Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, prosím niekoho o názor. Kamarátka mi tvrdí, že pokiaľ sa mi dieťa samé odstavilo od kojenia / 9. mes./, že UM už nepotrebuje. Myslím si, že by sa to veľmi mojej Mudr. nepáčilo a všade predsa píšu, že by mali mať deti mlieko min. do 2ch rokov!?? Ona mi tvrdí, že to nie je pravda, že to je len reklama na UM / ani v prírode sa zvieratá neprikrmujú mliekom../. Tak som z toho jeleň
. Pomóóóóóc. Díky!
PS: Kámoška myslela nedávať žiadne mlieko, že ak má dieťa pestrú stravu všetky živiny má v nej. Ďakujem všetkým za názory, pomohli ste mi!!! ![]()
Příspěvek upraven 06.06.11 v 16:44
Tak já nejsem nějaký zastánce UM, ale 9 měsíců mi přijde na kravské fakt moc brzy. Řekla bych že do roka a půl bych UM dávala..
samozřejmě, že dávát UM do 3 let, jak doporučují výrobci, je jen podpora jejich prodeje. na druhou stranu UM obsahuje určitě řadu prospěšných vitamínů atd. Chce to ale najít někde kompromis. já osobně dávala od roka převařené kravské mléko (v kaši, jídle) a tak od 1,5 roku už i nepřevařené. Od UM jsem odstavovala jedno dítko po druhém roce, druhé dítko před druhým rokem. od té doby pijou místo UM večer hrnek kravského mléka nebo kakaa.
já bych se převařeného kravského taky nebála.sama ho dcerce dávám(pudinky, kaše…) známa dokonce dávala jedině několikrát převařené mléko,protože jí syn nechtěl pít UM a nebo měl alergie.Jinak UM používám 1× denně . Dceři je 1 rok
Dítě by mělo do 2let mít mléčnou dávku odpovídající 1/2l mléka. Takže pokud dítě sní jogurty a já nevím co ještě teoreticky by mléko už nemuselo potřebovat.
Prakticky je ale flaška s mlíkem nejschůdnější cesta, jak do dítěte ten vápník dostat.
Syn se mi odstavil v 9m taky sám, nejdřív jsem dávala chvíli sunar, pak jsme přešli na babylove z dm a cca ve 14m na kravské selské bio, nejdřív v kaši, pak normálně.
UM se liší od KM tím, že je v něm upravený podíl bílkovin, jak do počtu, tak do druhu (některé jsou oproti jiným stravitelnější, tak jich je v UM víc).
Do roka bych UM dávala, ale pak bych pomalu přcházela na KM, samozřejmě dle dispozic dítěte a jeho reakce na KM.
zabkakvak píše:
já bych se převařeného kravského taky nebála.sama ho dcerce dávám(pudinky, kaše…) známa dokonce dávala jedině několikrát převařené mléko,protože jí syn nechtěl pít UM a nebo měl alergie.Jinak UM používám 1× denně . Dceři je 1 rok
Proč převařené? Když ho koupíš v obchodě (čerstvé mléko v lahvi nebo tetrapaku, ne to z automatů), tak je pasterizované, kontrolované a nic mu není.
Já bych 9 měsíčnímu mimču kravské mléko teda nedala,nejdřív tak od roku a to třeba v bramborové kaši,pudink…ale jestli už odmítá kojení,tak to přece neznamená,že automaticky UM nepotřebuje,to je nesmysl.Ten vápník je pro ně hodně důležitý a vitamíny taky.Takže pro tak malé mimi,které nechce MM,tak určitě umělé a když ani to ne,tak bílé jogurty.
Ahojky.Já dávala u prvního do 22 měsíců a u druhého do 15.Pak už prostě nechtěli.Druhý ho nepil prostě vůbec a to jsem se snažila 3 měsíce vystřídala snad vše (dokonce jsem zkusila tam dát ovoce, osladit…Oba jsem kojila do 15 měsíců.Marta sice mléko ani kaše nechtěl ale sní 2 jogurty denně tak to nehrotím.Jinak já bych ho dávala klidně do těch 2-3 jak by děti chtěli.Staršímu dělám kakao 1-2 denně + jogurty kdyby pil umělko tak mě to vyjde stejně jak to kakao a nemusela bych vláčet mlíka. ![]()
V 9 m. bych kravské ještě určitě nedávala. Synovi jsem dávala Sunar do 2 let, pak ho ze dne na den nechtěl, nechtěl ani kravský, zato si to vynahrazuje tunama jogurtů, pudinků a tvarohů ![]()
Me prijde maly na to,aby byl od 9 mesicu bez mleka.Pokud bude pit UM,normalne bych davala.
Kdyz ne,resit to mlecnyma vyrobkama.
Kluk (skoro 3roky) mi treba porad pije UM,normalni mliko nechce.
No já malou kojila do teď(má 18měsíců) a když jsem ji odstavila odmítá UM i kravské mléko,ale denně sní jogurt,sýr,tvaroh… tak to nehrotím
Navíc v pudinku,brambor.kaši a tak ji mléko nevadí.
9 měsíců se mi ale zdá brzy na vysazení jakéhokoliv mléka
zkus kravské převařené,nebo kaše a uvidíš
Pokud kamarádka myslela, že není třeba dávat sušené (vyrobené z kravského) tak ano, nutné to není a po vyzkoušení je možné přejít na plnotučné kravské.
Pokud myslela, že se vůbec nemá dávat žádné mléko (protože ho prý starší zvířata nekonzumují) tak ji prosím neber vážně, mléko je důležitá potravina během celé doby růstu dítěte.
klárka nikdy UM neměla. když jsem přestala v cca 15 měsících kojit, tak mi flašku s UM nevzala. takže měla hodně jogurtů a k večeři kaši. mléčnou dávku jsem do ní takto dostala. kravské mléko dostala až v cca 2,5 letech.
Ahojky - v 9ti měsících bych kravské taky ještě nedala.
Berunku jsem musela odstavit týden před tím, než jí bylo 10 měsíců (ze dne na den - nečekaně jsem dostala ATB). Naštěstí byla zvyklá na flašku, takže jsme bez problémů přešli na UM (ráno a večer 180 - 210ml).
Matyho jsem odstavila v 16ti měsících, na flašku zvyklý nebyl, tak jsem mléčnou dávku (jak tu někdo zmínil - má být 500ml denně) nahradila jogurtama a kašema. Kravské mléko dostal cca ve 2 letech.