Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Přečtěte si článek: Jméno pro holčičku
Na jméno Rozálie se podívejte do našeho Seznamu jmen », kde najdete nejen zdrobněliny jména, ale i jeho význam a další zajímavosti.
Ve svém okolí mám dvě 16 - 17 leté holčiny, jedné říkají nejčastěji Rózka, druhé Rosie (čtené anglicky).
Já říkám Rozinko, přijde mi to sympaticky, je ji 5, rodiče Rózo nebo Rozule- to se mi treba nelibi ani jedno
Rozálie je jedno z mých oblíbených jmen a oslovovat se dá mnoha způsoby. Co vím, tak se Rozáliím říká Rózi, Rozárka, Rózička, Rózinka, Róza, Rosi, Rose (čteno Rous) a znám i Rozku a Rózinu. Některá oslovení se mi moc nelíbí, ale většinou si to v pozdějším věku člověk trošku koriguje sám.
Na co jsem ale nepřišla, jak bych se jako Rozálie představila třeba v novém kolektivu dospělých lidí. Aho, já jsem…Rozálie? (za mě moc formální) Rozárka (u 30+ ženy mi přijde až moc dětské)… Podobně to mám třeba s Annou nebo Marií (také se mi jinak ta jména líbí).
V okolí se malému roztomilému miminku říkalo Rozárko, teď už je to Rózi nebo Roz.
Nikdy jsem nepochopila, proč se Rozálii říká Rozárka. Kde se najednou vezme to druhé R? Logicky by to měla být Rozálka nebo naopak Rozárie.
Mimochodem máme aktuálně adoptovanou kozu Rózu. ![]()
@lucad77 píše: Více
Jj, stejně. Podle mě jde o to, že Rozálka je jazykolam.
My máme v širší rodině. To jméno bych nedala, není můj šálek kávy. Je v předškolním věku a nejčastěji Rozinko…
Ježiš, Rozinka s krátkým je hezký, to mě nikdy nenapadlo. 😍
Jinak znám Rózu i Rózi, a i když napsaný mi to připadá trochu moc tvrdý, ta Rózi se mi nahlas moc líbí.
@Anonymní píše: Více
Představoval bych se Róza. Jako Anna bych se představovala Áňa. Jako Marie asi Majka. Jednu takovou jsem znala. Jinak znám několik Marií 40+, které se představuji Maruška. A taky jim tak říká jejich okolí. Je to pro mě zvláštní, ale už jsem si zvykla.
Děti si koza Róza běžně nespojí. Oni nic neřeší (mládežníci různého věku). Dělají to stále jen dospělí lidé. Přenáší negativitu dál. Jsou špatný vzor.
Příspěvek upraven 20.05.26 v 09:04
@Janča6 znám to podobne. Jedna Marie si rika Majka, druhá Maruška. Majka ok, ale Maruška. Stejně tak Anička, to je příbuzná i kolegyně, hezká jmena, ale v dospělosti nepoužitelná. Přitom Anežka je hodne podobne a nikomu to divne nepřijde. Nicméně v dnešní dobe uz je to uplne jedno, jednou tu bude dospělá Lily, Elli, Mia… znam dospělého Vítka a Toma. Ne Víta a Tomáše. Oba na to nadávají. A ted je to taky moderní, dávat zdrobneliny jako jmena.
@Midaku píše: Více
Jo, ty zdrobněliny jako jména, to je hrozné. Nevěřím, že to těm lidem v dospělosti nevadí. Znám dospělou Janku a znala jsem Vlastíka. Tomu by dnes bylo tak 90 let. Historka je, že rodiče přišli s miminkem za farářem a poprosili ho: “Pokřtíte nám Vlastíka?” Farář byl opilý a zapsal jméno Vlastík. Ale co je na tom pravdy, netuším.
Ovšem že někdo dává zdrobnělá jména cíleně… Ti rodiče snad nepřemýšlí.