Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, jdu si pro radu,
myslíte, že jde bez slziček odstavit 14m batole, které už kojení vyžaduje?
Nebo musím na víkend pryč a nechat to na tatínkovi?
NAŠE SITUACE - malá byla od mala dobrý savec, kojení nám šlo v pohodě, v noci jsme kojily ve spánku, takže to vstávání ani moc nebolelo … V plánu jsem měla kojit do cca roku, postupně s příkrmy nám zbylo už jen večerní a noční kojení, přes den si malá na mlíčko ani nevzpomněla, usínala poo sama bez potíží, večer bohužel u prsu, jinak velmi špatně, ale protože ji trápily zoubky, tak jsem jí nechtěla prso brát s tím, že počkám na klidnější období.
JENŽE - před měsícem se malá sama odpalečkovala - čemuž jsem byla moc ráda, už jsem se v duchu připravovala na to, jak budeme zašívat rukávky apod. …ALE - palečkem se sama v pohodě uklidnila, event. ududala do spánku, pokud při večerním kojení ještě úplně neusnula …
TEĎ ZAČALA používat prso jako dudlík, večerní kojení trvá skoro půl hodiny
, v noci se začala budit a pokud není hned nakojená je to hysterický pláč … Začala vyžadovat prso i přes den - a protože za poslední měsíc pobrala hodně rozumu - už si o kojení normálně řekne a sápe se pod tričko …
Prostě na přirozené ukončení koja to u nás zatím nevypadá - a to jsem v 3. měsíci těhu a tandemově kojit teda nechci … takže je to aktuální problém (jinak bych to ještě nechala plavat).
PŘITOM v pátky - kdy chodím do práce - a hlídá manžel - poo usíná sama, i když teď trochu hůř … a na mlíčko si celý den nevzpomene.
TAKŽE - babo raď
- máte někdo podobnou zkušenost?
Ještě doplním, že malá je nedudlíková (a ani bych ji teď už dudlík nutit nechtěla) a dlouho odmítala UM - ale nakonec ho pije (zapíjí snídani, přišla jsem na to, že když je mlíčko řidší, tak jí chutná) …
Moc díky za Vaše zkušenosti nebo názory
ahoj,ono neni zadne babo rad
,sama tusis ze bezbolestne to nepujde a ze mala je chytra a vi jak na tebe
.Nejdriv bych zkusila UM do postylky,bud ma hlad a zizu a da si a nebo proste nic.Taky bys mohla dudlika,at ji zbyde aspon neco,i kdyz je blby zacinat v tomhle veku
.Pocitej s tim ze si zabreci,ale neustupuj,vetsinou to vic jak tri dny netrva
.Drzim palce
Nejde…neexistuje.
Je to závislost jako každá jiná a každej závislák bere absťák blbě…
Jen proti alkoholikům a feťákům mají děcka šanci, že je to kojení dříve či později přestane bavit samo od sebe…
Bolestně, jinak to nejde, taky s tím mám problém, už podruhé, dvě děti závisláci a jsem někdy totálně na dně…
NiKi
Bez slz to urcite nepujde, ale ver tomu, ze cim driv to udelas, tim lip!
Zkusila bych - nevim, nakolik uz mala pobrala toho rozumu - ze z prsa pijou jen miminka, event. ze mliko doslo/ mlko spi, misto prsa flasku s UM nebo cajem, a domluvila se s manzelem, ze nekolik noci bude mit malou na povel on - kdyz jim to tak hezky jde, kdyz ses v praci, zvladnou urcite i par noci. ![]()
Hodne zdaru! A hlavne ze zapocate cesty neustupuj!!
Ahoj muchachacha,
ja bych rekla, ze to jde i bezbolestne a ze to neni zavislost v pravem slova smyslu. Sama jsi napsala, ze uz mala pobrala rozumu a ze vi, odkud tece. Proto bych zkusila metodu, kterou tu maminky docela casto doporucuji: bud prelepit bradavky a rict, ze mama ma bebi a nemuze mlicko dat. Nebo rict, ze mlicko uz neni. Ze uz vsechno vypila, ze uz je velka. Ale myslim, ze se musi odstrihnout naraz, nikoli uz postupne.
A pak mi prijde dulezite, ze spis nez aby byla zvykla na UM, je aby byla zvykla pit vubec. Z lahvicky, z pitka, z kelimku - z cehokoli. Pit vodu, stavu, dzusik, UM, to je jedno - melo by ji to ale chutnat. Ale aby mela dostatecny pristun tekutin a aspon castecnou kompenzaci za to prso. A tuhle lahvicku bych ji vzdycky podsunula i v noci, kdy jste byly zvykle dosud na kojeni.
Co je ale u tehle metody nejdulezitejsi, to je TVOJE odhodlani k odstaveni. Musis si byt jista, ze to udelat chces, ze je to dobre pro vas obe (ona nepoleze pod triko na verejnosti, ty nebudes kojit jako tehu). Jak si budes jista, pujde to. Mozna, ze padne par slzicek, ale kdyz budes pevna (ale laskava) a budes vedet, proc to delas, tak to da i ji jistotu, ze je to tak spravne.
Jen na okraj: ja oba odstavila postupne - postupne jsem ubirala kojeni na ukor jidla a piti, az nam zbylo jen vecerni a ranni. Nejdriv jsme zrusili ranni, pak vecerni. Oba bez jedine slzy. Jednoho ve 13, druheho ve 14mesicich. Ani jeden si nezvykl na UM, ale piji jak duhy redenou stavu. Dostatek vapniku dohanime jogurtama, zerve, lucinou, tvarohem.
Preju, at se podari a dej pak vedet, jak jste to zvladly!
Já teda radu nemám, ale třeba aspoň trochu uklidním svou zkušeností. Anežka je od malička velesavec
, první rok odmítala téměř vše, krom MM. Naučit jí jíst nebo pít něco jiného byl do roka téměř nadlidský výkon. Já byla teda odhodlaná kojit co nejdéle, alespoň dva roky. Nakonec jsem to ve dvou letech utla sama, už mi přišla velká a hlavně si o mlíčko dokázala normálně říct. Měla jsem velké obavy, jak to proběhne, Anežka je velký paličák a hnedtak něco si nenechá namluvit, ale tenkrát jsem jí řekla, že mlíčko je pro malá miminka, která nemůžou nic jiného a že ona už může i jiné dobroty a že mlíčko necháme pro nějaké jiné miminko. Asi měsíc jsem postupně ubírala počet kojení denně až do jednoho ob den. Když jí byly dva, udělaly jsme spolu mlíčku pápá (doslova) a od té doby už nebylo. Párkrát to pak zkusila, ale když jsem řekla, že už není, že mlíčko je jen pro miminka, tak k mému velkému úžasu byl klid a proběhlo to skutečně v pohodě. Vím, že to tak nemusí být u každého stejné, ale kdyby mi tenkrát někdo řekl, že to proběhne tak hladce, nevěřila bych. Přeju pevné nervy..
holky, díky moc za reakce, hlavně Marjánce a hkac, teď je malá nemocná, tak počkám, až se vyzdraví a jdeme na to, budu vás informovat …
Já myslím, že se u vás kombinuje taky porucha usínání.
Příspěvek upraven 31.01.14 v 14:45
Ame , jo je pravda, že v podstatě od mala usíná u prsa - což ideální není, ale ona jako malinká u toho rychle vytuhla a budit ji se mi nechtělo … Spinkala celou noc - kojila jsem ve spánku (začala být neklidná nebo cucat paleček - což mě porobudilo - ve spánku se napila a v klidu spala dál) - ze začátku klasika po 3h, později se budila 2× za noc ( s výjimkou prořezávání zoubků, to chtěla častěji). Asi tak od 9m se stávalo, že u prsa nevytuhla - to pak buntošila a usínala až 1 hodinu i déle - často jsem ji vzala na chvíli ještě mezi nás do obýváku, aby se víc unavila. Sama v postýlce usnula jen přes den, večer nikdy - vyřvat jsem ji nikdy nenechávala.
Usínání se hodně zhoršilo kolem 1 roku - to jsme uspávaly až 2-3h
- ale s přechodem na jeden spánek přes den poo se to opět zlepšilo. Ve 13m se sama odpalečkovala a od té doby se v noci budí - většinou jednou kolem 1h ráno, max. ještě jednou nad ránem. Okamžitě nastartuje pláč a pokud nedostane hned prso, tak je zle, vyloženej hysterák … Taky večerní kojo se protáhlo až na 1/2 hodiny - prostě jak nemá paleček, tak prso dudá ![]()
Je pravda, že jí teď raší stoličky - asi hned 3 naráz - tak třeba je to tím … Ale trvá to už měsíc a bojím se, že to časem může být ještě horší …
Muchachacha , oni jsou ti nasi drobeckove od narozeni osobnosti a velmi brzy se zacinaji prosazovat. Snazi se pro sebe vyvzdorovat, co je jim prijemne - usinani u prsa, v mamincine naruci, atd. Jenze pak tahej se na ruce s 13kg prckem 2 hodiny, nez usne, nebo koj dve hodiny, nez se ubere ke spani.
Ja si myslim, ze vztah s ditetem by do urciteho veku mel smerovat rodic. Neznamena to, ze by mel byt hluchy k potrebam, obavam a strachum ditete, to ne, ale dle meho by to mel byt ten, kdo urcuje pravidla. Kdy se pujde spat, jak se bude usinat, kdy se skonci s kojenim, atd. A detem, kdyz poznaji, ze je rodic pevny, ale laskavy, ze to mysli vazne, to svedci spis, nez hekticka vychova bez pravidel. Alespon vetsine deti.
Co se tyce tzv. „vyrvavaci metody“, nevim, kdo takhle Eastvillovu metodu prejmenoval. Je z toho totiz videt, ze ji nepochopil. Tato metoda ve skutecnosti neni tyranim deti, ze je necham svemu osudu, serfuju na netu a pockam, az se urvou do spani, ale opet nastolenim pravidel a radu. Kdyz se praktikuje spravne (opakovane se vracis, mluvis s ditetem laskave, ptz spani neni trest, zduraznujes mu svoji blizkost, ale zaroven jeho samostatnost), tak ji robatko brzy (do tydne!) pochopi a zacne mu byt dobre.
Mluvim ze zkusenosti. Mladsi si nam zvykl usinat s nasi rukou v posteli. Kdyz uz jsem s nim travila druhou hodinu a on jeste nespal, kdyz jsem v noci nesmela vytahnout ruku z postylky, pac se hned budil, byla jsem uz hotova a nestastna. A nebyla jsem sama. Miky si vzal do hlavy, ze ta ruka je jeho jistota a ze ji nesmi za zadnou cenu ztratit. A tak jsme se nevyspali oba. Tak jsem nastudovala Eastvilla a zacala s nim. Byla jsem pevne odhodlana nas vycerpavajici stav zmenit. Chces-li, napisu podrobnosti, ale ver, ze do tydne usinal v pohode sam, vedom si toho, ze kdyz zavola, prijdeme. Ziskal svoji jistotu, ktera nebyla tak „vratka“ jako ta ruka, ktera se mu v noci „ztracela“. Zacal lip spat a ja taky.
Cili vsechno je to v tobe a tvem odhodlani. Neznamena to, ze ma clovek nastolit pravidla, pres ktera nejede vlak, ale citlive smerovat dite k tomu, aby se nebalo, bylo samostatne a neterorizovalo svuj ani tvuj spanek. A samozrejme mu taky nechat prostor, sledovat ho a sledovane spravne interpretovat. Coz neni jednoduche… Kazdopadne preju hodne sily a at se dari!
Jo a az prejde obdobi chripek, bych necekala. Az konecne prejdou chripky, tak uz budes rodit ![]()
Ahoj,zrovna řeším to samé co ty,také se chystám odstavit.Malá pije několikrát za noc a denní jsem stáhla na čtyřikrát.Včera nastoupil manžel a já si šla lehnou do jiného pokoje.Sice trochu plakala,ale méně než když bych tam byla sní a nechtěla jí dát.Stejným stylem jsme odstavila i staršího syna.Malé je teď 13 měsíců a když jsem jí řekla,že bude spát s tatínkem a ten mlíčko nemá,tak najednou spala až do půl druhé,jinak se budí tak po hodince.Dneska,když jsem jí to opět říkala,tak mi dělala papa a ukazovala ven z pokoje.Moc dobře mi rozumí,beruška.Dám vědět jak se to vyvíjí dál,ale myslím,že dnes už to bude lepší.
Tak já odstavovala přesně ve 14m. Nehctěla jsem, musela jsem
malému rostly 4 stoličky najednou a čelisti měl v takové křeči,že mi rpokousával bradavky
no ale - první problém byl přesvědčit sebe, že nedělám nic špatného a vydržet (my teda měli pití jen na usnutí v poledne, večer a jednou v noci na ududlání) Řekla jsem mu, že mám aua a že už to prostě nejde. (Tvrzení, že něco je pro miminko u nás končilo tím, že on je teda ještě miminko
) Je fakt, že byl extrémně chápavý a ihned přestal žadonit, první den plakal asi minutu (ale v noci v polospánku to byl i hodinový pláč
a já povolila a tím ho chudáka zmátla…tak jsem si pak jednou večer se švagrovou dala Bechera s Tonikem a vědomí těch dvou jedů v mlíku mi zabránilo mu to dát
a bylo… do týdne byl klid - ale přešel na flašku s UM…
Jinak kamarádka se odstěhovala do druhého pokoje a mažel to psychicky nedala přišel v noci škemrat sám
takže buď úplně odjet,ale aspoň týden… nebo to vydržet. Držím pěsti, hlavně tobě, chce to pevnou vůli
Holky díky,
zatím situace vypadá tak, že odstavujeme postupně - jelikož tatínek má pracovní povinnosti, tak se nezadařilo, aby uspával nějaký čas jen on, takže občas uspí on, to je většinou v pohodě, občas já - začínáme flaškou, ale obvykle ještě dokojím …
V noci už jsme přešli na UM, ze začátku trochu s pláčem (kupodivu ani ne moc), teď už v pohodě, mlíčka ubývá a zjistila, že z flašky to jde lépe, je v polospánku, takže se dá oblafnout.
Za to přes den se zatím dožaduje svého dost vehementně - dokonce mám pocit, že čímdál tím víc - a to jsme přes den už nekojily vůbec …
Většinou odvedu pozornost, dostane někdy před spinkáním poo, někdy vytuhne v kočárku.
Plusy - odbouráním nočního koja se zlepšil noční spánek - budí se na mlíčko 1×, dnes spala celou noc v kuse …
Mínusy - zatím jsme na půl cestě, trošku jsem na pochybách, jestli ji víc nematu a zbytečně to neprodlužuju …
Berenike - přesně takhle to je u nás a přesně takovýhle pocity řeším, asi blbá, ale furt řeším to, jestli to nebude pro ni moc traumatizující, když udělám ostrej řez, aby neztratila důvěru
…
Přitom myslím, že ji asi víc matu tím, že občas dostane a občas nedostane …
Varianta mamka odjede pryč je záložní, ale taky nemyslím, že by zapomněla za víkend … Tož budu muset zabojovat já …
Ahojky,mam trochu podobný problem s malou…Ted ji bude 13 mesicu, a zacinam o odstavovani uvazovat…jako uspavani 2-3 hodky taky moc dobre zname
Ale uz ani kojeni vecer ne vzdy zabere..kojim rano, v poledne a vecer. Ale mam problem s jinym pitim, nic jineho nepije, kdyz vypije pul hrnicku za den tak jsem nadsena, bohuzel…voda, caje…to jsem davala, aby nepila nic sladkeho, ted zkousim dzs s cajem taky nic moc, jen dzus v vodou a to tretinu dzusu a zbytek vody a to vypije fakt neco pres pulku a taky ne kazdy den, jsem z toho zoufala, nevim co si pocnu, proto se bojim odstavit, a UM z lahve??? no to fakt nevim ![]()