Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, prosím o názor zda přidáváte k pití čaj ke kojení a od jakého věku.. Malá má dva a půl měsíce, plně kojím cca po 2h, v noci má pauzu i 8h. Babičky mi stále tvrdí, že musí mít žízeň a že ony nám přidávaly čaj hned z porodnice. Dnes se ale tvrdí že mm stačí. moc děkuji za rady…
Já teda už nekojím, došlo mi mléko, tak jsme na UM… a čaj moc nedávám.. Dovezla mi ho mamka s tím, jak se to má dávat.. Žijeme ale ve Finsku a tady třeba nikdo o nějakém podávání čaje vůbec neslyšel a děti jsou živé a zdravé
.. Takže to dávám jen občas, k nelibosti mamky, co mi neustále cpe, že musím dávat čaj ![]()
Kojené děti žádný čaj nepotřebujou, to je blbost. Mám tři děti, všechny plně kojené nejmíň do jednoho roku, ani jedno nedostávalo čaj, jen s příkrmy jsem začala podávat čistou vodu, až ale tak kolem osmého měsíce. Dvě z mých dětí jsou narozené v červnu, takže přežily parné léto jen o mateřském mléku. A v pohodě, byla to spokojená mimina, žízeň určitě neměla. ![]()
čaj/vodu jsem začala dávat až s příkrmy teď v horku. Máš-li mlíka dost, do půl roku víc nepotřebuje. Pouze kdyby mělo propadlou fontanelku a dost nečůralo, tak je dehydratované, pak něco dej…Názory babiček typu „za nás“ mám nejradši. Naše máma je to samý
![]()
Připrav se na to, že babičky toho dělaly jinak hodně a špatně se budou smiřovat s tím, že doba a poznání jsou jiné…
Zkus z nich jen tak pro zajímavost vytáhnout, jak vlastně dlouho kojily ony. Moje máma 6týdnů ségru, čtyři mne. Netřeba jim to ale mít za zlé, tehdy se to tak prostě dělalo - odpovídalo to vědeckým poznáním té doby a zejména taky potřebě, aby se žena vrátila co nejdřív do práce. Čili jak píšou holky, chceš-li plně kojit, lahvičku přidávat nemusíš. Plně kojené děti, pokud čůrají a nemají propadlou fontanelku, opravdu jiné pití nepotřebují. Mateřské mléko zastane roli pití (přední, které se spouští jako první) i jídla (zadní, které následuje). Je ovšem třeba, aby kojení bylo dostatečně dlouhé a dítě nepilo jen mléko přední, ale se dostalo i k zadnímu. Kdyby pilo jen přední, bolelo by ho bříško (více kvasí) a taky by nepřibývalo. Pití (voda nebo neslazená biošťáva či čajík) opravdu stačí až v době příkrmů, kdy budeš chtít kojení ubírat.
Ps. Dohromady jsem kojila 26měsíců, plně 2× půlrok ![]()
Nedávala jsem. Kojení fakt stačí, jestli má prcek žízeň, napije se jen předního mléka, které tolik nesytí. Čaj přidávám od začátků příkrmů, moc ho sice nevypije, ale aspoň si zvyká, že se pije i odjinud než z prsu
Ahojky -já dávala…páč malá brala železo a to se nesmí zapíjet mlíčkem…od Čajánku fenyklový…granulovaný…narodila na léto takže čajík ráda pila…a taky je živá a zdravá ![]()
Souhlasím s holkama. Naše malá vzala čajík na milost až kolem 8 nebo snad 9 měsíce. Do té doby jsem kojila, jak si řekla.
Kojila jsem 4 děti(dceru jsem odstavila před pěti dny
) a nedávala jsem ani u jednoho. A to jsou tři letní
. Nemá se dávat, zatěžují se ledviny..
Baičky to fakt mají jinak, každá doby je v tomhle ohledu jiná, podle toho, jak věda pokročila ![]()
Jo, tohle babičky tvrdí
Malý je dubnový, nedávala jsem čajíky ani vodu ani přes léto, nezemřel, čural, byl spokojený
Oni si zaženou žízeň tím předním mlékem, to je na žízeň a pak se nají zadního - to je hustší a na hlad.
Pití jsme začali zkoušet až k příkrmům, to bylo na podzim.
Když budou vedra, sleduj, jestli má těch 6-8 počuraných plen za den, když jo, je všecko OK a žádné další tekutiny nepotřebuje. A když by potřeboval, tak si řekne častěji o kojení
Napije se právě třeba jenom krátce toho předního a bude to v pohodě ![]()
Pokud budeš kojit každé dvě hodiny, max. tři, tak by problém být neměl.
Ale čajem určitě neublížíš......Pokud dáš čaj, o to méně si vezme mléka od tebe. Pokud děti málo přibírají, čaj se nedoporučuje, pokud děti přibírají bez problémů, můžeš dát klidně čaj, pokud třeba někde budeš a jako první pomoc je čaj nebo voda super.....pokud se ti na veřejnosti nechce kojit, nebo na to nejsou vhodné podmínky.
Ale hlavně si to dělej podle sebe, já to také pořád slýchám- porč ještě neochutnala smetánek, také mi byl vnucován čaj, také jsme ho dala až s příkrmama. Doma po příkrmu kojím, takže ani doma čaj ještě moc nedávám, venku už jo, bez čaje ven nejedeme. Já už mám ale dítě větší
o se připrav, že ti babičky toho budou cpát ještě hodně ![]()
já teda prvního syna kojila 20 měsíců - prvního půl roku plně, pak začal pomalu dostávat klasický příkrmy a teprve pak měl i čaj a to ještě většinou jen ve vedrech (normálně ho moc nechtěl) …to samé hodlám dělat i u druhého syna …takže pokud kojíš plně, tak dítě žádnej čaj nepotřebuje (zvlášt´´ ve 2.měsících), má mlíko !!
jinak v porodnici čaj dávají - my ho měli taky ale jenom na první jeden dva dny, kdy ty máš jen mlezivo a mlíko se tepreve tvoří ! a to proto aby dítě netrpělo žízní (mlezivo je totiž jen na hlad) pak když se začne tvořit mlíko už to není třeba a i v porodnici nám pak ten čaj sebrali jelikož přední mlíko je na žízen, zadní na hlad ![]()
p.s. - a to že má v noci pauzu 8 hodin vůbec nevadí, to má Tobíček taky a Jiřík jí měl v jeho věku taky
to až po 3.měsíci se zvyšováním nároků se začal budit častěji ![]()
já čajíček dávám - dělám feniklový a přidám trošku kmínu… to ale ne že by měl žízeň spíš na ucunutí před kojením kvůli prdíkům nebo venku když je nouze
mám známou co dává vodičku, každý ti řekne něco jiného spíš se řiď sama sebou ![]()
Davala jsem ke kojeni vodu (po domluve s doktorkou), mala mela od 3m problemy s kakanim, tak to melo pomoct.