Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, jen pro zajímavost, jakou oporu máte v mámě? Ta moje mi poslední dobou stále opakuje, že jsem stará, že mi budou síly ubývat, že to vidí u sebe. Pořád mě lituje, že mám tři malé děti, jednou za čas si je vezme (dvě) na pár dní (Starší tam byla cca 4× a mladší 2×) tak jednou za čtvrt až půl roku a to vždy se slovy:" aby sis odpočinula ty chudinko moje". Já nepotřebuju, aby si děti vzala kvůli mě, ale proto, že s nimi chce trávit čas. Já mám děti, protože jsem je chtěla, nikdo mě nemusí litovat. Leze mi to brutálně na nervy. Musím se držet, abych mlčela. Co vy, utěšte mě, že v tom nejsem sama
.
Moje mamka je pro mě úžasná bytost a vztahy jsou víc než dobré
Moji rodiče a tchanovci si taky syna berou se slovy,abych si odpočinula,zaroveň je jasné ze si ho berou i protože chteji,neprijde mi na tom nic divneho. Že Tě lituje,ze mas tri male deti,asi ví jaky je to zahul… Ja v tom teda nic špatného nevidim. ![]()
Ani nevím, vztahy máme asi dobré, jezdíme tam s dětmi hodně, pomáháme si, ale ta opora nebo vazba k ní je spíš menší - vždy jsem víc tíhla k otci, máma byla chladná, výchova tvrdá, hezkých slov málo, mazlení vůbec. Jezdím tam, mám ji normálně ráda, tak nějak jsem to dětství a její výchovu přijala a zpracovala, ale s dcerou chci mít jiný vztah.
Vzdyt je to super, ze si je jednou za par mesicu vezme na par dnu. Ja si tedy odpocinout potrebuji, to rada priznam. Ona to tak asi take mela a tak predpoklada, ze to mas stejne.
Jinak ja mam mamku super, ted si poprve budou brat dvouapulletaka na par dnu. Chteli uz loni, ale prislo mi, ze je na to jeste maly. Myslim, ze si ho budou brat tak jednou, dvakrat do roka, ale bydli 3 hodiny cesty, tak je to logisticky narocnejsi. Kdyby bydleli bliz, tak by tam asi obcas pres noc nebo dve jezdil. Tchyne zatim brat nechce, ze je maly. Ale ta nam zase vari, coz je take velka pomoc!!!
@Katerina000 s mámou máme dobré vztahy, ale taky mě něčím vždycky štve (pokaždé je to něco jiného, vesměs maličkosti). Teď o víkendu mi několikrát nabízela, že pohlídá moji dceru, abych se mohla o sebe starat (kadeřnice apod.) - to je od ní hezké, ale já to nechci, od mámy to vnímám jako rýpnutí, že vypadám blbě. Navíc na hlídání nemá vůbec čas, za rok a půl nehlídala ani jednou. A přesně jak píšeš, když už hlídat, tak kvůli nim dvěma, a ne kvůli mému zkrášlování ![]()
Maminku mám skvělou, vždycky mi pomohla, poradila, byla oporou, malýho hlídá kdy může a moc ráda, má ale blbou pracovní dobu takže tam většinou jezdíme hlavně o víkendech, ale hlídá i jednou měsíčně v týdnu když jdu na nehty. Když chceme někam vyrazit s manželem a tchýně (bydlí o 3 vchody dál než my) nemůže tak přijede, pohlídá, přespí tu, pomůže nám. Takže pro mě je mamka největší oporou a jsme velký kamarádky, můžu ji říct cokoli a je to báječná babička.
A to samé můžu říct i o tchýni ![]()
Jinak na „aby sis odpocinula“ nevidim nic spatneho. To preci neznamena, ze si ho nebere i proto, ze chce…
Ja mam mamku uzasnou. V detstvi uzasny vztah a ted,kdyz mam dve deti take. Bydlime od sebe 400km, kdyz nam odpadlo hlidani a my meli listky na koncert,vzala si dovolenou a prijela
pomaha mi de vsim, neuveritelna opora. Neberu to jako samozrejmost, jsem za to neskutecne vdecna ![]()
@řeřicha Na to myslím stále, že chci mít s holkami jiný vztah, snad to vyjde. Moje máma napřed vyváděla, že pořád nemáme dítě. Jak se narodila první, tak začala být nespokojená, že by měla mít malá sourozence. Jak se narodila druhá, tak začala, že snad nebudeme mít třetí, že dvě stačí … . Prostě pořád něco. Nikdy není spokojená, přitom po ní nic nechci a ona místo aby si to užívala tak pořád hledá problémy kde nejsou. Asi je to taková povaha.
Kdyby s nimi nechtěla trávit čas, tak si je nebere ani, aby sis odpočinula. Mně to přijde jen jako taková fráze. Co by za to jiné ženské daly
Vidím to spíš tak, že je mezi vámi nějaký problém z dřívějška (třeba její výchova ti nesedla) a ty si hledáš na všem, co řekne a udělá, to špatné.
Ale ono vůbec nejde o hlídání, pokud by si holky nevzala vůbec, nemám s tím problém. (Bere si je, když se to hodí jí, ne když se to hodí mě
). Jsem zvyklá se o ně starat neustále. Mám prostě problém s těmi řečmi okolo. Jde o to litování, není návštěva, kdy neposlouchám řeči, že jsem chudinka a že se musím starat o děti a že manžel je v práci a že máme (podle ní) malý byt a že máme malou zahradu a všeho máme málo, jen dětí moc
. Já si vůbec nestěžuju, jsem spokojená, mám tři děti, které jsem chtěla, bydlím tak jak chci … já vůbec netuším proč má pořád pocit, že jsem stará chudinka
. A samozřejmě jsem ráda, že jí mám, je to máma … já si chtěla jen tak odlehčit a povzdechnout … ale ono kdo nezažil, ten to těžko pochopí
.
@Lu1234 píše:
@Katerina000 s mámou máme dobré vztahy, ale taky mě něčím vždycky štve (pokaždé je to něco jiného, vesměs maličkosti). Teď o víkendu mi několikrát nabízela, že pohlídá moji dceru, abych se mohla o sebe starat (kadeřnice apod.) - to je od ní hezké, ale já to nechci, od mámy to vnímám jako rýpnutí, že vypadám blbě. Navíc na hlídání nemá vůbec čas, za rok a půl nehlídala ani jednou. A přesně jak píšeš, když už hlídat, tak kvůli nim dvěma, a ne kvůli mému zkrášlování
Když se matka na Tebe podívala, tak jsi podle ní vypadala hrozně, protože na sebe nemáš čas. To je to, co chtěla říci, a chtěla Ti dát čas na sebe. Toho si ceň a něco se sebou udělej. Protože když i matka řekne dceři, že by se měla zkrášlit, tak fakt už měla. Okolo jsou zřejmě hezčí holky a manžela nemusíš mít napořád. To je to, co matka říkala mezi řádky.