Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky všem
Moc prosím o pomoc a o radu.
Jsem češka a můj přítel rus.A chtěla jsem se zeptat od kolikátého roku věku narození dítěte se na něj může mluvit druhým jazykem..Tchyně ho chce učit i rusky, ale bojím se, že když hned od narození na něj začnem mluvit dvěma jazyky, tak bude později zaostalejší a zpomalenější co se týče všeho..učiva,deních činností atd.
Moc děkuji všem předem…
Ahoj,přímou zkušenost nemá, ale konkrétně ruština je moje srdeční záůežitost a jsem ráda, že mám možnost jí v práci používat. To je ale OT ![]()
Říká se, že je dobrý na děti mluvit hned oběma jazyky, oni jsou šikulky a pochopí. Mám pocit, že se ještě ale říká, že každý z rodičů by měl používat jen ten jeden jazyk, aby si ho dítko spojilo.
Můj bývalý šéf je Belgičan s rakouskými předky, manželka češka. Obě jejich děti mluví perfektně francouzsky, něměcky i česky. Holčičce je už asi 8 a chlapeček je o měsíc mladší než naše starší.
Ahoj, manžel je Maročan a mluví na dítě marocky, já česky a dobrý. Podle chytrých knih se má naopak začít hned, aby se dítě neblblo. Akorát prý pomaleji bude tvořit věty, ale jinak není problém. Máme hodně smíšených párů jako známých s velkými dětmi a u žádného problém nebyl.
už tady probíhala diskuze podobná
holky psaly že hnedka od narození ale ty na něj mluv český a manžel rusky a on si to sám sesumíruje:-)
co ja jsem slysela a cetla, tak je dobry mluvit obema jazyky hned od narozeni. pokud je maminka ceska, tak ona jen cesky, ne tim druhym nematerskym, dite by si melo spojit jedna osoba=jeden jazyk aspon ze zacatku aby se mu to nepletlo. u nas to bude taky tak. ja jen cesky, pritel francouzsky a spolu doma vsichni francouzsky.
V takovémhle případě rozhodně od narození - každý výhradně svou mateřštinou (Ty česky, přítel a jeho maminka rusky).
Já osobně bych řekla, že nejhorší varianta, která může nastat, je ta, kdy na dítě mluví sice oba rodiče (třeba) česky, ale jeden z nich špatnou a lámanou češtinou… Dítě se sice naučí jeden jazyk, ale pochytá i ty chyby a špatnou výslovnost.
ahojky, kamarádka černoška má manžela čecha a na děti mluví - česky, anglicky, německy i africky (ten její rodný jazyk) už od narození a děti v pohodě rozumí tak i tak i tak ![]()
musis na mimco hned od narozeni mluvit svym materskym jazykem. Ja na meho syna mluvim cesky a manzel svym materskym jazykem. Mam kamaradku co ma manzela take cizince a jeji deti umi mluvit perfektne dvema jazyky. Jen dvojjazycne deti zacnou mluvit o neco pozdeji nez jejich vrstevnici ![]()
werule píše:
Ahojky všem
Moc prosím o pomoc a o radu.Jsem češka a můj přítel rus.A chtěla jsem se zeptat od kolikátého roku věku narození dítěte se na něj může mluvit druhým jazykem..Tchyně ho chce učit i rusky, ale bojím se, že když hned od narození na něj začnem mluvit dvěma jazyky, tak bude později zaostalejší a zpomalenější co se týče všeho..učiva,deních činností atd.
Moc děkuji všem předem…
Pokud bude dítě žít v dvojjazyčné rodině a budou na něj mluvit oběma jazyky, tak se dítě naučí oba a žádná zaostalost mu nehrozí.
Jen třeba ty mu něco řekneš česky a on zareaguje druhým jazykem.
například ty mu řekneš podej mi autíčko, on ti ho podá a řekne car.
děkuji všem…bála jsem se aby nám dítko pak nezblblo..
já rusky zatím ani neumim.takže já budu mluvit jen česky…
Já jenže znám právě kluka který mluví dvěma jazyky od narození a přijde mi zpomalenej..je mu 8 a on si nic neudělá sám.neumí si udělat čaj neumí si namazat chleba uklidit po sobě talíř a tak bych mohla pokračovat do nekonečna…tak sem se zalekla jestli to není právě tou řečí že dítěti se pak zpomalí mozek..
TAk to u něj bude asi výchovou jinak si to neumím vysvětlit..
werule píše:
děkuji všem…bála jsem se aby nám dítko pak nezblblo..
já rusky zatím ani neumim.takže já budu mluvit jen česky…
Já jenže znám právě kluka který mluví dvěma jazyky od narození a přijde mi zpomalenej..je mu 8 a on si nic neudělá sám.neumí si udělat čaj neumí si namazat chleba uklidit po sobě talíř a tak bych mohla pokračovat do nekonečna…tak sem se zalekla jestli to není právě tou řečí že dítěti se pak zpomalí mozek..
TAk to u něj bude asi výchovou jinak si to neumím vysvětlit..
Obávám se, že tam to dvojjazyčností asi nebude ![]()
Werrulle, tak v 8 letech to opravdu nebude dvojjazyčnou rodinou,to se stala chyba jinde ![]()
Ahoj, taky se pridavam ze urcite se ma zacit od narozeni. Ony si to hlavicky preberou. Nasi kluci maji taky 2 jazyky a treba ten starsi (3 lety) uz plynne preklada babicce a dedovi „do a z“ anglictiny ![]()
ja mam trileteho klucinu a mluvim na nej cesky, pritel nemecky. Teprve ted zacina hovorit ve vetach,ale rozumi vsemu v obou jazycich.
To co popisujes s osmiletym je zalezitost vychovy. Dvoujazycne prostredi na to nema vliv.