Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Nevim, jestli bych se dvema detmi povazovala investici do 1+kk za zadni vratka, asi bych vic premyslela nad koupi bytu dostatecne velkeho pro vsechny tri, kdyz uz teda. Vy jste za 20 let nikdy nenarazili na tema, ze bydlite v JEHO dome, nebyl ti neprijemny pocit, ze jednou muzes byt odejita? Vsechny investice do baraku si tedy platil on sam z vlastnich penez? ![]()
@Anonymní píše: Více
Vyjasni si to. A pokud unik, pak byt. To je jasne.
Mezi me to, ze to nemas i pres snahu optimální. My nastesti jsme s manzelem překonávači problému. I když mas to stalo plno sil a slz. Ale zmenili jsme se oba (snad k lepšímu).
Je jedno, na koho je napsaný na katastru, to bys mohla taky vědět. Pokud jste to pořizovali za manželství, tak je to obou.
To, jak by to bylo u rozvodu, nemůžeš vědět, kdo by za co bojoval. Oni se lidi pak někdy hodně diví, že je to všecko jinak.
Jestli koupíš byt na sebe a budeš zapsaná na katastru jen ty, stejně manžel bude mít na půlku nárok. Tohle prostě kupujete spolu, ať se ti to líbí nebo ne.
@Silverine247 píše: Více
Ale mě se tam bydlí moc hezky. Beru to pragmaticky, někde bychom prostě bydleli, toto se nabízelo. Děcka to podedi. Na práci se podílíme, baví mě zahrada. Ráda bych tu bydlela dal, je to hezké místo. Ale nepatří mi to a měl to před manželstvím. A spíš než podíl zde bych brala byt v blízkém městě, protože mi to dává větší smysl.
Jinak kolem financí jsme nikdy nic neřešili, oba spíš neutracime, peníze jsme vždy oba nějaké měli. Já nejvíc dává do děti a dovolených, jinak žijeme skromně. Oba.
@TaLucie píše: Více
Já se měním. Chodila jsem na terapie. On to prý nepotřebuje. Víc není co dodat. Neudělal ani krok jiným směrem.
Já jsem s tím v pohodě. V klidu. Už noc netlačím. A už nebrecim. ![]()
Ale to je jedna paní povídala a když by na rozvod došlo, tak nebude manžel tak štědrý…mně je o rok méně než tobě, ale děti máme malé a dům jsme stavěli společně na mém pozemku, manželovi patří polovina domu a pozemku pouze pod domem…my nad další investici taky uvažujeme, ale byla by zase naše společná, rozvod neplánujeme
Jsem ráda, že to máš tak, jak to máš. My to máme zas jinak. Někdo jiný je v nájmu celý život… prostě to lidi mají různě.
Mě šlo primárně o to, zda se zadluzit a dalších dvacet let počítat peníze nebo se nezadluzit a nechat to plynout, třeba pak skončit v nájmu. A peníze si teď spíš užít… My jako žijeme v klidu. Třeba ten byt nebudu nikdy potřebovat.
Ja se neptam na praci, ale na investice do toho baraku. Za 20 let urcite byly nejake vetsi vydaje - strecha, fasada, rekonstrukce kuchyne nebo koupelny… Kdo to platil? Ptam se proto, protoze chlap charakter by si investice do vlastniho baraku bud posefoval sam, nebo by nemel problem z vlastniho baraku udelat barak spolecny, pokud by se manzelka mela podilet. Stejne tak mi prijde logicke na miste te manzelky chtit nejake ujisteni, ze neinvestuju do neceho, odkud muzu jednou byt odejita s tou povestnou igelitkou. Proto me zarazi, ze jste o tomhle za 20 let nemluvili, o tve potrebe mit taky neco sveho.
@TerezaVoříšková píše: Více
Ja jsem to teda pochopila tak, ze dum mel ten pan jeste pred uzavrenim manzelstvi, po svatbe se prikupoval pozemek. Jinak mas pravdu, pokud ona ted koupi byt, bude spolecny a naivni mi zakladatelka prijde taky. Jako je fajn, ze ma v manzela takovu duveru, ze „by se kdyztak nejak domluvili“, ale opravdu na to nelze spolehat.
Jako větší investice se chystá střecha a vypada to, že ji chce hradit sám. Na můj dotaz, co koupit byt jako investici, je jeho odpověď: však kup. Takže předpokládám, že oba to rozdeleni majetku vnímáme stejně. Ale budu se s ním o tom bavit dnes. Nejdřív jsem si chtěla v hlavě ujasnit, zda ten byt dává smysl. Kdybych to táhla sama (jako hypoteku), tak je to pro mě velké rozhodnutí. Takže si to potřebuji rozhodnout v sobě nějak.
My máme i úspory na účtě podobné. Vydaje pro rodinu taky podobné. Investici si řešíme každý sám. On víc utrácí za koníčky, ale jinak žijeme skromně.
Viz odpověď níž. On chce do baráku investovat do střechy a sám, jakože z jeho účtu. Takže já bych podobnou šumu investovala do základu bytu a zbytek na hypo. Jasně že je obojí za manželství, ale fakt si myslím, že pozemek u baráku logicky zůstane jemu.
Taky resim, zda investovat do bytu. A zatim to porad odkladam.
nechci si proste komplikovat zivot. Ono to nikdy neni, ze hypo se splaci z najmu a pohodinda. Naopak, vyleza jeden problem za druhym ![]()
Prosim te nic nepredpokladej. Jak jako vypada, ze si strechu chce hradit sam, kdyz mate coby manzele penize spolecne? ![]()
Ale i když to jde z jeho účtu, tak jsou to i tvé peníze. Jste manželé, tak jsou všechny peníze společné, nezávisle na tom na čím účtu leží.
Já nechtěla vypisovat román. Takže pozemek už je součástí našeho pozemku, v katastru je opravdu zapsán jen muž a oba víme, že je to nabyté za manželství. Hodnota pozemku před 10 lety 700 tisíc. Plus se investovalo do domu. Plus jsme pořídili nějaká auta, motorky… když se to spočítá, dávalo by smysl se domluvit a mě nechat byt, jemu zahradu a k tomu se finančně dorovnat. Samozřejmě by se to u rozvodu počítalo, ale nejsme ani jeden de*il, abych já tlačila a bojovala za zahradu a on za byt.