Jaké oslovení pro Rozálii?

Přečtěte si článek: Jméno pro holčičku

Na jméno Rozálie se podívejte do našeho Seznamu jmen », kde najdete nejen zdrobněliny jména, ale i jeho význam a další zajímavosti.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11885
19.5.26 18:36

Ve svém okolí mám dvě 16 - 17 leté holčiny, jedné říkají nejčastěji Rózka, druhé Rosie (čtené anglicky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1020
19.5.26 19:23

Já říkám Rozinko, přijde mi to sympaticky, je ji 5, rodiče Rózo nebo Rozule- to se mi treba nelibi ani jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.26 19:24

Rozálie je jedno z mých oblíbených jmen a oslovovat se dá mnoha způsoby. Co vím, tak se Rozáliím říká Rózi, Rozárka, Rózička, Rózinka, Róza, Rosi, Rose (čteno Rous) a znám i Rozku a Rózinu. Některá oslovení se mi moc nelíbí, ale většinou si to v pozdějším věku člověk trošku koriguje sám.
Na co jsem ale nepřišla, jak bych se jako Rozálie představila třeba v novém kolektivu dospělých lidí. Aho, já jsem…Rozálie? (za mě moc formální) Rozárka (u 30+ ženy mi přijde až moc dětské)… Podobně to mám třeba s Annou nebo Marií (také se mi jinak ta jména líbí).

• Citovat
  • Upravit
459
19.5.26 19:26

My říkáme kolegyni Róza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
19.5.26 20:30

V okolí se malému roztomilému miminku říkalo Rozárko, teď už je to Rózi nebo Roz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24747
19.5.26 20:37

Nikdy jsem nepochopila, proč se Rozálii říká Rozárka. Kde se najednou vezme to druhé R? Logicky by to měla být Rozálka nebo naopak Rozárie. :nevim: Mimochodem máme aktuálně adoptovanou kozu Rózu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
19.5.26 20:53

Říkáme Róza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
19.5.26 21:03
@lucad77 píše: Více

Jj, stejně. Podle mě jde o to, že Rozálka je jazykolam.
My máme v širší rodině. To jméno bych nedala, není můj šálek kávy. Je v předškolním věku a nejčastěji Rozinko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12241
19.5.26 21:26

Proste Róza :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
19.5.26 22:59

Ježiš, Rozinka s krátkým je hezký, to mě nikdy nenapadlo. 😍
Jinak znám Rózu i Rózi, a i když napsaný mi to připadá trochu moc tvrdý, ta Rózi se mi nahlas moc líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
20.5.26 06:23
@Anonymní píše: Více

Představoval bych se Róza. Jako Anna bych se představovala Áňa. Jako Marie asi Majka. Jednu takovou jsem znala. Jinak znám několik Marií 40+, které se představuji Maruška. A taky jim tak říká jejich okolí. Je to pro mě zvláštní, ale už jsem si zvykla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
20.5.26 06:48

Koza Róza :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
20.5.26 07:44

Děti si koza Róza běžně nespojí. Oni nic neřeší (mládežníci různého věku). Dělají to stále jen dospělí lidé. Přenáší negativitu dál. Jsou špatný vzor.

Příspěvek upraven 20.05.26 v 09:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8837
20.5.26 08:10

@Janča6 znám to podobne. Jedna Marie si rika Majka, druhá Maruška. Majka ok, ale Maruška. Stejně tak Anička, to je příbuzná i kolegyně, hezká jmena, ale v dospělosti nepoužitelná. Přitom Anežka je hodne podobne a nikomu to divne nepřijde. Nicméně v dnešní dobe uz je to uplne jedno, jednou tu bude dospělá Lily, Elli, Mia… znam dospělého Vítka a Toma. Ne Víta a Tomáše. Oba na to nadávají. A ted je to taky moderní, dávat zdrobneliny jako jmena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
20.5.26 08:48
@Midaku píše: Více

Jo, ty zdrobněliny jako jména, to je hrozné. Nevěřím, že to těm lidem v dospělosti nevadí. Znám dospělou Janku a znala jsem Vlastíka. Tomu by dnes bylo tak 90 let. Historka je, že rodiče přišli s miminkem za farářem a poprosili ho: “Pokřtíte nám Vlastíka?” Farář byl opilý a zapsal jméno Vlastík. Ale co je na tom pravdy, netuším.

Ovšem že někdo dává zdrobnělá jména cíleně… Ti rodiče snad nepřemýšlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze