Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matonkaa Ani mám to doma stejné a ještě se snaží potrestat mě za to že on lže a díky tomu jsou problémy
Víte, z vlastní zkušenosti vím, že lháři jsou dvojího druhu. Ti, kteří lžou, aby něco získali. Aby něčeho docílili. A ti druzí, kteří jsou nešťastní z toho, že lžou a neumí se to odnaučit. Ti první to dělají tehdy, když jim to přinese zisk. A i když to dělají vlastně cílevědomě, tak jim to vlastně ani nepříjde jakkoliv zlé.
Ti druzí to dělají proto, že jim nic jiného nezbyde (z jejich pohledu a někdy i objektivně). U těch prvních, Narcisů, manipulátorů, hraničních osobností to nejde, Oni to dělají záměrně. A u těch ostatních to znamená psychoterapii a aktivní pomoc prostředí. A hlavně jeho důvěru vůči vám, že mu chcete pomoct.
Je tedy potřeba zjistit, proč lže (který z těch dvou důvodů to je). Pokud je to důvod první, běžte si žádat o rozvod.
Pokud to je ten druhý důvod, tak
1. to může být ze strachu. Strachu tak starého, že si to ani on sám nemůže vzpomenout. Něco od nich z rodiny, co odkoukal od otce, nebo matky Narcisty, nebo co zjistil, že mu funguje, když byl dítě.
2. Může to být ze studu. Stydí se, protože si myslí, že dělá něco, co nemá, nesmí, nebo se to nesluší.
3. Nebo to dělá proto, že to považuje za sebezáchovu. Když žijete s Narcistou, je cokoliv, co řeknete použito proti vám. Jste v pasti, protože když řeknete pravdu, Narcista to zneužije. Narcis totiž nikdy neuzná, že protějšek má právo na vlastní rozhodnutí. Nebo názor. Když pak Narcisovi řeknete lež, tak vám to vmete do tváře a proshlásí, že se mu nedá věřit, ale neznamená to pro dotyčného lháře vlastně prohru. Utvrdí se, že jeho protějšek je šmejd a pokračuje ve svém zhoubném díle.
Každý lhář druhého typu jednou dojde do stavu, kdy se mu jeho lži hnusí a každá další lež mu je víc a víc protivná.
A jak to odstranit? U prvního typu to nejde. U toho druhého to jít může. Je potřeba zjistit, co bylo, nebo je špatně. Kde to vzniklo. Kdo ho ohrozil. Proč se stydí, čeho se bojí. Je potřeba s ním mluvit, otevřeně ale ne se s ním hádat. Ne komentovat. Ne bojovně předkládat názory. Ne nadávat. Ne ponižovat. I lháři, jakkoliv schoulení do své vnitřní podstaty jsou lidé, kteří si zaslouží lásku a porozumnění. Nečekejte, že se to napoprvé podaří. Nečekejte, že to půjde rychle. V padesáti má v mozku dotyčný padesátileté nánosy traumat lží a pochyb o sobě, o jiných. O všem. Klidně to zorganizujte tak, že si sednete a budete se bavit. O všem. Nechte ho mluvit. A nakonec, Druhé typy lhářů jsou skoro vždycky hodní lidé. To, co dělají, dělají proto, že se stydí. Někdo je kdysi ranil a oni se uzavřeli do sebe. A nebo ho nechte chodit k psychologovi. To je taky možnost.
Nakonec: Většinou se říká, že ti, co chlastají první lidu odnaučují druhé pít. Ti, co kouří jak fabrika, uči lidi kouřit. Já jsem byl lhář. Stašně mě to svazovalo a omezovalo. Bralo mi to energii. Tolik energie, že si to nedovedete ani představit. Moje matka byla manipulativní Narcis. Musela mít všechno pro sebe. Cokoliv jsem udělal, bylo špatně, pokud to nebylo přesně podle ní. Bylo to protivné. Moje žena byla ještě horší. Nakonec mě začala i bít, několikrát na mě přišla s nožem. Vyhazovala mě z bytu a ponižovala mě.
Moje nynější přítelkyně mi pomohla. Ano, nebylo to lehké. Šlo to pomalu. Několikrát jsem byl rozhodnutý sám sebe oslobodit od toho hnusného údělu tím, že všechno skončím. Ale jenom láska k ní a k jejim dětem mi pomohla se nezbláznit, neskončit se životem a nelhat.
Pokud ho máte ještě ráda, tak mu zkuste pomoct. A zkuste se neaučit nenléhat, nevyhrožovat.
Rozdíl mezi těmi, kteří lžou záměrně a manipulativně, a těmi, kteří se lžím uchylují ze strachu, studu nebo sebezáchovy, je skutečně zásadní. Jak píšeš, každý z těchto typů lhářů má jiný příběh a důvod pro své chování. A to, co uvádíš o narcistických osobnostech, je důležitý aspekt – jejich manipulace a kontrola mohou oběť úplně zničit.
Souhlasím s tím, že ve druhém typu lhářů se často skrývá zraněný člověk, který je ve své podstatě hodný, ale prožívá obrovské vnitřní boje. Zároveň chápu, že pro jeho blízké to může být opravdu těžké, protože lhaní není jen o pravdě, ale o hluboké vnitřní bolesti a pocitu ztráty kontroly.
Máš pravdu, že změna není jednoduchá, a vyžaduje to čas, trpělivost a otevřenou komunikaci. Láska a podpora jsou klíčové, ale také je nezbytné, aby obě strany pracovaly na zlepšení vztahu, což může zahrnovat i odbornou pomoc. Z tvé zkušenosti vyplývá, jak důležité je nebýt součástí cyklu agrese a manipulace, ale hledat cesty k uzdravení a pochopení.
Tvoje slova o tom, že láska a porozumění mohou skutečně pomoci, jsou silným poselstvím. Děkuji za tuto reflexi a přeji hodně síly na cestě k uzdravení, jak pro tebe, tak pro každého, kdo se nachází v podobné situaci.