Jasno v prvních botičkách

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1730
25.2.13 14:15

Jasno v prvních botičkách

Zdravím všechny maminky ;).

Už mám dost všech protichůdných názorů o botičkách :cert: :cert: :cert: :cert: :cert:.
Nevím si rady :think: :
Jedni si stojí za kotníkovými, druzí doporučují volnou nožku, aby se sama zpevnila… Neustále kolem sebe cítím tlak na kotníkové botičky už od prvních krůčků, je to ale opravdu to nejlepší, co můžeme pro zdravou chůzi našich dětí udělat? Jsou lepší capáčky? Jak se rozhodnout? Kdo má pravdu? Neexistuje na toto téma nějaký novodobý věrohodný výzkum? Nebo se každá musíme rozhodnout podle svého vlastního rozumu??? Díky moc :*.

Příspěvek upraven 25.02.13 v 17:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4034
25.2.13 14:20

Selský rozum mi říká, že noha na volno se cvičí, zpevňuje, posiluje.. noha pevně uvázaná do boty ne, tím pádem chodí bota a ne noha, nepřijde mi to ok. Ale jako zas aby v botě ta noha nelítala.. prostě tak akorát. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
25.2.13 14:23

Asi ti nezbyde fakt nic jineho nez vlastni rozum…kamaradka treba jako prvni boty dala takove mekke kozacky - vlastne capacky, jeji syn zacal chodit v zime. Me uz to teda prislo moc, jako bosa noha v lete na trave - proc ne, nebo kozeny tenky capacky, ale v zime ty vrstvy kozichu a gumy mi teda neprisly to pravy orechovy, pevna ale ohebna bota mi na ven na zimu prijde lepsi. Doma nic nedavam.

ja se zeptala na nazor jednoh uznavaneho ortopeda, sice jeho domenou jsou kycle, ale neni to zase tak mimo, a muj nazor mi potvrdil, tak jsem byla spokojena :mrgreen:

to mas stejny jako s prikrmama, to se meni snad co da roky, neli drivn :mrgreen:

Příspěvek upraven 25.02.13 v 14:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
25.2.13 14:24

Já se rozhodla dle selského rozumu - objednám další capáče i teď, pro 17m dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25082
25.2.13 14:24

Tak já jasno měla a ani jsem to nikde neřešila. Na ven pevné zavazovací boty (což mi paní v lékarně, kde jsem je kupovala jen potvrdila), na doma bačkůrky i když jen lezla po čtyřech. Sama jsem to s doktorkou neřešila, prostě jsem to takhle chtěla.
Jinak je to taky o dítěti, známé malá stáčela špičky k sobě, tak tam bylo jasné, že zimní botky budou pevné a zavazovací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
25.2.13 14:26

@suik Jj, já volím capáče jen proto, že má bez nich studené nožky. Ven má kožené kotníkovky. Celou zimu superfity, teď na poslední měsíc elefanteny. Jarní už budou zas superfity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
25.2.13 14:26

Souhlasím s @Elata
Nejpřirozenější je podle mého noha naboso. Kolikrát koukám na malou, jak naschvál na všechno šlape, chodidlo tak dostává signály o nerovnosti povrchu, posilují se svaly, formuje se klenba.
V botě s podrážkou dítě necítí nic.
Takže za mě doma bez botiček ;) Dokonce se prý k tomu západní medicína poslední dobou přiklání víc. Ale za nějakou studii budu taky ráda, na nic jsem nenarazila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
25.2.13 14:27

Tak každý odborník tvrdí něco jiného, takže si vyber. Zkrátka si musíš udělat názor sama. Dokud dítě jen leze, respektive více leze než chodí, dávala jsem capáčky nebo chodil bos, jakmile začal chodit, má kotníčkové botičky. Jednak má syn vtočené kotníky a podle ortopeda (přednosty dětské ortopedické kliniky) máme kupovat zásadně kotníkovou šněrovací botičku, ale hlavně v nízkých botách absolutně neumí chodit. Nohy bortí do stran, vypadá to dost šíleně, nemá zkrátka oporu. Takže kupuji kotníčkovou (Superfit), ale zásadně lehounkou obuv s ohebnou podrážkou.

Příspěvek upraven 25.02.13 v 14:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
25.2.13 14:27

My jsme objednali capáčky a ponožky s protiskluzem; jak už tu zaznělo, noha by se měla zpevnit sama a ne pomocí pevných bot, to jí může jen ublížit; pračlověk taky nenosil pevné boty; s capáčkama se nemá akorát chodit po chodníku

• Citovat
  • Upravit
8284
25.2.13 14:30

Ja jsem taky cetla o botach kde co, hlava jde cloveku kolem, tak jsem se ridila svym rozumem, takze deti mi chodily a chodi doma jen v ponozkach, backurky nevedeme, mame skoro vsude koberce. Na prvni chozeni venku ci nekam mimo dum meli mekke kozene capacky.
A kdyz uz potom zacali opravdu chodit se vsim vsudy, tak jsem teprve koupila kvalitni boty, ktere dobre drzi patu a kotniky.

Edit: tim prvnim chozenim myslim takove ty prvni krucky po trave nebo nekde na hristi, nebo proste nekde kam jsme si jezdili hrat mimo dum..

Příspěvek upraven 25.02.13 v 14:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
25.2.13 14:30

Na doma davam capacky, boty na ven planuju koupit certifikovane kotnickove Fare nebo podobnou znacku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
25.2.13 14:32

Malá začala chodit až v 15 měsících a neuroložka říkala, ať ji nechám doma běhat pokud možno bez botiček/bačkůrek. Na ven jsem kupovala vždy s pevným kotníkem, nové, aby si je sama prošlápla podle svého. Beru superfitky - bohužel jsou dražší, ale mám pocit, že na ven potřebuje mít stabilní boty, a to i v létě. Bohužel neznám žádnou studii, která by přesně doporučovala jaké boty jsou nejlepší, takže neporadím, ale řídila bych se vlastní intuicí. Jo a pokud dítě ještě samo nemá tendenci chodit, nenutit, z vlastní zkušenosti vím, že je lepší počkat, až dítěti zesílí nohy a pak už chození přijde brzy, do té doby by mohlo zbytečně vytáčet chodidla ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048
25.2.13 14:34

Ahoj holky, se s dovolením přidám :) Malému bude teď 11 měsíců, plazí se a leze a začíná si stoupat (většinou u bedýnky s hračkama nebo na pohovce). Doma je normálně v ponožkách nebo v ponožkách s protiskluzem. Řeším teď to, že si sice stoupne, ale špičky má jak baletka, takže vlastně stojí na nártech a ty nožičky má jak hokejky, prostě ho nenesou, drží se buď opěrky na gauči, nebo tý bedýnky s hračkama, jinak by upadl. Vždycky k němu jdu a nohy mu dám do správné polohy, vyloženě mu musím dát tu patičku na zem, jinak by stál na špičkách jak Harapes :D :D Tak nevím jeslti mu mám třeba pořídit nějaké ty capáčky nebo bačkůrky na doma a ty by ho tak nějak donutily stoupat na patu a ne na špičku co myslíte? nebo ho mám nechat na boso v ponožkách tak jako doteď a nožky mu pokaždé dát správně? :) dík moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lamicka
25.2.13 14:35

Příspěvek upraven 18.09.15 v 17:44

• Citovat
  • Upravit
1748
25.2.13 14:36

Jj dle předposlední věty :pankac: :pankac: tak jak se vším :-)

můj syn má doma ponožky s protiskluzem, teď začíná chodit i venku - kvalitní kotníkové

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková