Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@g.sandova píše:
@Lucie_Sx jo, tady by se měl platit tak dvojnásobek. A zažila jsem případ, kdy se zařizovat pece domů v těžkých případech. Ti lidé bohužel zemřeli před preozem domů.
Ani se nepočítá, že by někdo chtěl dochovat blízkého doma.
No je to na delší vyprávění.
I přístup těch profesionálů kolem
Existuje iniciativa „Zaradte petku“, aby byl pro tyhle lidi paty stupen prispevku na peci.
Vsem (= politikum, poslancum) je to jedno. Uplne fuk, nezajem. A ti, kterym to fuk neni, to proti te lhostejne vetsine nikdy neprosadi.
Ale jak by ta máma mohla žít s tím, že ji poslala třeba do nemocnice na smrt nebo tím, že nebojovala? Každá máma bojuje, obětuje se, dělá věci, které člověk v její situaci nechápe. Má můj velký obdiv. A naše zdravotnictví by se mělo stydět. Roky pomáhám dětem postiženým a velmi často dětem s touto nemocí. A stojím si za tím, že největší hrdinství je starat se o jiné a mít to o to těžší v životě, když žebráte a prosíte o každou korunu na zdravotní pomůcky. Je to smutné, ale kdyby příroda chtěla jinak, holčička by tady třeba už nebyla.
Mám nedonosena dvojčata. To menší, kvůli kterému museli ven, zvládlo příchod na svět celkem v pohodě. Jeho větší sourozenec musel na chvíli na ARO. Podle lékařů dost častý scénář, prý to dite, které má normální vývoj v břiše, není na předčasný porod připravené. Kdežto sourozenec, kterému se v břiše nedaří, je ve stresu a „vi“, že bude muset ven dřív, tak je připravenejsi. Ale nejspis bude rozdíl u bi-bi dvojčat, kde ma jedno IUGR, jako u nás, a u mo-bi nebo mo-mo, když mají transf. syndrom.