Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já teda tak dlouho nebojovala, mlíko se mi rozjelo dřív ale za mě- jakou máte odsavačku? Na rozjetí je potřeba elektrická (ten výkon je prostě někde jinde). A já odsávala celé noci když malá spala. Týden jsem skoro v noci nespala a pak už jsem to omezila na 3× za noc ale mlíko se dostavilo v hojném počtu
ale je fakt že někomu to prý nejde a může se stavět na hlavu…hlavně se absolutně vykašlete na kecy, že každý musí kojit a blabla..nemusí. Jedinné co musíte je být v pohodě a šťastná máma
![]()
Byla u tebe laktační poradkyně? Pozvi ji a proberte to spolu. Jinak teda je lepší i jen částečné kojení, než plná umělá výživa.
Na druhou stranu je lepší umělá výživa, než zničená matka.
@Kyko Doporučuji pozvat domů laktační poradkyni, poradí a pomůže nestojí to moc peněz.
Mě také hodně pomohla.
Po porodu jsem měla zánět, rozkousané bradavky, bolesti prsou jak blázen. Pozvala jsem si laktační protože malá nic nepřibrala. Ta mi ukázala polohy, pomohla s přiložením, co a jak dělat, jak často a nakonec jsem kojila 2,5roku. Dcera začala nabírat po 3týdnech, UM nikdy nedostala.
Začátky kojení jsou o neustálém přikládání, třeba co hodinu, střídání prsou.
Taky doporučím kojící čaje a homeopatika Ricinnus Comunnis H5, ale hlavně tu laktační ![]()
@AlcaBa Odsávačku mám medela swing, byla to rychlá koupě, a podle recenzí by snad měla být z těch lepších. V noci jsem odsavala vždy po kojení, takže 2× 10min každé prso a přes den to samé. Myslím, že právě ta odsávačka mě roztahala na to co je teď. Tak ještě zkusit vstávat v noci častěji a ještě mezi těma 3hodinama odsavat?
@Ou @lucynka25 Laktační jsem tu měla, jak píšu, poladily jsme techniku a doporučila mi bylinky - je z mamili, ale zaboja z ní nedostanu víc než radu na koupi dalších bylinek a kontaktů s dítětem, proto mě spíš už zajímají i názory maminek z vlastní zkušenosti. Homeopatika, čaje od lerosu, teď weleda, piskavice. Já právě myslím, že ho přikládám často, ale možná není tak dobrý savec. Tak ještě jinou laktační… Jen mám teď blbý pocit, že si snad přesto všechno malyho ani neužívám. Tím ale nechci říct, že se na to vykaslu, to bych si zase vyčítala ![]()
@Kyko medela swing rucni nebo elektrickou? Ja mam rucni medelu a nevytahnu z ni nula nula nic..prostě mi to nejde.. já odsávala mimo kojení. Třeba 30min po kojení. Po 20min by se mělo prý dotvořit mlíko tak proto.
@AlcaBa Elektrickou. Ale mám i ruční avent a to se mi kroutily palce na nohou. Tak to je právě ten kámen úrazu. Jedny rádi, odsavat do 15 min od kojení, aby se to stimulovalo, je fakt, že jsem neodsala skoro nic. Pak jsem četla i doporučení mezi kojením odsavat, a to bude to co radite vy. Tak zkusím kolik vytáhnu, zkusím to v noci. Děkuju
Ahojky, tak já se dostala z 5 ml na 630 ml za den jen odsávačkou..odsávala jsem 10-12 x za den - odsávačkou na 2 prsa..ted mám mléko ale miminko neumí vysát mlíčko..nemá ten základní sací reflex od porodnice. Měli jste někdy dokrm lahví v porodnici či doma? Používáte dudlík od porodnice? Mně se laktace rozjela až doma až po týdnu..Žena prý vyprodukuje až 1500 ml za den, takže i já mám ještě mezery se dostat na vyšší množství odsávaného mlíčka, ale nejde mi to moc navýšit..asi jsem líná odsávat tak často..ted totiž odsávám již tak 5 až 6× za den…je to náročná. Kamarádka se rozkojila po 6 týdnech, další ve 2,5 měsících, znám ještě jednu tak v 5 měsících a teď mi říkala ještě jedna holčena, že se rozkojila plně až po půl roce- že se miminko chytlo…toť otázka, zda ti miminko bude dobře sát z prsa a vysaje si to mlíčko až tu laktaci rozjedeš..to bývá totiž ten další kámen úrazu..tak hodně štěstí..
![]()
Musíš odsávat a přikládat nic lepšího na to není
ale jak píšou výše raději dat příkrm než být zničená to miminko to z tebe vycítí a bude potom také nevrlé
@Kyko mně laktační řekla, že se to rozjede po navýšení počtu kojení/odsátí a na netu bylo, že se nejvíc stimuluje tvorba mléka v noci kvůli hormonu co má na starosti spánek(zaboha si nevzpomenu jak se mu nadává). A zkuste ty homeo. Jo a kojočaj jen 1×-2× denně, při překročení to má opačný výsledek. Držím palce a kdyby to nešlo - hele spousty dětí vyrostly na UM, hoďte se do pohody a hlavně si užívejte mrně a že jste zdraví
![]()
@lopezeka Tak to je úžasný! To na sebe musíš být pyšná! Takže jsi neprikladala a jen odsavala. Já nevím jak to nakombinovaz s normálním krmením. Je to teda časově dost náročný. Mohu se zeptat jak dlouho trvalo než jsi se dostala na takové množství a dělala jsi ještě něco na podporu laktace? Láhev jsme nikdy nepoužili, vždy jen cevku. Dudlík nechce, zkusili jsme před týdnem když měl bolení.
@Kyko píše:
@lopezeka Tak to je úžasný! To na sebe musíš být pyšná! Takže jsi neprikladala a jen odsavala. Já nevím jak to nakombinovaz s normálním krmením. Je to teda časově dost náročný. Mohu se zeptat jak dlouho trvalo než jsi se dostala na takové množství a dělala jsi ještě něco na podporu laktace? Láhev jsme nikdy nepoužili, vždy jen cevku. Dudlík nechce, zkusili jsme před týdnem když měl bolení.
víš já používala jak ty tu cévku u prsu, malou se mi nechtělo samozřejmě přikládat k prázdným odsátým prsou..nejlépe je odsávat po kojení, ale to neuděláš tu frekvenci 10-12× za den, tím, že navýšíš odsávání na tuto frekvenci tak cca 2-3 týdny budeš mít těch 500 ml z těch původních 10-20 ml, musíš vytrvat v odsávání a samozřejmě furt i přikládej miminko..Co ten dudlík - používáte od porodnice nebo ne? Co dokrm lahví obyčejnou byl v porodnici či poté?
@lopezeka Tak se do toho teda ještě opru a uvidím, jestli se něco postupně začne dít. Právě že používám cevku, v porodce po prste a doma už po prsů. Láhev nikdy neměl. Dudak mu chtěl dát hlavně taťka, má nevýhodu, že nemá prso
Ale malej ho nechce.
@Kyko píše:
@lopezeka Tak se do toho teda ještě opru a uvidím, jestli se něco postupně začne dít. Právě že používám cevku, v porodce po prste a doma už po prsů. Láhev nikdy neměl. Dudak mu chtěl dát hlavně taťka, má nevýhodu, že nemá prsoAle malej ho nechce.
tak máš velkou šanaci, že se chytne..
@Kyko Pokud budeš mít dost nervů na šaškování s odsávačkou tak šance je. S kojením jsem měla problémy už v porodnici, dcera se teda neuměla přisát a mlíko se mi pořádně udělalo až doma, když jsem měla klid. První dny jsem dokrmovala nutrilonem, pak se mi povedlo díky odsávačce nutrilon odbourat a dokrmovala jsem MM, nějaký čas byla jen kojená, pak jsem musela zase dokrmovat MM, občas UM. Nic moc extra jsem teda nedělala - pila jsem čaje, dávala pozor, abych toho za den vypila víc než obvykle a po každém kojení odsávala a odsávala (a ze začátku si prsa před kojením nebo odsáváním nahřívala). Vydržela jsem to půl roku, pak jsem si řekla dost (po nemoci jsem měla problém s tvorbou mlíka a zrovnu si prožít bradavky rozkousané do krve jsem nechtěla). Je to opravdu náročný - nakojit, půl hodiny odsávat a zachvíli zas znova. Popravdě nejednou mě celá ta situace rozbrečela.
V 5ti týdnech to určitě za tu námahu stojí, ale zas bych to nelámala přes koleno. Jestli se dostaneš do stavu, kdy z toho budeš na nervy, jdi do UM - miminko bude spokojený a ty taky, navíc pak může krmit i někdo jinej a ty si dát pauzu.
Já tedy ještě kromě pití kojících čajů, melty, caro zobala i pilulky na zvýšení laktace https://www.pilulka.cz/…s-120-kapsli ..plus jsem chvilku brala Ricinus Communis 5CH homeopatika - 5 tobolek 2× denně (15 min před a 15 min po nejsít) ![]()