Jazyk a dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11
19.4.11 12:28

jazyk a dítě

Ahojky všem
Moc prosím o pomoc a o radu.

Jsem češka a můj přítel rus.A chtěla jsem se zeptat od kolikátého roku věku narození dítěte se na něj může mluvit druhým jazykem..Tchyně ho chce učit i rusky, ale bojím se, že když hned od narození na něj začnem mluvit dvěma jazyky, tak bude později zaostalejší a zpomalenější co se týče všeho..učiva,deních činností atd.
Moc děkuji všem předem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jjelena
19.4.11 12:36

Ahoj,přímou zkušenost nemá, ale konkrétně ruština je moje srdeční záůežitost a jsem ráda, že mám možnost jí v práci používat. To je ale OT :lol:

Říká se, že je dobrý na děti mluvit hned oběma jazyky, oni jsou šikulky a pochopí. Mám pocit, že se ještě ale říká, že každý z rodičů by měl používat jen ten jeden jazyk, aby si ho dítko spojilo.

Můj bývalý šéf je Belgičan s rakouskými předky, manželka češka. Obě jejich děti mluví perfektně francouzsky, něměcky i česky. Holčičce je už asi 8 a chlapeček je o měsíc mladší než naše starší.

• Citovat
  • Upravit
1587
19.4.11 12:38

Ahoj, manžel je Maročan a mluví na dítě marocky, já česky a dobrý. Podle chytrých knih se má naopak začít hned, aby se dítě neblblo. Akorát prý pomaleji bude tvořit věty, ale jinak není problém. Máme hodně smíšených párů jako známých s velkými dětmi a u žádného problém nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
19.4.11 12:39

už tady probíhala diskuze podobná

holky psaly že hnedka od narození ale ty na něj mluv český a manžel rusky a on si to sám sesumíruje:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
19.4.11 12:41

co ja jsem slysela a cetla, tak je dobry mluvit obema jazyky hned od narozeni. pokud je maminka ceska, tak ona jen cesky, ne tim druhym nematerskym, dite by si melo spojit jedna osoba=jeden jazyk aspon ze zacatku aby se mu to nepletlo. u nas to bude taky tak. ja jen cesky, pritel francouzsky a spolu doma vsichni francouzsky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
19.4.11 12:44

Hned od narozeni.Pribuzni mluvi na maleho cesky i anglicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
19.4.11 12:51

V takovémhle případě rozhodně od narození - každý výhradně svou mateřštinou (Ty česky, přítel a jeho maminka rusky).

Já osobně bych řekla, že nejhorší varianta, která může nastat, je ta, kdy na dítě mluví sice oba rodiče (třeba) česky, ale jeden z nich špatnou a lámanou češtinou… Dítě se sice naučí jeden jazyk, ale pochytá i ty chyby a špatnou výslovnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
19.4.11 12:52

ahojky, kamarádka černoška má manžela čecha a na děti mluví - česky, anglicky, německy i africky (ten její rodný jazyk) už od narození a děti v pohodě rozumí tak i tak i tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4119
19.4.11 12:53

musis na mimco hned od narozeni mluvit svym materskym jazykem. Ja na meho syna mluvim cesky a manzel svym materskym jazykem. Mam kamaradku co ma manzela take cizince a jeji deti umi mluvit perfektne dvema jazyky. Jen dvojjazycne deti zacnou mluvit o neco pozdeji nez jejich vrstevnici :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27248
19.4.11 13:49
werule píše:
Ahojky všem
Moc prosím o pomoc a o radu.Jsem češka a můj přítel rus.A chtěla jsem se zeptat od kolikátého roku věku narození dítěte se na něj může mluvit druhým jazykem..Tchyně ho chce učit i rusky, ale bojím se, že když hned od narození na něj začnem mluvit dvěma jazyky, tak bude později zaostalejší a zpomalenější co se týče všeho..učiva,deních činností atd.
Moc děkuji všem předem…

Pokud bude dítě žít v dvojjazyčné rodině a budou na něj mluvit oběma jazyky, tak se dítě naučí oba a žádná zaostalost mu nehrozí.
Jen třeba ty mu něco řekneš česky a on zareaguje druhým jazykem.
například ty mu řekneš podej mi autíčko, on ti ho podá a řekne car.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
19.4.11 15:04

děkuji všem…bála jsem se aby nám dítko pak nezblblo..
já rusky zatím ani neumim.takže já budu mluvit jen česky…
Já jenže znám právě kluka který mluví dvěma jazyky od narození a přijde mi zpomalenej..je mu 8 a on si nic neudělá sám.neumí si udělat čaj neumí si namazat chleba uklidit po sobě talíř a tak bych mohla pokračovat do nekonečna…tak sem se zalekla jestli to není právě tou řečí že dítěti se pak zpomalí mozek..
TAk to u něj bude asi výchovou jinak si to neumím vysvětlit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27248
19.4.11 15:09
werule píše:
děkuji všem…bála jsem se aby nám dítko pak nezblblo..
já rusky zatím ani neumim.takže já budu mluvit jen česky…
Já jenže znám právě kluka který mluví dvěma jazyky od narození a přijde mi zpomalenej..je mu 8 a on si nic neudělá sám.neumí si udělat čaj neumí si namazat chleba uklidit po sobě talíř a tak bych mohla pokračovat do nekonečna…tak sem se zalekla jestli to není právě tou řečí že dítěti se pak zpomalí mozek..
TAk to u něj bude asi výchovou jinak si to neumím vysvětlit..

Obávám se, že tam to dvojjazyčností asi nebude :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
19.4.11 16:51

Werrulle, tak v 8 letech to opravdu nebude dvojjazyčnou rodinou,to se stala chyba jinde :nevim:

• Citovat
  • Upravit
55
19.4.11 19:44

Ahoj, taky se pridavam ze urcite se ma zacit od narozeni. Ony si to hlavicky preberou. Nasi kluci maji taky 2 jazyky a treba ten starsi (3 lety) uz plynne preklada babicce a dedovi „do a z“ anglictiny :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zdina
20.4.11 00:23

ja mam trileteho klucinu a mluvim na nej cesky, pritel nemecky. Teprve ted zacina hovorit ve vetach,ale rozumi vsemu v obou jazycich.
To co popisujes s osmiletym je zalezitost vychovy. Dvoujazycne prostredi na to nema vliv.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová