Jakou cestu vybrat? Investovat do bytu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5084
20.4.26 17:06
@Anonymní píše: Více

Ale zakladatelka to nechápe, nebo to alespoň tak dělá. Podle toho co píše, tak nemá s manželem „upravené“ SJM, aby mohla mluvit: moje a tvoje, to musí být veřejnou listinou (notářským zápisem). Takže, když se manželé sami nějak dohodnou i písemně (např. motorka bude manželova), tak je to k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5084
20.4.26 17:09

„Ostatní příspěvky řeší, jak to bude po rozvodu.“ Není to pravda (řeší to jen některé), vrať se na začátek a uvidíš. Takže když chce zakladatelka byt jen pro sebe, tak se musí s manželem dostavit k notáři.

Příspěvek upraven 20.04.26 v 17:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3530
20.4.26 17:11

Zakladatelko, já na tvém místě bych řešila už dávno, že 20 let žiju v nemovitosti, kde mi nepatří ani klika od dveří, a v případě rozvodu nemám kam jít. Takže bych si byt koupila, ale po poradě s právníkem bych zúžila SJM, abych se o něj v případě rozvodu nemusela s manželem dohadovat. A ano, píšeš že zatím není rozvod na pořadu dne, proto bych předpokládala, že teď bude manžel třeba ochotnější k nějaké dohodě. Konzultaci s právníkem bych ti doporučila v každém případě, myslím, že úplně nechápeš princip SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3826
20.4.26 17:12

Prcáte?
No byt se bude hodit i tvýmu dítěti. Jako je to strašná pálka, 2,5 mega za komůrku, ale za 10 let to bude ještě horší. Jako fakt záleží, kolik tich peněz ti zbývá i po užívání si. Chceš vidět, procestovat nějakou konkrétní zemi, či světadíl?
Už ti přestaly stačit kytky a knížky? Nudíš se?
Zde dost často někdo podá v podstatě banální dotaz, ale nedá k tomu konkrétní info a nakonec se za tím skrývá něco úplně jiného… :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.26 17:12
@Luboš P píše: Více

Řekla bych, že i na první straně většina lidí řeší sjm a právo.
Většina, jeden příspěvek je pro byt a jeden mluví o investici energie do manželství.
Pak reagovalo průběžně ještě pár lidí pro být a konvalinka, že taky váhá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.26 17:21
@Sadman píše: Více

Takže sex jsme normálně mívali, teď asi tři týdny ne a je to pomerne velká pauza u nás, nebýva to zvykem. Delší bylo jen šestinedělí.
Jsem na současném místě spokojená, vlastně se cítím asi nejlépe v životě, cvičím jógu, dělám meditace, soustředím se na přítomnost. Zní to ezo. Ale chci tím říct, že je mi dobře. Usínám spokojeně. Budim se taky spokojeně. Jsem teď strašně vděčná za každý ráno a že jsme všichni zdraví a venku všechno kvete a je hezky. Čas věnuji buď dětem nebo sportu nebo knížkam, teď chci jít do kina na Stypku, jeho písničky mě baví a jeho osobnost zajímá.
Objektivně se prostě teď máme dobře, i když situace ve světě mě moc netěší.
Kdybych dnes měla opustit barák, jdu ke kamarádce nebo k mamce. O sebe se nebojím, vždy jsem se o sebe postarala.
Takže nemám pocit nudy. Nemám ani krizi. Stav manželství beru jak běží. Neplanuji rozvod, nehledám nového muže, práce mě baví a mám dvě zdravé ruce, všeho si vážím. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.26 17:23

@Keyllah však to bylo s ironií…my máme ošetřeno, i když se rozvádět neplánujeme

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.26 17:25
@Sofie2013 píše: Více

Díky. Zamyslím se nad tím.
Jinak spousta lidí žije v nájmu a nic jim nepatří. V čem je to jiné?
Nájem neplatim, podílím se na energii, práci… nemyslím si, že se mám blbě a nemyslím si, že bydlet zde byl špatný krok. Pěkných 15 let. A když budu muset odejít, tak půjdu.
A radši bych šla pak do toho bytu, co už bude z části splacený než do nájmu.

• Citovat
  • Upravit
5084
20.4.26 17:33

„podílím se na energii,“ jak to myslíš? Ty peníze, kterými se podílíš jsi měla před manželstvím nebo to jsou dary např. od rodíčů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1451
20.4.26 17:33

Ano musíš opravdu myslet na to, že je vše SJM mimo toho domu co nabyl před manželství.

Já například nabyla byt před manželstvím, jenže splácela ještě zbytek za manželství (700 000). A mužův právník pak chtěl půlku, že jsme to platili ze SJM i když vše chodilo z mého účtu z mých peněz ( ale bylo to prostě SJM). Dal jsem mu dala i za drobné opravy které jsem taky platila ze svého ale vlastně SJM( opravy už ale dávno amortizovali).

A to tvrdil, že byt zůstane vždy nám…ale dluh mám teď vůči němu.

Můj muž nic neměl a šel by s igelitkou on…dělal nátlak, že potřebuje peníze aby měl kam brát děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3454
20.4.26 17:34

Jenom mě fascinuje tady ta jistota, že nájem dneska pokryje splátku hypo. No tak to už dnes fakt neplatí. 5 let zpět možná, dnes v tom vždy člověk bude každej měsíc za x tisíc ze svého. Samozřejmě v závislosti na tom, kolik by do toho ze svého zakladatelka dala v akontaci. Je jí 40, takže min. 15% bude muset mít našetřeno. Stačí se podívat za kolik se byty v dané lokalitě pronajímají a kolik jí bude dělat měsíční splátka na 30 let hypo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.26 17:34

Já bych byla pro koupi bytu a diskuzi, ošetření u právníka. Levnější byty nebudou a z mýho pohledu je to taky investice pro sebe a do sebe. Já teď prodávám pozemky ještě z dědictví po tátovi (po13 letech) a budu za ně cestovat. Dosud jsem je pronajímala, ale už mě to nebaví, stala se z toho pro mě mentální zátěž. Nikdo neříká, že v tom bytě musíš nakonec bydlet. Já to vnímám jako zvýšení vlastní autonomie nebo asi přesně nevím, co znamená to „užívání“. To je něco, co říkala moje babička „všechno prožrali a majetek nikde“? Nebo jen jako nebudeš muset počítat každou korunu? Tohle by sis asi měla asi ujasnit. Já třeba nějakou i materiální formu jištění potřebuju. Žít jen přítomností TADY A TEĎ mi klid fakt nepřináší.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.26 17:46

Pozemky od rodičů mám dostat taky, mají to už ošetřené v závěti, maji rozdelné mě i sourozence. A když se rozvadeli, oba ty pozemky schovali pro děti, protože taková byla domluva. Oba se tak vlastně vzdali svého nároku, za který si mohli třeba zvelebit bydleni nebo koupit nový byt po odchodu. U nás v rodině se prostě vždy drželo slovo a odkladalo pro další generace, což ale znamenalo žít dost skromně.
A já teď řeším, zda koupit jako jistotu a žít taky skromně nebo zda třeba radši necestovat. Ale nemám žádné cíle, nemám ambice něco vidět, ale taky jsem nikde nikdy nebyla. Nechodím na nehty, neřeším vlasy, barvim se sama, neutracim za hadry ani kabelky… a ziju v klidu. A buď se teda rozjoupu žít takhle dál a zajistit budoucnost bytem (ať už dětem nebo jednou třeba mě), nebo se taky můžu rozhodnout procestovat aspoň Evropu a vidět i něco víc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.26 18:34

Já tady vlastně řeším, co chci dál. :lol:

Já vždycky skončím u stejně otázky: holka, co chceš dál? A jsem zmatená, že si mám vybrat a bojím se následků volby a odpovědnosti za ni.
Jinak manžel by ten byt podpořil i finančně, což se vrací zpět k otázce sjm a zda to dává smysl.
Pokud by to bylo celé na mě, včetně právníka a rozdělení sjm, tak to se trochu bojím všech kroků a toho, co kdyby nastala nenadálá situace… Takže budu nejaky čas prešlapovat na místě asi. :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.26 18:35
@Noku píše: Více

přesně tak, takto uvažoval tchán a začal mi vysvětlovat že mě v baráku nic nepatří, tak jsem mu velice rychle vysvětlila, že mám doklady na to kolik jsem z mých prostředků před svatbou investovala do baráku a kam to přesně šlo a že to šlo z mého účtu konkrétním stavařům. Od té doby mám pokoj a ani nepípne, protože si uvědomil, že s holou pr.de.lí neodejdu a majetek není jen v " jeho" rodině.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel