s různými tvary jména, jak ji oslovovat. Z tohoto důvodu jsme vyřadili už několik jmen - základní tvar je hezký, ale nejčastější oslovení se mně nelíbí. Kdo z vás má Rozálii, jak jí říkáte? Hlavně jak jí říkat později, v pubertě a v dospělosti, aby to neznělo blbě? Děkuju za odpovědi ![]()
Přečtěte si článek: Jméno pro holčičku
Na jméno Rozálie se podívejte do našeho Seznamu jmen », kde najdete nejen zdrobněliny jména, ale i jeho význam a další zajímavosti.
Kdybych mela malou Rozalii, asi bych ji rikala Rozinko, to je prvni, co me napadlo.
Kdybych ted potkala nejakou dospelou Rozalii a nechtela ji rikat celym jmenem, tak Rozi, urcite ne Rozo, to je jak na kozu.
Znám oslovení Rozárko, Rozinko, Rózko, Rozi nebo Rózi. Nejvíc se mi líbí poslední dvě. Použitelná v jakémkoliv věku.
Dcera má spolužačku, prý je oficiálně Rozárka, říkají jí Rózi.
Hned na první dobrou mě napadá Rozi/Rozinko. Jméno je to krásné. Nicméně chápu, u nás taky některá jména ztroskotala na zdrobnělinách. ![]()
Rozárko, Rozinko, Rozi, to je pěkné. V okolí maji, ale nevím jestli Rozálii nebo Rosálii.
Co se mi nelíbí, tak oslovení Rózo. To je jak na kozu.
Holka 19 let co znám si říká Rozalin. Extrémně nesnášela když ji někdo říkal Rozinko (a dlouhou dobu za to nenáviděla rodiče), a lidi často opravovala aby když už tak s dlouhým Róóózinko.
Rozi, Rozinko, Rozo, Rozarko… mynjsme kvuli oslovení vyřadili Krystofa. S Rozi problem nemam, kozu Rózu dnešní deti asi neřeší. Pubertacce se dá taky rikat Rozi, Rozo, Rous, Rozali… pekne.
My měli jednu Rozálii na základce. Říkali jsme jí Koza Róza ![]()
Jinak bych asi říkala Rozárko, Rózi, Rozinko.
@MikejlaW píše: Více
Asi všemi různými tvary.
Rózi, rozinko, Rozárko, Rouzí, Rózo nebo Rozálko, zalko, zalčo, Zali…
Asi by se dalo použít i Rory(Rozarie)
Mám ráda ohebná jména kde si může každý najít oslovení co mu jde říct.
Rózi….a to mi přijde hezké.
Jen se to nesmí hodit do oslovení Rózo.