Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
A máte rozdělené SJM? Ten byt pokud teď koupíš bude vás obou…
Já do bytu můžeš tam mít podnájemníky dokud ho nebudeš potřebovat
@Anonymní píše: Více
hlavně se napřed poraď s právníkem!! protože koupit si za doby manželství byt jen pro sebe a splácet ho ze sjm, to bude oříšek. Takže si napřed ověř, jak a zda je to vůbec možné…
Ja bych emočně investovala do manželství - přijde mi ti u vás takové studené.
A finančně do sebe, abych si užívala život. Kdyby neco krachlo v manželství, šla bych bydlet klidně do nájmu.
@KKK85 píše: Více
Nemáme rozdělené, ale za doby manželství jsme koupili pozemek, který sousedi s domem a zůstal by manžela. Já bych si nechala byt. Myslím, že by na to manžel přistoupil, resp. by to tak dávalo smysl.
jenže takto to nefunguje, musíte to mít ošetřené právně, jinak by jsi mohla splakat nad výsledkem…
Jestli nemáte rozdělené finance opravdu tak to nebude jen tvoje.
Myslet si můžeš co chceš, ale až by došlo na lámání chleba tak můžeš taky dostat velký prd.
Jsi fakt naivní. Pokud něco koupíš, bude to vás obou.
A nechápu, co to je, že jste koupili pozemek a ten by byl manžela. Ty bydlíš v manželově nemovitosti, ale teď vlastníš půl pozemku. Kdybyste se rozváděli, tak nějaké vaše ústní dohody nebudou hrát žádnou roli, když se jeden nebo druhý šprajcne.
A nechápu, co to máte za systém finančního hospodaření v manželství, že řešíte věci na moje a tvoje.
Prý- investice máme každý svoje. ![]()
I ty investice jsou společné. To nevíš?
No tak to bych si tedy pořádně ošetřila a nee takové myslím… a dávalo smysl, v případě rozvodu jak je někdo zhrzený, nebo najde si novou ženu, která může dávat super rady, tak neplatí co je rozumné a dává smysl…
Tcháni přepisovali na manžela dům.. my do toho domu investovali, brali spol. hypotéku na rekonstrukci…Takže moje podmínka byla že chci ať je dům nás obou v SJM. Muž neměl žádny problém. Dávali se do toho peníze nás obou. A musím říct že já se i mnohem více starám o tchány, muž zase více pracuje. Muž má ještě děti z prvního manželství. A já navrhla aby to bylo vše fér že já napíšu u notáře závět že po mě dům bude dědit i děti manžela a naše společné. Peníze atd už pak jen moje dítě.. doufám tedy že takto to vše lze. Ale nechci obrat jeho děti o dědictví domu. Když já umřu dříve po něm prostě budou dědit všechny děti.
Každoádně já chtěla mít pojištěné, že se nestane že odejde muž dříve, a dědit budeme všichni jeho děti z prvního manželství, já a naše dítě…to bych mohla barák prodát a jít…
@TaLucie píše: Více
Manželství jsem řešila dva roky zpětně a dost, teď jsem smirena s tím, jak to je. Ale je to určitě dobrý bod a nevím, zda byt není budoucí únik. Na druhou stranu, fakt jsem dávala energii i sem a nedopadlo to na úrodnou pudu. Ale jsem v klidu. Jen tak nějak chladne.
@Keyllah píše: Více
Ale to já přece vím. Jen při lámání chleba, pokud budou dva majetky v podobné hodnotě, tak si je nějak rozdělíme. Ale ano, právník je určitě fajn bod. Vím.
Ahoj, hledám různé náhledy, inspiraci k zamyšlení. Jsem ve věku cca 40 let, žena, děti 1.stupeň ZŠ, vztah 20+ let. Řeším nyní, jestli koupit byt (sama za sebe a na sebe) jako investici + zadní vrátka.
Bydlím s manželem a děti v manželově bydlení, takže proto to vnímám jako ta zadní vrátka, kdyby vztah nevyšel. Vztah bych hodnotila jako uspokojivý, ale nejsem si jistá, zda spolu my dva zestárneme a zůstaneme. Máme nějaké investice pro děti, máme i každý své. Nyní řeším, jestli nekoupit malý byteček 1+kk, bohužel tedy s hypotékou cca 2.5 milionu.
Koukám na to z různých stránek - zda se zadlužit (zda to dává smysl, zda to zvládnu), zda to dělám pro sebe (zadní vrátka - pak je jednodušší odejít) nebo zda to dělám pro děti - zda to dává smysl, protože to může znamenat, že budu nucena počítat peníze, omezit výlety… zda neinvestovat spíš do dětí a jejich rozvoje (více sportu, lepší vzdělání), nebo do jejich finančních produktů (investic, které už běží), nebo zda neinvestovat spíš do sebe (celý život jsem byla ta praktická, ta skromná…), zda si spíš nedopřát (výlety, masáž, kadeřník…). Vždycky jsem na sobě šetřila, oblečení nosilo do „donošení“, nikde moc nebyla a nic moc nezažila a největší výdaje mám za kytky do zahrady nebo knihy - tj. pár stovek za rok.
Jak byste si to sami za sebe vybrali vy? Volili byste jistotu „bydlení“ do budoucna, nebo spíš přítomnost a „užít si“ nebo investice tam, kde už bydlíte, např. bazén/saunu. Nebo byste upřednostnili děti nebo své koníčky?
Mám průměrnou mzdu, ale žijeme levně a skromně, takže nějaké finance zůstávají. Manželovo stanovisko zatím neznám, ten byt jsem objevila dnes, dřív jsme to nediskutovali. Finance máme nějak rozdělené, cca půl na půl, on má lepší plat než já, současné bydlení je jeho a získal jej dříve než mě.
Já teď přemýšlím, co chci vlastně já… a tak nějak ani nevím.
anonym skrz finance